Çiftçi ve Çobanların Zorlu Mesaisi - Son Dakika
Güncel

Çiftçi ve Çobanların Zorlu Mesaisi

Çiftçi ve Çobanların Zorlu Mesaisi

Hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı Diyarbakır’da, çiftçiler büyük zorluklar yaşıyor.

10.07.2015 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı Diyarbakır'da, çiftçiler büyük zorluklar yaşıyor. Öğlen saatlerinde tarla ve hayvanları ile ilgilenemeyen çiftçiler, çalışmak için sabah ve akşam saatlerini tercih ediyor.

Termometrelerin 40 derecenin üzerine çıktığı, şehir merkezinin neredeyse boşaldığı Diyarbakır'da, çiftçiler de büyük zorluklar yaşıyor. Sıcaklık yüzünden tarlaları ile ilgilenemeyen çiftçiler, çalışmak için sabah ve akşam saatlerini tercih ediyor. Sıcaklığın çiftçilerin yanı sıra ekinleri de etkilediği belirtiliyor. Diyarbakır- Bismil yolu üzerinde hayvanlarını otlatan 18 yaşındaki Halim Şimşek, 4-5 yıldır çobanlık yaptığını belirterek, özellikle son bir aydır sıcaklıklar yüzünden zorlandıklarını ifade etti. Ekmek parası için çalışmaya mecbur olduklarını anlatan Şimşek, "Akşam eve gittiğimde gözlerim yanıyor ve bazen başım ağrıyor. Hayvanları da sıcaktan etkilenmemeleri için saat 14.00-15.00 gibi kaldırıyoruz" dedi.

"YAKLAŞIK 10 SAAT ÇALIŞIYORUZ"

35 yıldır çiftçilik yaptığını belirten Mehmet Aslan ise sıcakların hem kendilerine hem de ekinlerine zarar verdiğini anlattı. Bu sene ağırlıklı olarak mısır ekildiğini kaydeden Aslan, sıcak havanın mısıra iyi gelmediğini dile getirdi. Kendilerinin de sıcaktan ciddi şekilde etkilendiğini belirten Aslan, "Televizyonlarda uzmanlar güneşe çıkılmaması yönünde uyarılarda bulunuyorlar. Ancak mecbur çıkıyoruz. Sabah saat 05.00-06.00'da kalkıyoruz. Öğlen 11.00'de eve gidiyoruz. 15.00'da tekrar gelip, 19.00'a kadar çalışıyoruz. Bu da yaklaşık 10 saat yapıyor" diye konuştu.

"ÇİFTÇİ NE KURTARIRSA ONU EKİYOR"

İklim değişikliği yüzünden ekinlerin de değiştiğini anlatan Aslan, şunları kaydetti:

"Burası eskiden karpuz yeriydi. Dicle boyunda bayağı bir karpuz yetişiyordu. O büyük sergili karpuzlar, festivallere götürülen karpuzlar burada çıkıyordu. Artık Dicle havzası değişti barajlardan dolayı. Bu yüzden karpuz yetişmiyor. Millet de artık ne kurtarıyorsa ona yöneliyor. Bu sene mısır, eskiden pamuktu. Pamuktan çok canımız yandı. Destekler iyi değildi. Çiftçiyi kurtarmadı. Bu sene mısır ektik. Türkiye'de hayat kumardır. Çiftçilik iki misli kumardır. Çiftçilik o kadar belirsiz bir meslek. Ben bu sene mısır ektim kaç liraya satacağımı bilmiyorum. Karşılığını alabilecek miyim bilmiyorum. Gübre mazot çok pahalı. Mısırın pirimi 40 lira, dönüm başı mazotu 105 lira. Artık siz düşünün." - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çiftçi ve Çobanların Zorlu Mesaisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement