Özbekistan'daki Şanghay İşbirliği Örgütü Toplantısı Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

Özbekistan'daki Şanghay İşbirliği Örgütü Toplantısı Sona Erdi

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Dışişleri Bakanları Konseyi'nin Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen toplantısı sona erdi.

24.05.2016 14:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Dışişleri Bakanları Konseyi'nin Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen toplantısı sona erdi.

Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıda, örgüte üye ülkeler arasındaki ilişkiler ve işbirliği konuları ele alındı. Tarafları ilgilendiren güncel ve bölgesel konuların da gözden geçirildiği toplantıda, 23-24 Haziran'da Taşkent'te düzenlenecek zirvenin gündemi görüşüldü, imzalanması öngörülen anlaşmalar masaya yatırıldı.

ŞİÖ dışişleri bakanları, 2025 yılına yönelik ŞİÖ'nün Kalkınma Stratejisi'nin uygulanmasına ilişkin eylem planını ve Taşkent Deklarasyonunu imzaladı.

Toplantının ardından örgütün dönem başkanı Özbekistan'ın Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov, basın toplantısı düzenledi. Kamilov, kuruluşundan bu yana geçen 15 yılda, örgütün çağdaş uluslararası ilişkiler sistemindeki en etkin katılımcılardan biri olduğunu kanıtladığını belirtti.

Kamilov, ŞİÖ'nün tüzük ve yol haritası çerçevesinde, terör, aşırıcılık, ayrımcılık ve uyuşturucu kaçakçılığı, organize suç, insan ve silah kaçakçılığı gibi tehditlere karşı mücadelede ortak tedbirlerin alınması konusunda mutabık kaldığını kaydetti. Kamilov, geçen sene Rusya'da düzenlenen zirveden bu yana örgütün faaliyetlerinin geliştirilmesi konusunda önemli çalışmaların yapıldığını söyledi.

Toplantıya, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Erlan Idrisov, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdyldaev, Tacikistan Dışişleri Bakanı Siraciddin Aslov, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ile ŞİÖ Genel Sekreteri Raşit Alimov ve örgütün Bölgesel Terörle Mücadele Yapısı Direktörü Yevgeniy Sisoyev katıldı.

Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından 1996 yılında kurulan ŞİÖ'ye Özbekistan 2001 yılında katılmıştı. ŞİÖ'de Hindistan, Afganistan, İran, Moğolistan ve Pakistan gözlemci, Belarus, Türkiye ve Sri Lanka da diyalog ortağı olarak yer alıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Özbekistan'daki Şanghay İşbirliği Örgütü Toplantısı Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement