Özbekistan, Pamuk Şirketlerini Birleştiriyor - Son Dakika
Ekonomi

Özbekistan, Pamuk Şirketlerini Birleştiriyor

TAŞKENT (AA) – Dünyanın önde gelen pamuk üretici ve ithalatçılarından olan Özbekistan'da üretilen pamuğu depolayan, işleyen ve ihraç eden şirketler tek çatı altında birleşecek.

28.10.2015 20:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TAŞKENT (AA) – Dünyanın önde gelen pamuk üretici ve ithalatçılarından olan Özbekistan'da üretilen pamuğu depolayan, işleyen ve ihraç eden şirketler tek çatı altında birleşecek.

Devlet Başkanı İslam Kerimov tarafından imzalanan kararname ile ülkede üretilen pamuğun depolama, işleme ve ihraç işlemini yapan işletmeler, yeni oluşturulan "Özbek Pahta Sanaat Eksport" (Özbek Pamuk Sanayi İhracat) Holding Şirketi çatısı altında birleştirilecek.

Kararnamede, söz konusu şirketin dünya pamuk piyasası talepleri doğrultusunda oluşturulduğu, bu birleşmeyle pamuk ürünleri ve pamuk yağı kalitesinin artırılması, sektörün geliştirilmesi ve modernizasyonu çerçevesinde yabancı yatırımların teşvik edilmesinin amaçlandığı vurgulandı.

Uluslararası Pamuk Danışma Komitesi verileri, Özbekistan'ın 2015-2016 yıllarında yüzde 7'lik payı ile dünya pamuk ihracatı piyasasında önemli yer tutmayı sürdüreceğini öngörüyor. Özbekistan'ın ihraç edeceği pamuk lifinin önemli alıcıları arasında yüzde 25'le Bangladeş, yüzde ile 26 Çin, yüzde 7 ile Güney Kore ve yüzde 5 ile İran yer alıyor.

Dünyada en çok pamuk üreten ülkeler arasında altıncı, ihraç eden ülkeler arasında beşinci sırada yer alan Özbekistan'da yıllık ortalama 3,5 milyon ton ham pamuk toplanırken, bundan 1-1,1 milyon ton pamuk lifi elde ediliyor. Ülkede üretilen pamuk lifinin yüzde 40'ı ülkedeki tekstil işletmelerinde işlenirken, kalan kısmı da Dışekonomik İlişkiler, Ticaret ve Yatırım Bakanlığı bünyesinde kurulan dış ticaret şirketleri üzerinden yurt dışına satılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Özbekistan, Pamuk Şirketlerini Birleştiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement