Tüm Detaylarıyla Dağlıca'da Neler Yaşandı - Son Dakika
Güncel

Tüm Detaylarıyla Dağlıca'da Neler Yaşandı

Prof. Dr. Atilla Sandıklı, Dağlıca'da yaşanan ve 16 askerin şehit düştüğü saldırıyı PKK ve TSK'nın bölgede uyguladığı stratejiler üzerinden anlattı.

10.09.2015 10:25  Güncelleme: 11:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dağlıca'da yaşanan terör saldırılarını yorumlayan Prof. Dr. Atilla Sandıklı, bölgenin coğrafi özelliklerini ve coğrafyada alan hakimiyeti sağlamanın unsurlarını aktardı. Sandıklı, Türk Silahlı Kuvvetleri operasyonlarının stratejik analizini yaptı.

PKK terör örgütünün eylem sıklığını artırdığını ve eylemlerin daha can yakıcı boyutlara ulaştığını belirten Haliç Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslar arası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve BİLGESAM Başkanı Prof. Dr. Atilla Sandıklı, bu eylemlerin gerçekleştiği bölgelerin birbirine benzer özelliklere sahip olduğunu vurguladı.

PKK COĞRAFYAYI NASIL KULLANIYOR?

Bölgelerin özellikle seçildiğini anlatan Prof. Dr. Atilla Sandıklı, özelliklerini şu şekilde belirtti: "Bu bölgeler, sınır bölgelerine yakın dik yar ve vadilerle kesilmiş özellikte ve yüksek dağlar ve dağlar arasındaki dar vadiler ve ulaşım yollarının tek alternatif olduğu yerlerdir, terör örgütü buralarda pusu tarzı eylemlere ağırlık veriyor. Ana merkezleri Hakkari Bölgesi'nde İran sınırına yakın olmakla birlikte dağlık ve ulaşımda alternatifi olmayan bölgeleri seçiyor. Dar ve derin vadiler Irak'ın kuzeyinde Harput, Zap, Avaşin, Basyan, Metina, Haftanin gibi kamplara ulaşıyor. Kamptakiler operasyon için Türkiye'ye girip eylem yapıyor ve bu yolları kullanarak Irak'ın kuzeyindeki kamplara çekiliyor ve önemlisi de bir gün içinde yapabiliyorlar.

PKK'nın stratejisini aktaran Atilla Sandıklı, "PKK, küçük unsurlarla operasyon yapacağı ve ya eylem yapacağı yerin keşfini yapıyor, maketi kamplarda oluşturuyor, kimin hangi görevleri alacağını belirliyor ve oradaki unsurlar Türkiye'ye giriyor. Türkiye'de daha önce yerleştirilmiş patlayıcılar ve silahlar kullanılarak eylem yapılıyor. Belirli bir sonuç aldıktan sonra da orada tutunabiliyorlar, destek geliyor ya da vadi yollarını kullanarak Kuzey Irak'taki kamplara çekilebiliyorlar" dedi.

TSK HANGİ STRATEJİYİ KULLANIYOR?

TSK'nın bu bölgede PKK'ya karşı geliştirdiği stratejileri sıralayan Sandıklı, "Terör örgütünün belirli bölgelerde yapacağı eylemleri, pusu ya da baskınları daha önceden haber alıp eylem yapacak birliklerin hazırlıklarını ortadan kaldırmaya yönelik operasyon yapmak için ilk strateji olarak iyi bir istihbarat elde etmek lazım. İkinci olarak eylemlerin planlamalarını da yaptıkları toplanma bölgelerini, kampları vurmak lazım. Üçüncüsü PKK eylem ya da pusu yaptığında oraya süratle önceden hazır olan Özel Harekat'ı helikopterle oraya hızlıca indirmek ve hem karadan hem de havadan müdahale yapmak, geri çekilme yollarını da helikopterleriyle engelleyerek örgüte maksimum zararı vermek gerekir" diye konuştu.

DAĞLICA'DA NE OLDU?

Son olayda TSK'nın bölgede bu stratejileri uyguladığını ancak hava şartlarının engel olduğunu vurgulayan Sandıklı, son durumda ise TSK'nın örgüte büyük zayiat verdiğini söyledi. PKK'nın son olayda patlayıcının şiddetini artırma yolunu kullandığını, terör örgütünün eylemlerinde daha etkin teknoloji kullanmaya başladığını belirten Sandıklı, "C5'in yanına gübre koyarak 400 tonluk bir patlayıcı elde ediyorlar. 2 kilogramlık c5'in patlama şiddetini on kat yirmi kat artırıyor. Daha önceden kablolarını da çekiyor ve sadece bağlantıları kalıyor, elektronik patlama sistemleriyle bağlayarak yedekliyor" dedi.

Son saldırıdaki durumu özetleyen Sandıklı, "Son olayda da böyle yapıldı ancak hava şartları nedeniyle havadan gidilemedi, patlayıcılardan yolun arındırılması için giden ekibe baskın yapıldı. Çatışmaya girildiğini haber alan tabur komutanı ise mecburi olarak tek alternatif olan yolu kullandı. Daha önce yerleştirilmiş olan c5 patlayıcılar vardı, o patlama şiddetini artıran bir sistem ki nitekim zırhlı aracı 15-20 metre yukarı atıp paramparça yapıyor, gelen ekibe de aynı pusuyu atıyorlar. Dolayısıyla oradaki hava şartları, pozisyonlar, arazi ve coğrafyanın özelliği PKK için uygun ortamı sağlamış oluyor. Hava şartları ve koşullar değiştiğinde ise hava harekatlarıyla Kuzey Irak'taki kampların vurulması, taarruz helikopterlerinin bölgeye gelmesi ve çekilme bölgelerinde komando birlikleri indirilerek örgütün kuşatılması ile örgüte büyük zayiat verildi." dedi.

Tüm Detaylarıyla Dağlıca\'da Neler Yaşandı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tüm Detaylarıyla Dağlıca'da Neler Yaşandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • : boooooooommmm bunlar sadece nisan yağmurubizden haber bekleyin 2 4 Yanıtla
  • ist: ya bu devlet doğruları söylemedıkçe insanalrı kandırdıkça insanlarda bır birine duşman gibi bakarlar ya askerlerı sıfil hakl cenazelerı aldı askerye teslım etı vıdeolar resimler bunu kanatı ama başmakan ve askerye kahramanlarımız cenazelere aldı diyor halktan saklamayın bişey kendı halkınıza karşi lütfen dürüst olun bu siyaset değil ölüm bu ölümun yalanı olmaz siz yalan konuştukça sınsalarda haklarda bır bırıne yalancı düşman gibi bakarlar bir birine youtubta dağlıncaca cenazelerı 0 0 Yanıtla

Advertisement