Barış Süreci Ahlat'a Olan Ziyaretçi Sayısını Arttırdı - Son Dakika
Yerel

Barış Süreci Ahlat'a Olan Ziyaretçi Sayısını Arttırdı

Barış Süreci Ahlat\'a Olan Ziyaretçi Sayısını Arttırdı

Bitlis’in Ahlat ilçesinde kazı çalışmalarını yürüten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan, Ahlat Selçuklu Mezarlığı’nda yapılan çalışmaların yanı sıra barış sürecinin de etkisiyle ziyaretçi sayısında önemli bir artış olduğunu söyledi.

23.06.2014 10:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis'in Ahlat ilçesinde kazı çalışmalarını yürüten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan, Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nda yapılan çalışmaların yanı sıra barış sürecinin de etkisiyle ziyaretçi sayısında önemli bir artış olduğunu söyledi.

Anadolu'nun Orhun Abideleri olarak da bilinen Ahlat Selçuklu Mezarlığı ve abidevi mezar taşları her geçen gün ilgi görmeye devam ederken, Selçuklu Mezarlığı'ndaki yenileşme çalışmaları ise ziyaretçi artışına önemli katkı sağlıyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Recai Karahan, Selçuklu Mezarlığı'nın Orhun Abidelerinin bir devamı olduğunu söyledi. Karahan, "Van'da yaşayan biri olarak ziyaretçi artışını hissetmeye başladık. Aylardır bize gelen telefonlar var. 'Biz 100 kişilik, 150 kişilik gruplarla Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nı gezmek istiyoruz. Bize yardımcı olur musunuz?' diyenler var. Bunlar geçen yıllarda yoktu. Bu yıl çok erken başladı. Bizde ziyaretçilere mahcup olmamak için kazı mevsimimizi erkenden başlattık. Şu anda devam ediyoruz. Hakikatten her gün yeni gelen ziyaretçilerimize saatlerce konferans veriyoruz. Hemen hemen her gün artarak buraya gelen ziyaretçi artışını gözlemliyoruz" diye konuştu.

Barış sürecinin yanı sıra Selçuklu Mezarlığı'ndaki değişimin de ziyaretçi potansiyelini arttırdığını vurgulayan Prof. Dr. Recai Karahan, "Birincisi, barış sürecinin katkısı ziyaretçi sayısında önemli bir etken oldu. İkincisi ise, kulaktan kulağa Ahlat Selçuklu Mezarlığı'ndaki değişimleri görüp rahat gezme kısmını da ele almamız lazım. Çünkü önceden çok fazla gezilemiyordu. Buralar ve taşlar çok perişan durumdaydı. Şu anda bununda etkisi var diye düşünüyorum. Şu anki değişimler ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bir de bilgi levhaları. Artık insanlar geldikleri zaman sizi aramak zorunda kalmıyorlar. Burada ne var ne yok diye gelip kendileri gezebiliyorlar. Bilgi levhaları, taşların temizlenmiş olması, çok eğri olan taşların düzeltilmesinin yanı sıra Kültür Bakanlığımızın yapmış olduğu ahşap yol çok dikkat çekici. Bunların hepsi bir değişim" dedi

Bir zamanın Kubbet-ül İslam şehri Ahlat'ın 300 bin nüfuslu olduğunu belirten Karahan; "Şimdi biz her toplantımızda, her konuşmamızda buranın Orhun Abidelerinin bir devamı olduğunu söylüyoruz. Anadolu'ya giriş kapısı olmasından dolayı elbette ki önemli bir yer. Burada şehitlerimiz var, atalarımız var. Bir zamanın Kubbet-ül İslam'ı, bir zamanın ata şehri olarak nitelendirilen buralarda elbette ki bu insanlar 300 binlik Ahlat'ın yükünü taşıyorlar. Eğer bir mezarlık sizinse, o şehir zaten vaktinde sizindir. Bu yüzden Çanakkale ruhuyla Ahlat ruhunun birleşmesi gayet normaldir. Ahlat'ı mutlaka tanımak, görmek gerekiyor. Ayrıca sadece taş olarak görmemek lazım. Üzerindeki kitabelerin mümkün olduğu kadar Türkçe ve İngilizceye çevrilerek okunması gerekiyor. Çünkü çok çok değişik fikirlerde insanlar buranın kime ait olduğunu kasıtlı olarak sorabiliyorlar. Biz bunların o yönlerini bastırabilmek için her taşta Kuran-ı Kerim'den ayetler olduğunu, isimlerin orada olduğunu, bu art niyetli insanlarında boşuna heveslenmemesi gerektiğini de söylüyoruz" diye konuştu. - BİTLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Barış Süreci Ahlat'a Olan Ziyaretçi Sayısını Arttırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement