Özbekistan'ın Yeni Cumhurbaşkanı Mirziyoyev Kimdir? - Son Dakika
Dünya

Özbekistan'ın Yeni Cumhurbaşkanı Mirziyoyev Kimdir?

Özbekistan\'ın Yeni Cumhurbaşkanı Mirziyoyev Kimdir?

Özbekistan'ın yeni Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev oldu. Kesin olmayan ilk sonuçlara göre Liberal Demokrat Parti adayı Mirziyoyev yüzde 88,61 oy aldı.

05.12.2016 15:11  Güncelleme: 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özbekistan'da yapılan cumhurbaşkanı seçimini, kesin olmayan ilk sonuçlara göre Liberal Demokrat Parti adayı Şavkat Mirziyoyev yüzde 88,61 oy alarak kazandı.

Merkezi Seçim Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Vekili ve Başbakan Mirziyoyev, seçmenlerin yüzde 88,61'nin oyunu alarak Özbekistan'ın yeni Cumhurbaşkanı oldu.


İKİNCİ ADAY KETMONOV YÜZDE 3,73 OY ALDI

Diğer adaylardan Halkın Demokrat Partisi lideri Hotamjon Ketmonov yüzde 3,73, "Adalat" Sosyal Demokrat Parti lideri Nariman Umarov yüzde 3,46, Milli Şahlanış Demokrat Partisi lideri Sarvar Atamuradov ise yüzde 2,35 oy alabildi.

İLK CUMHURBAŞKANI KERİMOV BEYİN KANAMASI GEÇİRMİŞTİ

Özbekistan, ülkeyi 27 yıl yöneten Birinci Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un beyin kanaması geçirerek 2 Eylül'de hayatını kaybetmesinin ardından yeni cumhurbaşkanını belirlemek için dün sandık başına gitti.


600'DEN FAZLA ULUSLARARASI GÖZLEMCİ TAKİP ETTİ

Seçimi 50'ye yakın ülke ile aralarında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Dünya Seçim Organları Birliği (DSOB), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Bağımsız Devletler Topluluğunun (BDT) da bulunduğu kuruluşlardan 600'den fazla uluslararası gözlemci takip etti. Seçimlerde ayrıca bin 300'e yakın yerli ve yabancı gazeteci görev yaptı.

ŞAVKAT MİRZİYOYEV KİMDİR?

Şavkat Miramanoviç Mirziyoyev, 12 Aralık 2003 tarihinden beri Özbekistan Başbakanıydı. 7 Eylül 2016 tarihinden beri geçici olarak Özbekistan Devlet Başkanı oldu.

1981 yılında Taşkent Sulama ve Islah Enstitüsü'nden mezun oldu. 1996 ve Eylül 2001 yılları arasında Cizzak Valisi olarak görev yaptı. Eylül 2001'den Aralık 2003 tarihine kadar Semerkant Eyaleti Valiliği görevinde bulundu. 12 Aralık 2003 tarihinde Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov tarafından başbakanlığa atandı ve Özbekistan Meclisi'nde güvenoyu aldı. Yardımcısı Ergeş Şoyismatov'dur. İslam Kerimov'un vefat etmesi üzerine 8 Eylül 2016 tarihinde Özbekistan Meclisi tarafından seçimlerin yapılacağı tarihe kadar Özbekistan Devlet Başkanı olarak görevlendirildi.

Son Dakika Dünya Özbekistan'ın Yeni Cumhurbaşkanı Mirziyoyev Kimdir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement