Kurbanlık Hayvan Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler - Son Dakika
Güncel

Kurbanlık Hayvan Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurbanlık Hayvan Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurban bayramının yaklaşması ile birlikte kurban pazarlarında kısmi canlılık başlarken, kurban alırken dikkatli olunması konusunda vatandaşlar uyarıldı.

09.09.2015 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kurban bayramının yaklaşması ile birlikte kurban pazarlarında kısmi canlılık başlarken, kurban alırken dikkatli olunması konusunda vatandaşlar uyarıldı.

Aksaray Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, yaklaşan kurban bayramı öncesi kurbanlık alırken birçok hususa dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle erkek hayvanların tercih edilmesi gerektiğini belirten Aktürk, içinde bulunduğumuz dönemin koç katım dönemi olduğunu hatırlattı. Başkan Aktürk, hayvanların gebe olup olmadığından kesinlikle emin olunması gerektiğini belirterek "Kurban alırken özellikle erkek kurbanlık almalarını istiyoruz. Çünkü erkek hayvanlarda gebelik riski yok. Dişi hayvanlarda özellikle koç katımlarının başladığı bu dönemlerde gebelik olabiliyor ve bu dönemde kurbanlık olarak satılabiliyor. Üretici bunu bilmeden satıyor. Bilse zaten elindeki damızlık hayvanını satmaz. Bazen kaçak koçlanma oluyor. Üreticiler farkında olmayabiliyor ve satışa çıkıyor. Alınacak hayvanlar iri olsun diri olsun, kaliteli olsun" dedi. Kurban denildiği zaman alınması cazip olan hayvanların tercih edildiğini anlatan Aktürk, şöyle konuştu: "Etli, canlı olması gerekiyor. Kulağının veya kuyruğunun kopuk olmaması gerekiyor. Gözünün veya memesinin kör olmaması gerekiyor. Çok hasta, zayıf olmaması gerekiyor. Tüylerinin parlak olması gerekiyor. Küçükbaş hayvanlarda, oğlaklar en az 1 yaşında, kuzuların en az 6 aylık ve annesi kadar olması gerekiyor. Koyun ve koçlar zaten kurban edilebiliyor ama yaş şartı koyun ve keçilerde farklılık gösteriyor. Oğlaklar 1 yaşında olması lazım. Erkek kuzular en az 6 aylık olmalı. 1 yaşını doldurmuş olan hayvanlar zaten kurban edilebiliyor. Büyükbaş hayvancılıkta en az 2 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Tüm hayvanların 2 yaşını doldurması dişlerinden belli oluyor. Ortadaki küçük kuzu dişlerinin düşüp büyük anaç dişlerinin çıkmış olması gerekli. Alt çenelerinde 2 büyük dişin olması gerekiyor. İslami bir ibadet yapıyoruz, bunu düzgün yapmak zorundayız. İyi hayvanları kurban etmek durumundayız. Eğer kesecek durumumuz varsa hayvanların en iyisini, en kalitelisini almalıyız. Kesecek durumumuz yoksa kurban ibadeti zaten düşmez." - AKSARAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kurbanlık Hayvan Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement