Hazine Müsteşarlığı'na Hatıra Para Önerisi - Son Dakika
Güncel

Hazine Müsteşarlığı'na Hatıra Para Önerisi

Hazine Müsteşarlığı\'na Hatıra Para Önerisi

Gaziantep’te kendi imkanlarıyla para müzesi kuran koleksiyoncu Esat Kaplan, her ilin kendine ait hatıra parası olması için Hazine Müsteşarlığı’na verilmek üzere bir proje hazırladı.

23.03.2015 09:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep'te kendi imkanlarıyla para müzesi kuran koleksiyoncu Esat Kaplan, her ilin kendine ait hatıra parası olması için Hazine Müsteşarlığı'na verilmek üzere bir proje hazırladı.

Devri Alem Gaziantep Para Müzesi'nde M.Ö. ve M.S.'ye ait yaklaşık 200 bin adet para bulunuyor. Libyalıların parayı bulmasıyla başlayan para macerasına müze açarak hayat veren koleksiyoncu Esat Kaplan, 16 yıldır elinde geçen bütün paraları saklayarak koleksiyon yapıyor. 200'e yakın devletin parasını müzesinde bulunduran Kaplan, 10 yıldır bütün illeri gezerek sergiler düzenliyor.

GAZİANTEP İÇİN PARA HAZIR

Esat Kaplan, her ilin kendine öz para birimi olması için bir proje hazırladı. Hazine Müsteşarlığı'na verilen projenin onaylanması durumunda, Kaplan tarafından Gaziantep için tasarlanan para Merkez Bankası tarafından bastırılacak. Esat Kaplan'ın Gaziantep için tasarladığı paranın üzerinde Antep Kalesi, fıstık, Zeugma ve kentte bulunan tarihi yerlerin simgeleri mevcut.

"NEDEN GAZİANTEP VE DİYARBAKIR'IN PARASI OLMASIN"

Esat Kaplan, "1975 yılında Hatıra Para Kanunu çıkmıştır. O geçiş dönemin parası da bizde mevcuttur. Bu çıkan hatıra para kanununda isteyen istediği kadar para bastırma yetkisine sahiptir. Vatandaş, il veya ülke. Mesela şu anda bazı illerin parası var. Konya'nın parası var, üstünde Celaleddin Rumi var. İzmir'in, İstanbul'un, Antalya'nın, Van'ın, Ankara'nın vardır. Neden bir Gaziantep ve Diyarbakır'ın parası olmasın? Diyarbakır parasının üstünde karpuz neden olmasın. Sonuçta Diyarbakır karpuzu dünyaca meşhurdur. Paralara baktığın zaman her şey vardır ama biz bakmakla görmek arasındaki farkı göremedik" diye konuştu.

"PROJENİN BENİM DEĞİL, TC'NİN PROJESİ OLMASI GEREK"

Bu projenin kendisinin değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin projesi olması gerektiğini ifade eden Kaplan, "Para artık final yapıyor. Son 5 yılını yaşıyor. Çünkü herkes artık banka kartına döndü. Ben Hazine Müsteşarlığı'na müracaatta bulundum. Bir para tasarımı yaptık. Neden Gaziantep'in de bir parası olmasın" dedi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hazine Müsteşarlığı'na Hatıra Para Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement