Annelik Duygusuyla Tüp Bebek Merkezlerine Başvuru Arttı - Son Dakika
Yaşam

Annelik Duygusuyla Tüp Bebek Merkezlerine Başvuru Arttı

Annelik Duygusuyla Tüp Bebek Merkezlerine Başvuru Arttı

Klasik yöntemle bebek sahibi olabilen çiftlerin sayısı her geçen yıl biraz daha düşüyor.

11.05.2014 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Klasik yöntemle bebek sahibi olabilen çiftlerin sayısı her geçen yıl biraz daha düşüyor. Ülkemizde hizmet veren tüp bebek merkezlerinin sayısı artarken, eş zamanlı olarak bu merkezlere başvurarak bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin sayısında belirgin bir artış meydana geliyor. İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, 2012 yılında 3 bin 455 olan başvuru sayısının 2013 yılında 4 bin 142'ye çıktığını belirterek, "Eskiden insanlar daha kolay bebek sahibi oluyordu. Günümüzde kadınların iş dünyasına girmesi ve çocuk planlarını geç yaşlara ertelemesine, iş hayatındaki stres faktörü de eklenince üretkenlik azalıyor" dedi.

İzmir'deki tüp bebek merkezlerine olan başvuru sayılarını paylaşan İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Bediha Türkyılmaz, şöyle konuştu: "Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmak isteyenlerin sayısı her geçen gün önemini artırıyor. İzmir'deki tüp bebek merkezlerimizde 2012 yılında 3 bin 455 başvurudan 417, 2013 yılında 4 bin 142 başvurudan 554 canlı doğum yapıldı."

"İŞ HAYATI ANNE ADAYLARINI ETKİLİYOR"

Başvuru sayılarının artmasının nedenlerini anlatan Türkyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başvuru oranlarındaki artış hem başarı oranlarıyla orantılı hem de eskiden insanlar daha kolay çocuk sahibi olabiliyordu. Hem stres hem de çevresel faktörler anne ve baba adaylarının üretkenliğine yoğun etki edebiliyor. Öte yandan günümüzde kadının iş hayatında daha etkin yer alması ve çocuk planlarını üretkenliğinin azaldığı yaşlara ertelemesi ile başvurular artıyor. Eskiden kadınlar en geç 23 yaşında evlenirlerdi. Şimdi ise iş hayatı etkisiyle çoğu şeyi erteliyoruz. Kadınların 35-40 yaşından sonra her sene logaritmik olarak bebek sahibi olma ihtimali düşüyor. Örneğin bu yıl bebek sahibi olma logaritmanız 5 birimse bir sene sonra bir birimlik azalma yerine tekrar 5 birimlik bir düşme görülüyor. Bir anda 5 birim düşüyor. Kadın bedeni de erkek bedeni de yaşlanıyor ve üretkenlik de o oranda düşüyor. Dolayısıyla bu merkezler gün geçtikçe önemini artıracak."

"TÜP BEBEKLER DAHA NAZLI"

Tüp bebeklerin normal yollarla doğmuş bir bebekten farkını da anlatan İl Sağlık Müdürü Türkyılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Tüp bebekler tıp dilinde 'kıymetli' bebeklerdir. Yani zorla elde edilmiş ve çok istenmiş bebektir. ve daha hamilelik döneminde 'aman ha düşmesin aman ha hasta olmasın, aç kalmasın' gibi titizlik ve itinayla büyütülen bebeklerdir onlar. Bu sebeple bu kadar itina gösterilince kıymetli bebekler daha nazlı daha niyazlı bebekler olur. Tüp bebeğin handikabı tek bu olur."

"AŞIRI DİYET YAPARAK BEDENİ GIDALARDAN YOKSUN BIRAKMAYIN"

Anne adaylarının bebek sahibi olabilme konusunu takıntı haline getirmemeleri gerektiğini aktaran Türkyılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Anne adaylarına bebek sahibi olma duygularını takıntı haline dönüştürmemeli. Hayatlarını mahvedecek, perişan edecek duruma getirmemeli. 10-15 yıl tedavi görüp de umutsuzluğa kapılıp tedaviyi bırakarak hamile kalanları da biliyorum. Kadınlarımız biraz kendilerine bakmalı. Aşırı diyet yapmayacak, bedenini gıdalardan yoksun bırakmayacak. Nasibinde varsa evlat sahibi olacak. Ancak, yoksa da bugün çocuğu olup da koruyucu aile olan birçok kişi var. Çocuğu olmayanlar niçin koruyucu aile olmasın." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Annelik Duygusuyla Tüp Bebek Merkezlerine Başvuru Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement