İstanbul'da 2015 Yılında 50 Bin Kişi Öldü - Son Dakika
Ekonomi

İstanbul'da 2015 Yılında 50 Bin Kişi Öldü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanı Adem Avcı, İstanbul'da 2015 yılında 50 bin kişinin öldüğünü söyledi.

13.02.2016 10:27  Güncelleme: 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanı Adem Avcı kent genelinde bulunan 555 mezarlıktaki doluluk oranının yüzde 99 olduğunu açıkladı,"Vahamete kapılmayın" diye uyardı. Geçmişte mezar yapım ustalarının akıllara durgunluk getiren yöntemleriyle ziyaretçisi olmayan kabir yerlerini pazarladıklarına tanıklık ettiklerini söyleyen Avcı,"700 güvenlik görevlisiyle İstanbul'un mezarlıkları hapishaneler kadar güvenlikli hale dönüştürdüklerini belirtti." dedi.

Başkan Avcı, "İstanbul'da şu anda 555 adet olarak vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz. Şehir içresindeki mezarlıkların hepsi yüzde 99 oranında dolu. Ama yavaş yavaş şehrin kıyılarına kenar bölgelerine doğru her geçen gün yeni mezarlıklar açıyoruz" dedi.

FİYATA GÖRE MEZARLIKLAR

İstanbul'un metropol bir şehir olduğunu topraklarını içindeki konum, yapı ve merkezi ve merkezin dışındaki duruma göre değerlendirerek mezarlıkları derecelendirdiklerini aktaran Avcı, "Mezarlıkları dört kategoriye ayırdık. Birinci sınıfta cenaze anındaki fiyatlar, cenazenin dışında cenazenin yanındaki yer, hiç cenazesi olmadan aile mezarlığı almak isterlerse fiyatlar değişiyor. Ama İstanbul'da vefat eden cenazeleri herhangi bir ücret almadan da defin ediyoruz. Zincirlikuyu Mezarlığı birinci sınıf mezarlığımız. Burada cenaze anındaki fiyatımız 5 bin TL. Cenazenin yanındaki yeri satın almak istiyorsa vatandaş ki şuanda öyle bir şansı yok tamamen dolu çünkü. 10 bin TL. Aile mezarlığı satın almak istiyorsa 20 bin TL. Ama İstanbul halkı şunu düşünmesin İstanbul'da ölmek de pahalı gömülmek de pahalı" vahametine kapılmasın kimse" diye konuştu.

"FUHUŞ YAPILAN YERLERDİ"

Geçmişte mezarlıkların fuhuştan madde satışına kadar uzanan yerler olduğunu öne süren Avcı, artık mezarlıkların hapishaneler kadar güvenlikli hale geldiğini kaydetti. Başkan Avcı şunları söyledi: " Mezarlıklarımız tinercilerin, balicilerin uğrak yeri hatta fuhuş yapılan yerlerdi. Çünkü kimsenin gelip gitmeyeceği göremeyeceği yerlerdi. Bazı mezarlıklarımızda esrar, eroin alışverişlerine şahit olduklarını bile yakaladıklarını biliyoruz. 2004 yılından bu yana bugün 700 güvenlik görevlisi mezarlıkların korunması hususunda çalışıyor."

YÖNTEM ŞAŞIRTTI

Avcı ayrıca mezarlıkların illegal yollarla satışlarının gerçekleştirildiklerine tanık olduklarını yöntemin bazı mezar yapım ustaları tarafından gerçekleştirildiğini belirterek; "Mezar taşı ustalarımız mezar sahipleri gelmiyorsa mezarın taşını değiştirip sahipsiz hale getirerek pazarlıyorlardı. Mezarlar alınıp satılıyordu. Tabi bu geçmişte oluyordu. Allaha şükür biz hepsini kapattık. Hapishaneler kadar güvenlikli ve eviniz kadar emin. Artık mezarlıklar mezbelelik değil. Mezarlıklar artık gezinti yapılabilecek, yürüyüşlerin yapılabileceği, ziyaret edilecek güvenli alanlar haline geldi."

KİMSESİZLER MEZARLIĞI

Kamuoyunda Kimsesizler Mezarlığı olarak bilinen sahipleri ya da yakınları olmayan cenazeler için Kilyos Mezarlığı'nda ayrı bir bölüm oluşturduklarını ifade eden Avcı, "Kilyos'ta mezarlığın bir kısımını bu tür cenazeler için ayırdık. Bu mezarlıkta da 800 adet boş lahit yaptık ve definlerimizi gerçekleştiriyoruz. Zaman içerisinde vatandaşlarımız kayıplarını arayarak adli tıp kanalı ile cenazelererine ulaşabiliyorlar ve gelip cenazelerini nakil ediyorlar" dedi.

2015'DE İSTANBUL'DA 50 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Öte yandan İstanbul Mezarlıklar Daire Başkanlığı 2015 yılında kent genelinde gerçekleşen defin ve nakil işlemlerine yönelik de bilgi verdi. Günde 100'ü aşkın cenaze defini yapılan istatistiksel bilgiler şöyle: 2015 yılında 50 bin 279 kişi toprağa verildi. Cenazelerden 19 bin 788'i şehirlerarası nakil edildi. 349 cenazenin ise uluslar arası nakil işlemi yapıldı. Kimsesizler mezarlığında ise 2015 yılında 157 cenaze 2016 Ocak ayı itibari ile de 17 cenaze toprağa verildi.

İstanbul\'da 2015 Yılında 50 Bin Kişi Öldü
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İstanbul'da 2015 Yılında 50 Bin Kişi Öldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • İSLAM: ÖLÜM ÖLDÜRÜLMÜYOR KABİR KAPISI KAPANMIYOR.KABRİN ARKASI İÇİN ÇALIŞINIZ HAKİKİ LEZZET VE SAADET ONDADIR. 12 1 Yanıtla
  • KARGILI: Kaç bin kişide doğdu ama 8 0 Yanıtla
  • Mehmet aydin: Ölümü her nefis taşacak. Ölüm her canlıya haktır ömür dediğin ne ki kısa hayat .amaç hayatı boş geçirmemek insanlara faydalı olmak boş şeyleri bırakmak faydalı şeylerle meşgul olmak. 5 0 Yanıtla
  • misafir: ne gereği vardi canım.bu dunyanin neyini begenmedinizde oteki tarafa gittiniz.saka saka akp iktidari bile ölüm icin gecerli bir neden... 2 2 Yanıtla
  • aaaa: iyi olmuş. yer açılmış 1 2 Yanıtla
  • Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini kabul etti
    13:45 Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini kabul etti

    Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini, Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla kabul etti. Heyet, yürüttükleri çalışmalar hakkında Vali Ünsal'a bilgi verdi. Vali Ünsal, heyete başarılar dileyerek Dünya Tüketiciler Günü'nü kutladı.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, maden işçilerinin aileleriyle iftarda buluştu
    13:44 Enerji Bakanı Bayraktar, maden işçilerinin aileleriyle iftarda buluştu

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen heyelan sonrası toprak altında kalan 9 maden işçisinin aileleriyle iftarda bir araya geldi. Bayraktar, çalışmaları yakından inceleyerek bilgi aldı ve kararlılıkla arama çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

  • BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi
    13:44 BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,54 artışla 8.852,28 puana yükseldi. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 134,16 puan arttı. Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 1,70, hizmetler endeksi yüzde 1,03, teknoloji endeksi yüzde 3,26, sanayi endeksi yüzde 1,21 değer kazandı. Altının ons fiyatı 2 bin 154 dolar olarak belirlendi.

  • Çevre Bakanı Özhaseki: Bugün 76 Bin Konutun Dağıtımı Gerçekleştirilecek
    13:38 Çevre Bakanı Özhaseki: Bugün 76 Bin Konutun Dağıtımı Gerçekleştirilecek

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Hatay'da gerçekleştirilen bir programda yaptığı konuşmada, bugün çekilecek kura ile 76 bin konutun dağıtımının gerçekleştirileceğini açıkladı. Bakan Özhaseki ayrıca, Hatay'a yapılan yatırımlar hakkında bilgi vererek, depremden bu yana 224 milyar TL'lik yatırım yapıldığını belirtti.

  • Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Genç Girişimcilerle İftar Yaptı
    13:36 Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Genç Girişimcilerle İftar Yaptı

    Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu üyeleriyle iftarda bir araya geldi. Başkan Alan'ın ev sahipliğinde bir araya gelen genç girişimciler, sorunları ve çözüm yollarını istişare etti. İftar sonrası yapılan toplantıda, şehrin sorunlarına yönelik çözüm önerileri sunuldu ve gelecekte Elazığ'ı yönetecek gençlerin yetişmesi hedeflendi.

  • Adıyaman'da sigortalı çalışan sayısı deprem öncesi rakamları aştı
    13:32 Adıyaman'da sigortalı çalışan sayısı deprem öncesi rakamları aştı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Adıyaman'da, afet öncesi 73 bin olan sigortalı çalışan sayısının şu anda 82 bine çıktığını belirtti.

  • Bakan Işıkhan: Adıyaman'daki sigortalı kişi sayısı deprem sonrası arttı
    13:30 Bakan Işıkhan: Adıyaman'daki sigortalı kişi sayısı deprem sonrası arttı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Adıyaman'da deprem sonrası sigortalı çalışan sayısının arttığını açıkladı. Deprem öncesi 73 bin olan sigortalı çalışan sayısı depremde 34 bine düşmüşken, şu anda Adıyaman'da 82 bin sigortalı çalışan bulunmaktadır. Bakan Işıkhan, deprem sonrası yapılan desteklerin ve teşviklerin bu artışta önemli bir rol oynadığını belirtti.

  • Dardanel, Çanakkale'de Hatıra Ormanı Oluşturdu
    13:18 Dardanel, Çanakkale'de Hatıra Ormanı Oluşturdu

    Dardanel, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ile yaptığı protokol kapsamında, Kalabaklı ve Çanakalan köylerinde 10 bin kızılçam fidanıyla 'Dardanel 40. Yıl Hatıra Ormanı' oluşturdu. Şirketin yönetim kurulu başkanı Niyazi Önen, törende yaptığı konuşmada, Dardanel'in 40 yıldır üretim yaparak Türkiye'nin ekonomisine katkı sağladığını belirtti. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş da Dardanel'in önemli bir marka olduğunu vurgulayarak, aileye teşekkür etti.

  • BIST 100 Endeksi İlk Yarıda Yükseldi
    13:15 BIST 100 Endeksi İlk Yarıda Yükseldi

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,54 değer kazanarak 8.852,28 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 3,13, holding endeksi yüzde 1,32 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,28 ile bilişim, en çok kaybettiren ise yüzde 5,06 ile spor oldu. Küresel piyasalarda, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) negatif faiz dönemine son vermesiyle fiyatlamalar zorlaşmaya devam ederken, yarın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı para politikası kararları öncesi yoğun makroekonomik veri takvimi yatırımcıların odağında bulunuyor.

  • Adıyaman'da deprem sonrası sigortalı çalışan sayısı arttı
    13:03 Adıyaman'da deprem sonrası sigortalı çalışan sayısı arttı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Adıyaman'da deprem öncesi 73 bin olan sigortalı çalışan sayısının depremde 34 bine düştüğünü, şimdi ise 82 bine yükseldiğini kaydetti. Bakan Işıkhan, depremden en çok etkilenen illerden birisi olan Adıyaman'da yaraların hızla sarıldığını ve kentin ayağa kalktığını vurguladı.


Advertisement