Down Sendromlu Ayşegül Azmetti Memur Oldu - Son Dakika
Güncel

Down Sendromlu Ayşegül Azmetti Memur Oldu

Adana’da dünyaya geldiğinde doktorların ailesine "Bundan size hayır gelmez" dediği, okul çağına geldiğinde öğretmenler tarafından okula alınmak istenmeyen down sendromlu Ayşegül Kara, üniversiteyi bitirerek cilt bakımı üzerine hem ustalık hem de usta öğreticilik belgesi aldıktan sonra Özürlü Memur Seçme Sınavı’na (ÖMSS) girip devlet memuru olmayı başardı.

20.03.2015 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'da dünyaya geldiğinde doktorların ailesine "Bundan size hayır gelmez" dediği, okul çağına geldiğinde öğretmenler tarafından okula alınmak istenmeyen down sendromlu Ayşegül Kara, üniversiteyi bitirerek cilt bakımı üzerine hem ustalık hem de usta öğreticilik belgesi aldıktan sonra Özürlü Memur Seçme Sınavı'na (ÖMSS) girip devlet memuru olmayı başardı.

30 yıl önce evlenen İsmail (64) ve Serpil Kara (61) çiftinin 2 çocuğu oldu. Öğretmen çiftin çocuklarından ilki Ayşegül Kara (22) "down sendromlu" olarak dünyaya geldi. Aile kızlarını 2.5 yaşına kadar hastane hastane gezdirerek derman aradı ancak doğuştan gelen bir rahatsızlık olduğu için çare bulamadı. Doktorların "Bundan size hayır gelmez" demesine rağmen çift, kızlarını 2.5 yaşından itibaren özel eğitim merkezlerine götürdü. Ayşegül'ün toplum içinde büyümesi için büyük mücadele veren aile, okul çağına geldiğinde kızlarını ilköğretime kaydettirmek istedi. Ancak çiftin meslektaşları, down sendromlu olduğu için Ayşegül'ü okula almak istemedi. Anne ve baba yılmayarak Milli Eğitim'den rapor alıp kızlarını ilköğretimde karma sınıfa kaydettirdi. Ayşegül, 8 yılda sağlıklı yaşıtları gibi 3.30 diploma notuyla ilköğretimi bitirdi.

Kızlarının lise eğitimini de almasını isteyen aile, bunun için de büyük bir mücadele verdi. Liseye kayıt yaptırmaya gittiklerinde "Zihinsel engelli okuyamaz" tepkisiyle karşılaşan aile, öğretmenleri ikna ederek kızlarını İhsan Sabancı Kız Meslek Lisesi Kuaförlük Bölümü'ne kaydettirdi. Lise 1. sınıfta zorlanan Ayşegül, okula kısa sürede uyum sağlayarak liseyi de 3.30 diploma notuyla bitirip Çukurova Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Cilt Bakım ve Güzellik Bölümü'ne dikey geçiş yaptı. Öğretmenler Ayşegül'ü engelli olduğu için yine okula almak istemedi ama öğretmen olan anne-baba ısrar ederek kızlarını okula kaydettirip 2 yılda mezun olmasını sağladı. Ayşegül, cilt ve deri hastalıkları üzerine tez bile hazırladı.

Üniversiteyi bitirmekle yetinmeyen Ayşegül, mezun olduktan sonra Çıraklık Eğitim Merkezi'nden ustalık ve usta öğreticilik belgesi aldı. Ayşegül, katıldığı bilgisayar ve NLP kurslarını da başarıyla tamamladı. Ayşegül Kara, bir süre sonra Adana Huzurevi'nde cilt bakım uzmanı olarak görev yapmaya başladı. Bu sırada devlet memuru olmaya karar vererek ÖMSS'ye hazırlanmaya başladı. Annesiyle birlikte gece yarılarına kadar ders çalışıp sınava giren genç kız, 70 puan aldı. İlk atamalarda atanamayan Ayşegül Kara, ikinci atamada Niğde Devlet Hastanesi'ne devlet memuru olarak atandı. Bir süre sonra ise tayini Adana'da Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği'ne çıktı. Şimdi burada veri işletmeni olarak görev yapan Kara'nın çalışma arkadaşları da Kara'dan çok memnun.

"2.5 YAŞINDAN BERİ EĞİTİM ALIYOR"

Serpil Kara, kızının Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği'nde devlet memuru olarak çalıştığını belirterek, "Bilgisayar sertifikasıyla birlikte veri hazırlama işletmeni olarak görev yapıyor. 2.5 yaşında eğitime başlattım. Daha sonra devlet okullarına başladı. Sonra meslek lisesini bitirdi. Liseyi bitirdikten sonra ise Çukurova Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Cilt Bakım Güzellik Bölümü'nü bitirdi. Okulu bitirdikten sonra yine boş durmayarak Halk Eğitim'in kurslarına katıldı. Bu arada Adana Huzurevi'nde cilt bakım uzmanı olarak görev yapmaya başladı. Biz sabahtan başlayıp akşam 11'lere kadar kızımla ders çalıştık. Daha sonra ÖMSS'ye girdi, bu sınavdan 70 puan aldı. İlk atamalarda atanamadı, daha sonra Niğde Devlet Hastanesi'ne tayini çıktı. O an bütün geçmişte yaşadığım her şeyi unuttum. Yaşadığım bütün olumsuzlukları, karşılaştığım bütün güçlükleri unuttum. Benim için dünyanın en güzel günüydü" dedi.

"OKUMAZ DEDİLER AMA BİZ YILMADIK"

Serpil Kara, özellikle lisede kızının okula gitmesine çok tepki verildiğini anlatarak, "Kızımın ilk 1 ay okula kaydı yapılmadı. Sonra kaydı yapıldı, ismi listelere yazılmadı. Her gün kızım gelip benim adım yok diye ağlıyordu. Öğretmenler bizi çağırdı 'gelin götürün yapamaz' dediler. Ama biz kazanılmış bir hakkı var, bunu kimse elinden alamaz dedik. Bu çocuk burada 10 yılda da mezun olsa burada devam edecek dedik. Devam etti ve bugünlere geldi" diye konuştu.

Hamileliği 8.5 ay olduğunda kızının down sendromlu olduğunu öğrendiğini ancak hiçbir zaman hamileliğe son vermeye düşünmediğini ifade eden Kara, "Onun da yaşam hakkı vardı, o güne kadar gelmiş bir bebeğin yaşam hakkını sonlandıramazdım. Şu anda yine böyle bir gebeliğim olsa yine sonlandırmam. Onlarla yaşamak çok güzel, çok farklı bir duygu. İnanın öbür kızımla bu kadar iletişimim yok, o benim dünyam, her şeyim" dedi.

Ayşegül Kara ise, memur olarak çalıştığını belirterek, "İşimi çok seviyorum, işimi güzelce yapıyorum, günlerim çok güzel geçiyor. Azmimle başardım buralara geldim. Devlet memuru olmamda en çok annemin emeği var. Okuyamazsın dediler, ben başardım ve okudum" şeklinde konuştu. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Down Sendromlu Ayşegül Azmetti Memur Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement