Özel) - Son Dakika
Güncel

Özel)

Özel)

Gaziantep'te baklava üreticileri, fıstıkta bu yıl rekoltenin yüksek olmasını bekliyor.

18.06.2014 14:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep'te baklava üreticileri, fıstıkta bu yıl rekoltenin yüksek olmasını bekliyor. Geçen yıl rekolte düşüklüğü nedeniyle boziç fıstıkta fiyatların yükselmesinin baklava fiyatlarını da etkilediğini belirten üreticiler, bu yılda rekoltenin düşük gelmesi durumunda esnafın zora gireceğini söyledi.

Fıstığı ve baklavasıyla ünlü Gaziantep'te, geçen yıl fıstıktaki rekoltenin düşük olması nedeniyle 40 liradan satılan boziç fıstığın kilosunun 100 liraya kadar yükseldi ve fıstık sıkıntısı çeken baklavacılar, üretimlerini yüzde 50 indirmek zorunda kaldı.Fıstıkta bu yıl rekoltenin düşük gelmesinin kendilerini sıkıntıya sokacağını söyleyen 36 yıllık baklava ustası Şirvan Payaslı, "Bu yıl rekolte yine düşük olduğu söyleniyor. Ama geçen yıla oranla rekoltenin biraz daha yüksek olduğunu bekliyoruz. İnşallah bu yıl rekolte yüksek olur. Yoksa bütün esnaf perişan olacak" dedi.

Geçen yıl boziç fıstığın fiyatının yükselmesi nedeniyle baklavadaki fiyatların arttığını söyleyen Payaslı, "Fıstık fiyatlarının yükselmesi baklavayı da etkiliyor. 40- 45 liraya aldığımız boziç fıstığı 100 liraya kadar aldık. Bu yılda biraz bu fiyatın düşmesini bekliyoruz. Ama tahmin etmiyorum fiyatların düşeceğini. Fiyatlar yeniden yüksek olacak. Çünkü bu işte üretici bir şey kazanmıyor, tüketici kazanıyor" diye konuştu.Kente gelen yerli ve yabancı turistlerin baklava almadan gitmediğini söyleyen Payaslı, "Gaziantep denince akla; antepfıstığıyla özdeşleşmiş Antep baklavası geliyor. Antep'e gelen yerli ve yabancı turistler, mutlaka baklava ve fıstık götürüyor. Kente gelen yüzde 90 turist bunu yapıyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Özel) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement