"Planlı Çalışmayla İpek Böcekçiliğinden Çok Para Kazanılabilir" - Son Dakika
Ekonomi

"Planlı Çalışmayla İpek Böcekçiliğinden Çok Para Kazanılabilir"

"Planlı Çalışmayla İpek Böcekçiliğinden Çok Para Kazanılabilir"

Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesi Mayıslar Mahallesi'nde Türkiye’nin ipek böcekçiliği üretiminin merkezi halindeki Sınırlı Sorumlu 137 Numaralı Mihalgazi Koza Tarım Satış Kooperatifi’ne bu yıl çeşitli bölgelerdeki 250 ipek böceği üreticisinden yaklaşık 15 ton koza getirileceği açıklanırken, Kooperatif Müdürü Eyyüp Ceylan, "Üreticiler biraz gayret ederek planlı çalışsalar çok ciddi paralar kazanabilirler" dedi.

27.06.2014 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesi Mayıslar Mahallesi'nde Türkiye'nin ipek böcekçiliği üretiminin merkezi halindeki Sınırlı Sorumlu 137 Numaralı Mihalgazi Koza Tarım Satış Kooperatifi'ne bu yıl çeşitli bölgelerdeki 250 ipek böceği üreticisinden yaklaşık 15 ton koza getirileceği açıklanırken, Kooperatif Müdürü Eyyüp Ceylan, "Üreticiler biraz gayret ederek planlı çalışsalar çok ciddi paralar kazanabilirler" dedi.

Bursa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tesislerinde Kozabirlik Genel Müdürlüğünün tohum üretim işletmesinden alınan yumurtalar, Eskişehir'de bulunan tesisteki kuluçkahanede canlandırılıyor. 11 günde canlandırılan böcekler, üreticilerin besleyecekleri miktara göre paketlenerek evlerine teslim ediliyor. 40 günlük beslenme süresi olan böceklerin, ipek böceği kozası haline gelmesinin ardından kooperatif yetkililerince alınarak bu tesiste kurutuluyor. Kilogram başına 35 TL kazancı olan kozalar, yılda sadece bir kez üretilebiliyor.

Sınırlı Sorumlu 137 Numaralı Mihalgazi Koza Tarım Satış Kooperatifi'nin ipek böceği kozası üretimi ve Bakanlık desteği hakkında bilgi veren Kooperatif Müdürü Eyyüp Ceylan, Bolu'nun Göynük ilçesi, Ankara Nallıhan ve Beypazarı ile Eskişehir'in Sarıcakaya, Mihalgazi ve Mihalıççık ilçelerinde 250 ipek böceği üreticisi bulunduğunu söyledi. Bu sayının her yıl değişkenlik gösterdiğini kaydeden Ceylan, bu yıl 15 ton yaş koza elde etmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Geçen yıl kilogramı 24 lira 50 kuruş olan ipek böceği kozasının bu yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destek artırımı ile 35 liraya yükseldiğini aktaran Ceylan, üreticinin daha fazla ipek böceği üretmesini talep ederek, "Desteklemeler varken üreticiler yararlansınlar. Elimizden geldiğince tüm köylere gitmeye çalışıyoruz. İpek böcekçiliği yapan ya da yapmayan her yere gidiyoruz. Gerekli tebliğleri gönderiyoruz. Bilgilendiriyoruz üreticimizi ancak neden yaptıklarını bilmiyorum. Üreticiler çok da fazla ilgi göstermiyor. İpek böcekçiliği yan gelirdir aslında. Köylünün, üreticinin diğer işlerini aksatmaz. Bu iş diğer işlerin az olduğu döneme denk gelir. Bu bölgede 10 Mayıs ile 10 Haziran arasında yapılan bir faaliyettir ve yılda bir defa yapılır. Yani üreticiler biraz gayret etseler, planlı çalışsalar çok ciddi paralar kazanabilirler" dedi.

İpek böcekçiliği konusunda tüm hizmetleri ücretsiz olarak sağladıklarını dile getiren Ceylan, "Tohumların canlandırılması, evlerin dezenfeksiyonu, kozaların getirilip götürülmesi ve teknik destekleri biz ücretsiz olarak sağlıyoruz. İpek böcekçiliği yapmak için çiftçinin cebinden bir kuruş çıkmaz" diye konuştu.

Bir paket ipek böceğinden yaklaşık 40 kilogram koza elde edilirken, üretim için sadece 30 metrekare büyüklüğünde bir kapalı alan ve 40 civarında dut ağacı gerekiyor. Bir paket ipek böceği üreten kişi ise yaklaşık bin 400 lira gelir elde ediyor. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 'Planlı Çalışmayla İpek Böcekçiliğinden Çok Para Kazanılabilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement