Gül'ün Dünya Kupasına Götürdüğü Gazi, Askeri Törenle Toprağa Verildi - Son Dakika
Güncel

Gül'ün Dünya Kupasına Götürdüğü Gazi, Askeri Törenle Toprağa Verildi

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Dışişleri Bakanı iken 2002 Dünya Kupası’na götürdüğü Kore Gazisi Mera Ünveren 85 yaşında hayatını kaybetti.

06.04.2015 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Dışişleri Bakanı iken 2002 Dünya Kupası'na götürdüğü Kore Gazisi Mera Ünveren 85 yaşında hayatını kaybetti. Ünveren, askeri törenle toprağa verildi.

1950-1953 yılları arasında yapılan Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin Halk Cumhuriyeti'nin müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazandı. Kore Savaşı'nda aktif olarak bulunan Türkiye ABD'nin yanında yer alarak savaşa katıldı. Bu savaşta Türkiye 741 askeri şehit verirken binlerce asker de gazi oldu. Bu gazilerden biri de Adanalı Mera Ünverdi. Ünverdi, Kore'de bombanın patlamasıyla yaralanıp 3 gün kaybolduktan sonra askerler tarafından bulunup tedavi edildikten sonra sağlığına kavuştu.

Kore gazisi Mera Ünverdi, memleketi Adana'ya geldiğinde ise İncirlik Üssü'nde garson olarak çalışmaya başladı. Ayrıca, Gaziler Derneği'nin de kurucusu olarak aktif rol aldı. Ünverdi, bir süre sonra İncirlik Üssü'nden emekli oldu. Bu arada, 2002 Dünya Kupası Kore'de düzenlendiği için dönemin Dışişleri Bakanı, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den Ünverdi'ye Dünya Kupası'na katılma daveti geldi. Ünverdi, daveti 50 yıl önce savaştığı toprakları bir daha görmek için kabul etti. Ünverdi, Gül'ün misafiri olarak Brezilya-Türkiye maçına götürüldü. Ünverdi, maç öncesi kafile ile birlikte 50 yıl önce savaştığı toprakları gezerken duygulu anlar yaşadı.

Daha sonra ise Brezilya-Türkiye maçını izledi. Maçı Türkiye 2-1 kaybetse de tek tesellisi hemşehrisi Hasan Şaş'ın gol atması oldu. Ünverdi, daha sonra yine Gül'ün davetlisi olarak ABD'ye giderek Beyaz Saray'da misafir oldu. Ünverdi, çok aktif bir insan olduğu için sürekli davet alıyordu. İlerleyen yaşına rağmen gençlere taş çıkartıyordu. Ancak 85 yaşına geldiğinde çoklu organ yetmezliğinden hastanede hayatını kaybetti. 85 yaşındaki gaziye askeri tören düzenlendi. Gazi Ünverdi tören ile Akkapı Mezarlığı'nda silah arkadaşlarının omuzlarında Türk Bayrağı'na sarılmış tabutuyla getirildi. Burada yapılan törenin ardından toprağa verildi. Ünverdi'nin yakınlarına ise Türk Bayrağı hediye edildi.

Gazinin oğlu 59 yaşındaki Fahri Ünverdi, babasının yaşadığı dönemlerde savaşın en acımasız yüzünü gördüğünü ve her türlüsünü yaşadığını belirterek, "Abdullah Gül tarafından 2002 yılında savaştığı topraklara maç izlemeye gitti. Gitmeden önce Hasan Saş'ın gol atacağını söyledi öyle de oldu. Babam tam 50 yıl sonra Kore'ye gittiğinde duygu dolu anlar da yaşamış. Tabi kolay değil savaştığın topraklara maç izlemeye gitmek. Babama asker tören düzenlendi. Bu bizi çok onure etti. Askerlere ve Gaziler Derneği'ne çok teşekkür ediyorum" dedi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gül'ün Dünya Kupasına Götürdüğü Gazi, Askeri Törenle Toprağa Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement