Alpu'daki Gizli Hazine - Son Dakika
Güncel

Alpu'daki Gizli Hazine

Alpu\'daki Gizli Hazine

İstanbul’dan gelen ve Eskişehir’in Alpu ilçesinde bulunan ve içinde aralarında 40 metreyi aşan 28 şelalelinin de bulunan adeta ‘Saklı’ kanyonu gezen sporcular, bu bölgenin korunup turizme kazandırılması gerektiğini belirtiyorlar.

09.02.2015 12:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul'dan gelen ve Eskişehir'in Alpu ilçesinde bulunan ve içinde aralarında 40 metreyi aşan 28 şelalelinin de bulunan adeta 'Saklı' kanyonu gezen sporcular, bu bölgenin korunup turizme kazandırılması gerektiğini belirtiyorlar.

İstanbul Canyoning Team (İCT) üyeleri, geçtiğimiz Ekim-Aralık 2014 eylül ayında iki ayrı tarihlerde girdikleri Alpu ilçesi Karacaören köyü girişinden başlayan yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki büyük zevk ve macera yaşadılar. Bu dönemde kanyondaki sulun az aktığını, debinin daha sonraki aylarda artacağını belirten takım üyeleri, "Türkiye dünyanın en genç kara parçası ve depremlerin çok olduğu bir coğrafyada bulunuyor. Bu coğrafyada bilinmeyen, keşfedilmeyen çok özel yerler var. Mağaralar ve kanyonlar milyonlarca yılda oluşmuş yerlerdir. Su, kayalarla belki de binyıllardır yapmış olduğu danstan kalanları görücülerine görsel şölen olarak sunuyor bu kanyonlarda. Köyün girişinde başlayan kanyon yaklaşık 5 kilometre uzadıktan sonra sular dere yatağından Karacaören Barajı'na dökülüyor.

KANYON EKSTREM SPORDUR

Yaptıkları sporun çok ekstrem olmasına rağmen büyük zevk aldıklarını belirten takım üyeleri, "Bu kanyonlara girip çıkmak, ilerlemek çok zordur. Hem bilgi ve tecrübe hem de donanım gerektirir. Gece kanyonda 5 bin yıldızlı bir otelde uyurmuş gibi bir atmosfer sunuyor. Taşlı, yamuk yumuk bir yerde gökyüzü samanyolu gibi görünüyor. Gökle iletişimimiz kesilmesin diye çadır bile kurmuyoruz.

BURALARI BÖLGE İNSANI BİLE BİLMEZ

İçinde 40 metreyi aşan 28 aynı şelale bulunan kanyonu gezen yaklaşık 15 sporcu, bu bölgenin korunup turizme kazandırılması gerektiğini belirttiler. Bu bölgeyi haritalardan tespit edip daha sonra bölgede keşif yaptıklarını anlatan takım üyeleri, "Buraların çoğundan o bölgede yaşayan insanların haberi bile yoktur. Muhtar bilmez, ihtiyarlar bilmez. O bölgede sıkça gezen çobanlar bile kanyonun tamamını göremez ve bilemiz. Çünkü buralara girmek zordur, kimse giremez. Alpu'daki kanyon da böyledir. Buralarda çeşitli efsaneler dolaşır durur" vadiye anlattılar.

KANYONLAR İÇİN İMAR VE TAŞ OCAKLARI BÜYÜK RİSK

Bu bölgelerin korunması için öncelikli olarak bilinip tanınması gerektiğini anlatan (İCT) üyeleri "Kanyonlar için en tehlikeli gelişme buraların veya yakınlarının imara açılması, taş ocakları ve sanayi kuruluşlarıdır. Bu bölgeler eğer tanınırsa çoğu zaman bu tip çalışmaların yapılmasına izin verilmemektedir. Kanyonların tanınması ülke turizmi açısından da son derece önlemlidir. Bu turizm kaleminden çok sayıda turist kazanan, para kazanan ülkeler bulunmaktadır. Ülkemizde bilinmeyen çok sayıda kanyon bulunmaktadır. Bu özel yerleri koruyup turizme, bu doğa sporunu kazandırmalıyız. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Alpu'daki Gizli Hazine - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı
    17:57 Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı

    Beşiktaş, milli arada özel maçta VavaCars Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. İlk yarıda Fatih Karagümrük öne geçerken, Beşiktaş ikinci yarıda beraberliği yakaladı. Mücadeleyi kulüp başkanları ve yöneticiler de takip etti.

  • Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem
    17:56 Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem

    Isparta'da Narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından gerçekleştirilen 'Narkoçelik' operasyonunda 56 şüpheliye adli işlem yapıldı. Operasyon sonucunda 8 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. Operasyon kapsamında bin 652 kullanımlık muhtelif uyuşturucu veya uyarıcı madde ele geçirildi.

  • Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi
    17:56 Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi

    Avusturya'daki BM Viyana Ofisi'nde, Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliğinin girişimiyle 'Uluslararası Sıfır Atık Günü' dolayısıyla program düzenlendi. Programa, sıfır atık konusunun farklı boyutları ele alındı ve Emine Erdoğan'ın video mesajı paylaşıldı. Türkiye'deki sıfır atık projesi hakkında sunum yapıldı ve AB, Sudan ve Brezilya daimi temsilcileri de katıldı.

  • Ahmet Davutoğlu Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü
    17:53 Ahmet Davutoğlu Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü

    Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü. Davutoğlu, çeşitli temaslarda bulunduğu kentte, seçim otobüsünden vatandaşları selamladı. 1 Nisan'dan itibaren Türkiye'nin siyasi haritasının yeniden şekilleneceğini savunan Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi eleştirerek, milli iradeyi milli beka sorunu olarak görmek demokrasiyi anlamamaktır dedi.

  • Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı
    17:53 Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı

    Ruanda'nın başkenti Kigali'de toplu taşımacılığın yenilenmesini sağlayan Çin yapımı elektrikli otobüsler, çevre dostu ve konforlu sürüş deneyimi sağlayarak bölge halkının kalbini kazandı. Kenya merkezli BasiGo şirketi, Ruanda'da bu elektrikli otobüslerin popülerliğinin artmasıyla siparişlerde büyük artış yaşadı. Şirket, önümüzdeki 12 ay içinde 100 otobüs, iki yıl içinde ise 200 otobüs çıkarmayı hedefliyor.

  • Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi
    17:53 Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi

    Kayseri'de otomobilin tıra çarptığı ve Wushu Kung Fu Avrupa şampiyonu Buket Kaya'nın hayatını kaybettiği kazada tutuklanan sürücü tahliye oldu. Kazada hayatını kaybeden Kaya'nın önce otomobili sürdüğü ancak daha sonra kendini kötü hissettiği için şoför koltuğuna başkasının oturduğu ortaya çıktı.

  • Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor
    17:53 Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor

    Bursaspor, TFF 2. Lig'in 33. haftasında deplasmanda konuk olacağı Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarını sürdürdü. Yeşil-beyazlı futbolcuların hırslı görüntüsü dikkat çekti.

  • AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp, Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü'ne katıldı
    17:52 AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp, Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü'ne katıldı

    AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu, Odunpazarı Belediye Başkan adayı Özkan Alp ve partililerle birlikte Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü gerçekleştirdi. Hatipoğlu, Han ilçesinde vatandaşlarla buluştu ve daha sonra 71 Evler Mahallesi'nde yürüyüşe katıldı. Yürüyüş sırasında Hatipoğlu, kentimizin tamamında yapacakları zafer turunun bir provası olduğunu belirterek, Eskişehir'i kalkındırmak için çıktıkları yolda desteklerini esirgemeyen tüm hemşehrilerine teşekkür etti.

  • İskenderun'da evde 4 ruhsatsız tabanca ele geçirildi, şüpheli gözaltına alındı
    17:51 İskenderun'da evde 4 ruhsatsız tabanca ele geçirildi, şüpheli gözaltına alındı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, evinde 4 ruhsatsız tabanca ele geçirilen şüpheli gözaltına alındı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, şüpheli O.B'nin ikametinde arama yaptı. Adresteki incelemede 4 ruhsatsız tabanca ve 23 fişek bulundu. Gözaltına alınan zanlı, emniyete götürüldü.

  • Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçi toprağa verildi
    17:51 Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçi toprağa verildi

    Trabzon'un Hayrat ilçesinde meydana gelen göçükte hayatını kaybeden işçilerden biri olan Mehmet Sultan Allahverdi, memleketi Rize'nin İyidere ilçesinde defnedildi.


Advertisement