Özel Anlar" Mahkumların Elinde Kalıcı Oluyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Özel Anlar" Mahkumların Elinde Kalıcı Oluyor

Niğde E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki tutuklu ve hükümlüler, cezaevinde kurulan baskı atölyesinde, kişiye özel ürettikleri hediyelik eşyalar sayesinde hem rehabilite hem de meslek sahibi oluyor.

24.05.2016 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BETÜL ABBAK - Niğde E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki tutuklu ve hükümlüler, cezaevinde kurulan baskı atölyesinde, kişiye özel ürettikleri hediyelik eşyalar sayesinde hem rehabilite hem de meslek sahibi oluyor.

Cezaevinde kalan mahkumlar, anılarının kalıcılaşmasını isteyenler için bardak, tabak, magnet, yapboz, tişört ve taş üzerine isteğe göre resim, yazı ya da fotoğraf baskısı yapıyor.

Sipariş verenlerin özel anlara ilişkin fotoğraf, resim veya mesajı e-posta yoluyla cezaevine göndermesinin ardından ürünler, çok kısa sürede satışa hazır hale getiriyor.

Haftanın 5 günü üretim yapılan atölyede, e-posta yoluyla alınan siparişler, 5 mahkum ve 2 ceza infaz memuru tarafından hazırlanarak adreslere postalanıyor.

Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Necati Karacık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 ay önce kurdukları atölyede baskı yöntemiyle yüzlerce çeşitlilikte hediyelik eşya ürettiklerini söyledi.

Hükümlü ve tutukluları rehabilite etmek ve aynı zamanda tahliye oluncaya kadar meslek sahibi yapmak amacıyla diğer iş kollarının yanı sıra baskı atölyesi de açtıklarını belirten Karacık, burada bilgisayardan alınabilen her çıktının baskısının yapıldığını ifade etti.

-"Piyasadan yüzde 50 daha ucuz"

Karacık, üretimin tamamen cihazlarla yapıldığını ve bedensel güç kullanmak gerekmediğini dile getirerek şöyle konuştu:

"Tamamen makinelerle üretilmektedir ancak hem maddi hem de psikolojik boyutu var. Burada plaket, kupa, cam, taş, deri ve tekstil ürünlerimiz var. Kişiye özgü olduğu için bilgisayar ortamında alabildiğiniz her türlü resim, şekil ve yazının baskısını yapabiliyoruz. Ürünlerimizi adliyelere, diğer cezaevlerine, şahıslara, kurum ve kuruluşlara yapıyoruz. Fiyatlarımız 1,5 liradan başlıyor, 75 liraya kadar ürünlerimiz bulunmaktadır. Piyasadan yüzde 50 daha ucuz. Ayrıca hediyelik eşya kutuları da yine mahkumlarımız tarafından üretiliyor."

-"Uzun vadede kendimize yatırım yapıyoruz"

Karacık, hedeflerinin daha fazla hükümlünün istihdam edilmesi olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:

"Dışarıdaki bir insanın içeriye girme ihtimali bir milyonda bir olsa da var ancak buradaki insanın dışarıya çıkma ihtimali yüzde yüz. Buradan ne kadar donanımlı çıkarlarsa dışarıda o insanlarla o kadar rahat komşuluk, arkadaşlık yaparız. Aslında uzun vadede kendimize yatırım yapıyoruz, faydası hepimize olacaktır."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Özel Anlar' Mahkumların Elinde Kalıcı Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement