Diyarbakır'da Tarihi Eserlerin Restorasyon Çalışmaları Sürüyor - Son Dakika
Yaşam

Diyarbakır'da Tarihi Eserlerin Restorasyon Çalışmaları Sürüyor

Diyarbakır\'da Tarihi Eserlerin Restorasyon Çalışmaları Sürüyor

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından kentteki tarihi eserlerin restorasyon çalışmaları sürüyor.

04.09.2014 13:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından kentteki tarihi eserlerin restorasyon çalışmaları sürüyor. Çözüm süreci ile birlikte devam eden restorasyon çalışmaları kentte inanç turizmini de canlandırdı.

Türkiye'nin en önemli inanç mekanlarına sahip olan Diyarbakır'da son yıllarda Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon çalışmaları kenttin inanç turizmini canlandırdı. Ulu Cami, Hz. Süleyman Cami, Eğil ilçesinde bulunan Peygamber Kabirleri gibi köklü tarihe sahip olana çok sayıda eserin restorasyonlarının yapılmasıyla birlikte Diyarbakır, yerli ve yabancı turistin akınına uğradı. Çözüm süreciyle birlikte bu tarihi mekanlara ilginin her geçen gün arttığı gözlendi.

"AMACIMIZ VAKIF KÜLTÜR VARLIĞI OLAN BU ESERLERİMİZİ ÖNCEKİ NESİLLERDEN EMANET ALIP, GELECEK NESİLLE EMANET ETMEKTİR"

Tarihi mekanlarda yapılan restorasyon çalışmalarıyla ilgili İHA muhabirine bilgi veren Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, Diyarbakır'da vakıf kültürü olarak, mülkiyeti kendilerinde olan eserlerin 2002 yılından bugüne kadar tüm eserleri restorasyondan geçirdiklerini ifade etti. Restorasyonu devam eden Ulu Cami'nin önemine vurgu yapan Evsen, caminin İslam dünyasının en önemli eserleri arasında yer aldığını kaydetti. Evsen, 5. Harem-i Şerif olarak kabul edilen Ulu Cami'nin Mekke, Medine, Mecsid-i Aksa ve Şam Emeviye Camisi'nden sonra en önemli ibadet mekanı olduğunu söyledi. Ulu Cami'de önemli restorasyon çalışmaları yaptıklarını aktaran Evsen, çalışmanın 2015 yılında biteceğini kaydetti. Evsen, "Diyarbakır'daki tarihi eserlerin restorasyonlarını yaptıktan sonra bu mekanlar yoğun bir ziyaretçi akınına uğradı. 2002 yılından bugüne kadar bütün eserlerimizi restorasyonda geçirdiğimiz gibi şuan 6 eserimizin restorasyonunu tamamladık, yakın bir zamanda açılışını gerçekleştireceğiz. Bu eserlerin başında, Diyarbakır İslam orduları tarafından fetih edilirken, Diyarbakır'ın ilk valisi Sultan Sasa hazretlerinin mescit ve türbesini bitirdik. Bununla birlikte Şeyh Yusuf, Lalebey, Rağibiye ve Nasruhpaşa camilerini en kısa zamanda ibadete açılacaktır. Şeyh Ömer Camisi, İbrahim Bey Camisi, Hani ilçesinde bulanan Şeyh Bedrettin Cami ve türbesinin restorasyon çalışmalarına da yakın bir zamanda başlayacağız. Amacımız vakıf kültür varlığı olan bu eserlerimizi önceki nesillerden emanet alıp, gelecek nesille emanet etmektir. Bu konuda hem Başbakan Yardımcımız hem de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından çok ciddi destekler sunulmakta" dedi.

"HER GEÇEN GÜN ZİYARETÇİ SAYISINDA ARTIŞ YAŞANIYOR"

Çözüm süreciyle birlikte inanç turizmin kapsamında vakıf kültür eserlerine çok yoğun ziyaret akımının olduğunu dile getiren Evsen, "Tarihi mekanlarımızın restorasyon çalışmalarını yaptıktan sonra yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi oluştu. Eğil ilçesinde bulunan Peygamber Kabirleri'ni restorasyonunu yapmadan önce ziyaretçi sayısının onlarla ifade ediliyordu ama şimdi ziyaretçi sayısı binlerce olduğunu tespit ettik. Aynı şekilde Hz. Süleyman Cami'si içinde bu geçerlidir. Her geçen gün ziyaretçi sayısında artış yaşanıyor. Vakfılar Genel Müdürlüğü'müzün tarihi eserlerde yaptığı restorasyonlar, çözüm süreciyle birlikte inanç turizmi çok ciddi bir işlev kazandı" diye konuştu.

Evsen, restorasyon çalışmalarına bugüne kadar 30 milyon lira tutarında ödeneğin harcandığını sözlerine ekledi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Diyarbakır'da Tarihi Eserlerin Restorasyon Çalışmaları Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement