Özbekistan'da Meyve-sebze Ürünleri Görücüye Çıktı - Taşkent - Son Dakika
Güncel

Özbekistan'da Meyve-sebze Ürünleri Görücüye Çıktı - Taşkent

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te başlayan Meyve-sebze Uluslararası Fuarından görüntüler.

08.11.2016 20:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te başlayan Meyve-sebze Uluslararası Fuarından görüntüler.

Katılımcıların konuşmaları. TAŞKENT (AA) – Orta Asya'nın en büyük meyve-sebze üreticisi olan Özbekistan, yurt dışına meyve-sebze ürünleri ihracatını arttırmayı hedefliyor.

Özbekistan Hükumeti, ülkenin meyve-sebze ürünleri ihracatını arttırmak amacıyla ilk defa Meyve-Sebze Uluslararası Fuarı'nı organize etti. Taşkent'teki Uzexpocenter Fuarcılık Merkezinde düzenlenen fuarda, ülkenin çeşitli yörelerinde üretilen yüzlerce çeşit meyve-sebze, bahçe ve tarım ürünleri görücüye çıktı.

Taze meyve-sebze ürünlerinin yanı sıra işlenmiş, kurutulmuş ve dondurulmuş meyve-sebze ürünlerinin de sergilendiği fuara dünyanın 31 ülkesinden 300'den fazla şirket ve işletmelerin temsilcileri katılırken, katılımcılar Özbekistan'da üretilen meyve-sebze ürünlerine çok büyük ilgi gösterdi.

Fuar kapsamında düzenlenen konferansta konuşan Özbekistan Başbakan Yardımcısı Ulugbek Rozikulov, son dönemde ülkesinin meyve-sebze ihracatının Rusya ve komşu ülkelere 3 kat, Güney Kore'ye 5 kat, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 80, Almanya'ya ise yüzde 60 oranında arttığını belirtti. Rozikulov, ülkesinin yılın 9 ayında yurt dışına 700 bin ton meyve-sebze ve bahçe ürünleri ihraç ettiğini ifade ederek, bu rakamın yıl sonuna kadar 1 milyon tona ulaşacağını dile getirdi.

Rozikulov, ülkede üretilen meyve-sebze ürünlerinin en önemli alıcılarından olan Rusya ile bu ay sonuna kadar Özbekistan'da üretilen taze ve işlenmiş meyve ve sebze ürünleri ihracatını kolaylaştıracak "yeşil koridorun" oluşturulmasına ilişkin bazı ikili anlaşmaların imzalayacaklarını kaydederek, bu anlaşmaların imzalanmasıyla ülkede üretilen meyve-sebze ürünlerinin Rusya'ya ihracatı prosedürünün sadeleştirileceğini dile getirdi.

Konferansa katılan Rusya Tarım Bakanı Yardımcısı Yevgeniy Gromyko da, bu yıl Özbekistan'dan ülkesine ihraç edilen meyve-sebze ürünleri hacminin belirgin ölçüde arttığını hatırlatarak, bu alanda iki ülke arasındaki mal dönüşümünün 2,3 kat artış gösterdiğini vurguladı.

Gromyko, Özbekistan'ın tarım sektöründe Rusya'nın en önemli stratejik ortaklarından olduğunu kaydederek, tarım ürünleri ihracatını arttırmak amacıyla iki ülke arasında bir çalışma grubunun faaliyet yaptığını belirtti. Gromyko, ülkesinin Özbekistan'dan taze meyve-sebze ürünlerinin yanı sıra dondurulmuş ve kurutulmuş meyve-sebze ürünlerini de ihraç etmeyi amaçladığını sözlerine ekledi.

Fuar kapsamında, ülkenin tarım ve meyve-sebze sektöründeki potansiyeli ve yatırım imkanları ile bu sektörün geliştirilmesi meselelerinin de ele alınması beklenirken, katılımcılar ayrıca ülkedeki tarım işletmelerini ziyaret ederek incelemelerde bulunacak.

Özbekistan hükumeti, ilk defa düzenlediği fuar kapsamında 1 milyon ton taze meyve-sebze ürünleri ile 30 bin ton işlenmiş ürünlerin ihracatına ilişkin anlaşmaların imzalanmasını öngörüyor.

Halen, dünyanın 120 ülkesine tarım ve meyve-sebze ürünleri ihraç eden Özbekistan'da, yılın dokuz ayında 2,3 milyon ton patates, 8.2 milyon ton sebze, 1,5 milyon ton bahçe ürünleri, 1,2 milyon üzüm, 2 milyon ton meyve ve çilek ürünleri üretildi.

Özbekistan\'da Meyve-sebze Ürünleri Görücüye Çıktı - Taşkent
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Özbekistan'da Meyve-sebze Ürünleri Görücüye Çıktı - Taşkent - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement