Özbekistan, Petrol-gaz Sektörüne 2,8 Milyar Dolarlık Yatırım Hedefliyor - Son Dakika
Ekonomi

Özbekistan, Petrol-gaz Sektörüne 2,8 Milyar Dolarlık Yatırım Hedefliyor

TAŞKENT (AA) – Özbekistan hükümeti, bu yıl petrol-gaz sektörüne yapacağı yatırımı yüzde 8 artırarak yaklaşık 2,8 milyar dolara çıkarmayı planlıyor.

28.01.2016 09:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TAŞKENT (AA) – Özbekistan hükümeti, bu yıl petrol-gaz sektörüne yapacağı yatırımı yüzde 8 artırarak yaklaşık 2,8 milyar dolara çıkarmayı planlıyor.

Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov tarafından onaylanan 2016 yılı devlet yatırım programına göre, bu yıl ülkedeki petrol-gaz sektörüne yaklaşık 2,8 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor. Bu rakamın 2 milyar 104 milyon doları yabancı yatırımı ve kredilerden, 216,3 milyon doları Özbekneftgaz kaynaklarından, 303,5 milyon doları Özbekistan İmar ve Kalkınma Fonu kaynaklarından, 172,4 milyon doları da çeşitli Özbek bankalarının kredilerinden karşılanacak.

Özbekistan'daki petrol-gaz sektörüne en fazla yatırım yapacak yabancı şirketler arasında ise Rusya'nın Lukoil ve Çin'in CNPC şirketleri yer alıyor. Ülkede petrol-gaz arama, keşif ve işleme çalışmalarını sürdüren Lukoil, bu yıl Özbekistan'daki yatırım hacmini yüzde 40 arttıracak. Lukoil, Ürün Paylaşım Anlaşması çerçevesindeki 2 projenin hayata geçirilmesi için bu yıl 879 milyon dolarlık yatırım hedefliyor. CNPC de Orta Asya-Çin doğalgaz boru hattının dördüncü şebekesinin, Özbekistan üzerinden geçen kısmının inşaatı çerçevesinde 800 milyon dolarlık yatırım yapacak.

2016 yılı yatırım programı çerçevesinde, ülkenin güneyindeki petrol-gaz yatağında gerçekleştirilecek altyapı çalışmaları için 294 milyon dolar harcanması öngörülürken, Mübarek Doğalgaz Rafinerisi'nin modernizasyonu kapsamında 437,4 milyon dolarlık kaynak ayrılacak.

Ülke genelinde 200 civarında petrol-gaz sahası tespit edilen Özbekistan'da, bu sahaların 100'den fazlası kullanılıyor, 50'ye yakını da kullanıma hazırlanıyor. Söz konusu petrol-gaz sahalarının 30'dan fazlası araştırılırken, 10'a yakınında ise faaliyetler durduruldu. Ülkedeki petrol-gaz tesislerinin, yıllık ortalama 70 milyar metreküp doğalgaz ile 8 milyon ton petrol ürünleri üretme kapasitesi bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Özbekistan, Petrol-gaz Sektörüne 2,8 Milyar Dolarlık Yatırım Hedefliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement