Adigece ve Abazaca Seçmeli Dersi İçin Sınıf Açma Çabaları - Son Dakika
Güncel

Adigece ve Abazaca Seçmeli Dersi İçin Sınıf Açma Çabaları

Adigece ve Abazaca Seçmeli Dersi İçin Sınıf Açma Çabaları

Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği (EKKKDD), Adigece ve Abazaca derslerinden Çerkes çocukların faydalanması çalışmalarına başladı.

05.02.2016 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği (EKKKDD), Adigece ve Abazaca derslerinden Çerkes çocukların faydalanması çalışmalarına başladı.

Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cihan Ertok, 2012 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaokul ve İmam Hatip ortaokullarında uygulanmaya başlayan 'Yaşayan Diller ve Lehçeler' dersi kapsamında, yeterli sayıya ulaşamadıkları için Eskişehir'de sınıf açılamadığını, çocukların anadil eğitimlerinden faydalanamadıklarını belirtti. Seçmeli ders başvurularının başlaması ile Çerkeslerin daha çok yaşadıkları mahallelerde çalışmalara başlayarak yeterli sayıya ulaşmak için çaba sarf ettiklerini belirten Ertok, çocuklara sağlanan bu imkanın en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ertok, 2016-2017 eğitim döneminde anadil eğitiminin alınabilmesi için, seçmeli ders tercihlerinin son gününün 19 Şubat 2016 olduğunu belirterek, "Anadilimiz, atalarımızın bize bıraktığı büyük bir mirastır. Bu mirası gelecek nesillere aktarma sorumluluğumuz bulunmaktadır. Ancak Türkiye'de yaşayan Çerkeslerin bir kısmı anadillerini hiç öğrenememiştir. Çocuklarımıza verilen bu imkanın en iyi şekilde değerlendirilmesi için hem derneğimiz hem de bağlı olduğumuz federasyonumuz gerekli çalışmaları yapmaktadır" ifadelerini kullandı.

"GELECEĞİMİZE KORKUSUZCA VE UMUTLA BAKABİLMEK İÇİN ANADİLDE EĞİTİMİ SEÇMELİYİZ"

Dernek Başkanı Cihan Ertok, ortaokullarda eğitim gören Çerkes gençlerinin dağınık okullarda olmasından dolayı yeterli sayıyı sağlayamadıklarını da sözlerine ekledi. Kafkas Dernekleri Federasyonu'nun (KAFFED) bu tür sorunlarla ilgili çalışmaları olduğunu belirten Ertok, "Aynı mahallede olup farklı okullarda okuyan çocuklarımız var. Biz bu çocuklarımızın ortak bir okulda derslik açılması için girişimlerimiz oluyor. Ailelerimize de büyük sorumluluklar düşüyor. Okul yönetimlerine ısrarcı olmaları gerekmekte. Geçtiğimiz eğitim-öğretim döneminde Türkiye genelinde de yeterli sayıya ulaşamadık. Bu yüzden okul kitaplarının basımı olmadı. Eskişehir'de bu imkanı çocuklarımıza sağlamak önceliğimiz. Ancak Eskişehir'de sağlayamasak bile diğer illerimizdeki çocuklarımızın da bu eğitimlerden faydalanabilmesi için başvuru yapmamız büyük önem arz ediyor. Geleceğimize korkusuzca ve umutla bakabilmek için Anadilde eğitimi seçmeliyiz" şeklinde konuştu.

Ertok, karşılaşabilecek her türlü problemde, derneklerin ve Kafkas Dernekleri Federasyonu'nun aileler destek olacaklarını da sözlerine ekledi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Adigece ve Abazaca Seçmeli Dersi İçin Sınıf Açma Çabaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement