Heyelan Bir Köyü Yok Ediyor - Son Dakika
Güncel

Heyelan Bir Köyü Yok Ediyor

Heyelan Bir Köyü Yok Ediyor

Bursa’da 10 yıl önce yangın faciasıyla evlerini kaybeden köylüler, bu kez de heyelan nedeniyle evlerini boşaltıyor.

13.04.2015 10:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da 10 yıl önce yangın faciasıyla evlerini kaybeden köylüler, bu kez de heyelan nedeniyle evlerini boşaltıyor. Köyün toprağının şahlandığı heyelan sebebiyle yeni yapılan konutlar dahi oturulamaz hale gelirken, gözlerine uyku girmeyen köylüler devletten yardım bekliyor.

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Karaköy Mahallesi, büyük bir şanssızlık yaşıyor. 10 yıl önce yaşanan yangında köyün tamamına yakını yanarken, çok sayıda hayvan telef olmuştu. Bunun üzerine dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yapılan yeni konutlarla köylüler rahat nefes almıştı. Aradan geçen 10 yıl boyunca köyde zaman zaman heyelan yaşanmaya başladı. Köyün üst tarafında olan su kanalının yerine su deposunun yapılmasının ardından yaşanan yoğun kar ve yağmur sebebiyle su deposuna fazla gelen su, köyün altından geçmeye başlayınca heyelan yaşandı. Son 2 aydan bu yana heyelanların derecesi ve sayısı artınca, eski ve yeni evler kullanılmaz hale geldi. Toprağın adeta şahlandığı köyde, evler, mezarlar ve ağaçlar kayarak şekil değiştirdi. Köy yollarının dahi yok olduğu köyde vatandaşlar tedirginlik yaşarken, 18 ev tamamen boşaltıldı.

AFET EVLERİ DE HEYELANA TESLİM OLDU

Karaköy Mahallesi Muhtarı Hidayet Uzun, 2006 yılında elektrik aksamından çıktığı tahmin edilen yangın nedeniyle köydeki ev ve ahırların yüzde 90'ının yandığını hatırlatarak, "10 yıl önce meydana gelen yangında evlerin kullanılamaz hale gelmişti. Hayvanların tamamı telef olmuştu. Yangından sonra devletimiz sahip çıktı ve dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla TOKİ tarafından yeni evler yapıldı. Tek katlı yapılan evlerle birlikte köyün üst tarafında bulunan su kanalı kaldırılarak su deposu yapıldı" dedi.

Evlerin yapılmasından sonra su kanalı kalktığı için kar ve yağmur sularının toprağın altından geçerek akmaya başladığına vurgu yapan Uzun, "Su kanalı olmadığı için o günden bugüne köyümüzde heyelan olmaya başladı. İlk yıllarda seyrek olan heyelan, giderek artmaya, evlerimizde hasar oluşturmaya devam etti. Bu yıl yoğun kar yağışı ve yağmur olmasından dolayı, biriken sular, toprağın altından geçerek köyün altından akmaya başladı. Evlerin altı su dolu. Bu da heyelana sebep oldu. Bu kış sürekli heyelan yaşıyoruz" diye konuştu.

KÖY TAMAMEN BOŞALTILACAK MI?

Heyelanın evlerde hasar oluşturmasının ardından 18 evin boşaltıldığının altını çizen muhtar Uzun, "Köyde yaklaşık 100 hane yaşıyor. Bu evlerden 18'i birinci derece risk taşıdığı için boşaltıldı. Diğer evler de riskli ve tehlikeli. 10 yıldan buyana heyelan yaşıyoruz. İstinat duvarları çöktü, evler yıkıldı, yollar çöktü. Köyün zemininde çok aşırı su var. Zemin sularının bir şekilde direne edilmesi gerekiyor. Aksi halde köyümüzde çok büyük risk var. Hatta insanların canlarını tehdit eder şekilde heyelan var. Eğer bu sorun çözülemezse yapılacak bir şey kalmıyor. ya devlet köyü tamamen boşaltacak, ya da insanlar kendileri boşaltacak" ifadelerini kullandı.

"BİZE EVLERİ VEREN CUMHURBAŞKANIMIZDAN YARDIM BEKLİYORUZ"

Gece heyelan olacak diye uyku bile uyumadıklarını ifade eden köylüler, "Heyelan olduğunda kapılar açılmıyor, korkudan ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Evlerimizin zeminleri, duvarlar ayrılmış durumda. Bir yangın tehlikesi yaşadık, bir de heyelan. Can tehlikesiyle yaşamaya çalışıyoruz. Yollarımız yok oldu, mezarlıklarda cenazelerimiz birbirine girdi. Buraya devlet tarafından evler yapıldığında şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gelip evlerimizin anahtarlarını vermişti. Bu yapılan evlerin tamamı heyelan tarafından kullanılamaz hale geldi. Evlerimize girmeye korkuyoruz. Cumhurbaşkanımızdan gereken yardımı yapmasını, bizlere sahip çıkmasını istiyoruz" şeklinde konuştular.

Evine girmeye korktuğunu ve sürekli sesler geldiğini anlatan Fatma Demir, "Benim oturduğum afet evini Recep Tayyip Erdoğan teslim etmişti. Evimizde misafir etmiştik. Ancak şu anda zor durumdayız. Mutfağımızın duvarları komple çatladı. Namaza duruyorum, bir tıkırtı geliyor. Korkuyorum. Çok korkunç. Evin kapıları bile heyelandan dolayı şişti, açılmıyor" diye konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Heyelan Bir Köyü Yok Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement