Mavi Dil Hastalığı Kurban Satışlarını Olumsuz Etkiliyor - Son Dakika
Güncel

Mavi Dil Hastalığı Kurban Satışlarını Olumsuz Etkiliyor

Mavi Dil Hastalığı Kurban Satışlarını Olumsuz Etkiliyor

Kurban Bayramı öncesi Marmara bölgesinde görülen küçükbaş hayvanlardaki salgın hastalık, hayvan yetiştiricilerini olumsuz etkiliyor.

24.09.2014 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kurban Bayramı öncesi Marmara bölgesinde görülen küçükbaş hayvanlardaki salgın hastalık, hayvan yetiştiricilerini olumsuz etkiliyor. Uygulanan karantina nedeniyle hayvanlarını Kurban Bayramı öncesi pazara çıkaramayan vatandaşlar, büyük bir zarar yaşadıklarını ifade ettiler.

Kocaeli'nin 5 ilçesinde küçükbaş hayvanlarda tedavisi olmayan bir salgın hastalık baş gösterdi. Mavi Dil Hastalığı olarak belirtilen salgının sineklerden bulaşan bir salgın olduğu belirlendi. Kocaeli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün belirlemelerine göre, hastalığın Gebze ilçesi Tepemanayır, Ahatlı, Yağcılar mahalleleri, Kandıra İlçesi Pirceler, Kurtyeri mahalleleri, Derince İlçesi Karagöllü, Bıçakçılar, Çavuşlu, Çal mahalleleri, Kartepe İlçesi Ketenciler mahallesi, İzmit ilçesi Akmeşe, Sultaniye, Zeytinburnu mahalleleri olmak üzere 7 mihrak ve 10 mahallede tespit edilmiş, hayvanlarda görülen genel hastalık şüphesi üzerine İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün hayvanlardan aldıkları numunelerin Pendik Hayvancılık Araştırma Enstitüsü'nde yapılan inceleme sonrasında 'Mavi Dil Hastalığı' teşhisinin kesin olarak belirlenmesiyle, hastalığın görüldüğü bölgelerde karantina kararı alınmıştı.

Hayvan giriş çıkışlarının yasaklanarak karantinaya alınan mahallelerde yaşayan hayvan yetiştiricileri çaresiz durumda olduklarını belirtti. Yaşanan salgın hastalık dolayısıyla birçok hayvanı telef olan vatandaşlar, Kurban Bayramı öncesi satışlardan da olumsuz etkilendi. Karantina nedeniyle hayvanlarını pazara çıkaramayan vatandaşlar, maddi zarar yaşadıklarını söyledi.

İzmit Akmeşe'de yaşayan ve 36 hayvanı rahatsızlanan Kadir Kavaklı, "Mavi dil denilen bir hastalıkmış daha önce fark etmedik. Bizim de hayvanlarımız rahatsızlandı. Tarım İl Müdürlüğünden geleceklerini söylediler, gelmediler. Birkaç hayvanımız telef oldu. Biz kendi çabalarımızla, kendi mücadelemizle bu hastalığı atlattık. 36 koyun rahatsızlandı. Kendi çabamızla, veteriner arkadaşların yardımıyla bir takım ilaçlar aldık. Onları uyguladık. Çok şükür Allah'a atlattık. Bu hastalık hayvan satışlarımızı çok etkiledi. Satmayı düşünüyorduk ama rahatsızlık nedeniyle satışlar durduruldu. Zararımız çok."

Hastalık görülen mahallere giriş çıkışlar yasaklanarak, 3 yıl boyunca karantina uygulanacağı bildirilen köylerde ayrıca, mavi dil hastalığına karşı aşılama ve hastalık hakkında bilgilendirme çalışmaları da sürüyor. Balkan ülkelerinden geldiği belirtilen salgın, Marmara bölgesinin genelinde etkili olurken, tüm ilaçları ve tüm yöntemleri denemelerine rağmen bazı vatandaşlar hayvanlarını kaybetmeye devam ediyor.

İzmit Kurban Pazarı'nda ise çoğu hayvan sahipleri satışlardan memnun olduğunu söyledi. Büyükbaş hayvanların çoğu satılırken, özellikle doğu illerinden gelen vatandaşlar, Kocaeli'de olan mavi dil hastalığından, satışlarının etkilenmediğini söyledi. Kurban Bayramı'na kadar pazarda bulunan hayvanların yetmeyeceğini söyleyen hayvan satıcıları, şu ana kadar olan satışlardan da oldukça memnun görülüyor. Küçükbaş hayvanlara insanların hastalık dolayısıyla bir ön yargısı olmadığını belirten satıcılar, "Geçen sene etin kilosunu 18-19'a verirken, bu yıl 22-23, 25'e kadar çıkartıyoruz. Vatandaşın şikayetleri oluyor ancak yem fiyatları yüksek. Kurban sonuna kadar hayvanlar yetmeyecek. Biz buradaki hayvanların her türlü tedbirini aldık. Aşılarını, iğnelerini yaptırdık. Kocaeli'de olan bu hastalık yüzünden buralara hayvanları salmıyoruz" dediler. 500 ile 14 bin TL fiyata kadar kurban bulunan pazarda, bayram yaklaştıkça hareketlilik artıyor. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mavi Dil Hastalığı Kurban Satışlarını Olumsuz Etkiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement