Kök Hücre Tedavisi Görmesi Gereken Mehmet Can'ın Ailesi Yardım Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Kök Hücre Tedavisi Görmesi Gereken Mehmet Can'ın Ailesi Yardım Bekliyor

Şanlıurfa’da sağlığına kavuşması için kök hücre nakli olması gereken 2 yaşındaki Mehmet Can’ın ailesi, tedavi masraflarının karşılanması için yardım bekliyor.

25.08.2015 12:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da sağlığına kavuşması için kök hücre nakli olması gereken 2 yaşındaki Mehmet Can'ın ailesi, tedavi masraflarının karşılanması için yardım bekliyor.

Şanlıurfa'nın Bağlarbaşı Mahallesi'nde yaşayan 28 yaşındaki Mahmutve 24 yaşındaki Gurbet Sakallı çiftinin 2013 yılının Kasım ayında, Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde hayati fonksiyonları normal olarak dünyaya gelen çocukları Mehmet Can, 2 gün sonra havale geçirmesi sonucu yoğun bakıma yatırıldı. 15 gün süren yaşam savaşını kazanan Mehmet Can, bu saatten sonra da gün yüzü görmedi. Sürekli baş ağrısı ve 4 ayrı hastalıkla boğuşan Mehmet Can'ın vücudu ve beyinsel fonksiyonları yeterli düzeyde gelişemedi. Bir çok beyinsel fonksiyonunu da kaybeden Mehmet Can, sürekli kasılmaya ve ağlama krizleri geçirmeye başladı. Vücudunda çenesi hariç hiçbir tarafını hareket ettiremeyen Mehmet Can, geçmeyen baş ağrıları nedeniyle mırıldanmaya ve ağlamaya başladı. Sürekli baş ağrısı nedeniyle gece gündüz durmadan ağlayan Mehmet Can'ın yanakları çatlamaya ve dişleri dökülmeye başladı. Görme ve duyma yeteneklerini de kaybeden Mehmet Can, 2 yıldır hastanede ya da evlerinde doktorların verdiği damla ile uyutuluyor. Uyurken sesi çıkmayan Mehmet Can'ın çektiği acı ağız ve yüz ifadelerinden belli oluyor.

Çocuğunun gözleri önünde her geçen gün eridiğini belirten baba Mahmut Sakallı, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Çocuğumuz, 2013 yılının Kasım ayında Şanlıurfa Doğum Hastanesi'nde dünyaya geldi. Gayet sağlam dünyaya geldiğini söylediler. İki gün sonra çocuğu, sarılık nedeniyle yoğun bakıma yatırdık. Sarılık derecesi 44 oldu. 15 gün yoğun bakımda kaldı. Ondan sonra çocuk sürekli böyle oldu. Gece nöbet geçiriyor. Sürekli ağlıyor. Sürekli kasılıyor. Boynu tutmuyor, yürüyemiyor. Zaten kulağı da duymuyor. Bir de denge bozukluğu da var. Baş ağrıları için uyuşturucu damla ile çocuğu sürekli uyutuyoruz. Hem kasılmaları için ilaç veriyoruz, hem de uyuması için damla veriyoruz. Sürekli uyutuyoruz. Uyumadığı zamanlar sürekli mırıldanıyor, ağlıyor."

UMUTLARI KÖK HÜCRE NAKLİ

Çocuğunu tedavi için Şanlıurfa, Kayseri, Ankara gibi bir çok ildeki doktorlara gösterdiklerini belirten baba Mahmut Sakallı, tek umutlarının kök hücre nakli olduğunu ifade etti. Bazı doktorların botoks, bazılarının da kas ameliyatı yapılması gerektiğini söylediğini kaydeden baba Sakallı, doktorların genelinin ise yut dışında mümkün olan kök hücre nakli önerdiklerini ifade etti.

Kendi araştırmalarında da kök hücre naklinin Mehmet Can'ı iyileştirebileceği sonucuna ulaştıklarını belirten Sakallı, "Bazı doktorlar, botoks, bazıları kas ameliyatı yapılması gerektiğini söylüyor. Bazıları da kök hücre nakli yapılması gerektiğini söylyor. Bizim araştırmamıza göre de kök hücre yapılmasının gerekli olduğunu belirledik. Bunun için de yurt dışına götürülmesi lazım. İspanya, ABD'de, İtalya'da kök hücre nakli yapılabilir. Taylan'da bile var. Ama Türkiye'de yokmuş. Bunun için 300-400 bin TL maliyet gerekiyor. Bazı doktorlar, 'çocuğu gözden çıkarın' diyorlar. 'Her an ölebilir' diyorlar. Bazıları ise kök hücre tedavisi ile yüzde 90 oranında iyileşebileceğini söylüyor. Bazıları da böyle kalır diyorlar. Ne yapacağımızı bilemiyor, çaresiz kaldık" dedi.

TEDAVİ MASRAFLARI İCRALIK YAPTI

Çay ocağında eleman olarak çalıştığını kaydeden Sakallı, 2 yıldır çocuğunun tedavisi için bankadan kredi çektiğini ve kazandığı maaşla bu parayı da ödeyemediğini kaydetti. Kredi borcu sonucu icralık olduğunu vurgulayan Sakallı, "Ben çay ocağında çalışarak geçimimi zor karşılıyorum. İki yıldır, çocuğun tedavi için çok masraf yaptım. Bu nedenle borç altındayım. Bankalardan kredi çektim, ödeyemedim, icralık oldum. Çoğumun kök hücre nakli yapılabilmesi için, yurt dışına götürülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ama benim bu para bulmam mümkün değil. Çaresiz kaldık, ne yapacağımı bilmiyorum" diye konuştu.

TEK İSTEKLERİ TEDAVİ

Yardım için Şanlıurfa milletvekillerine de gittiklerini belirten Mahmut Sakallı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve hayırsever vatandaşlardan destek istedi. Sakallı, çocuğunun yurt dışındaki masraflarını karşılayacak kurum ya da hayırseverlere borçlu kalmak istemediğini, gerekirse ömür boyu çalışarak, borcunu ödeyeceğini de sözlerine ekledi.

Anne Gurbet Sakallı ise 3 ay önce Rabia Ecrin ismini verdikleri çocuklarının dünyaya geldiğini kaydetti. Kızının dünyaya geldiği süreçte ve sonrasında daha büyük sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Gurbet Sakallı, tek isteklerinin çocuğun tedavi edilmesi olduğunu söyledi. Kendilerine yardım elinin uzatılmasını isteyen anne Sakallı, "Çocuğumun hastaneye yatırılmasını en azından ağrılarının dindirilmesini, iyileştirilmesini istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz" diye konuştu. - ŞANLIURFA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kök Hücre Tedavisi Görmesi Gereken Mehmet Can'ın Ailesi Yardım Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement