Sıcak Havalarda Esnafın Çaresi Buz - Son Dakika
Güncel

Sıcak Havalarda Esnafın Çaresi Buz

Sıcak Havalarda Esnafın Çaresi Buz

Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Tekirdağ’da esnaf, ürünlerini sıcaktan korumak için buz satın alıyor.

07.08.2015 10:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Tekirdağ'da esnaf, ürünlerini sıcaktan korumak için buz satın alıyor.

Tekirdağ'da etkili olan sıcak hava esnafı olumsuz etkiledi. Özellikle balıkçılar ve lokantacılar ürünlerini sıcaktan korumak için çeşitli yöntemlere başvuruyor. Balıkçılar ve lokantacılar, balık ve etleri korumak için buz satın alıyor. Tekirdağ merkez ilçe Süleymanpaşa sahil yolunda 20 yıldır buz işi ile uğraşan Hasan Ülker, balıkçıların ve lokantacıların ürünlerini sıcaktan korumak için buzu çok fazla kullandıklarını ve buz satışlarının arttığını söyledi.

Fırıncıların aşırı sıcaklardan dolayı ekmek hamurunu yoğururken kalıp buz kullanırken, balıkçıların da balıkların bozulmaması için yaprak buz kullandığını ifade eden Ülker, buzun yaz aylarında talep edildiğini belirtti.

Ülker, dükkanında ürettiği buzlar ile sıcak havalarda esnafın çaresi olurken, balıkçılar için deniz suyundan yaprak buz, fırıncılar için kalıp buz, lokantalar için de kadeh buz üretiyor. Arıtma sisteminden geçirilen su, buz makinesi kalıplarına doldurulmasının ardından 15 saat sonra buz kalıbı olarak çıkarılıp poşetlenerek satış için buzhanede bekletiliyor.

"FIRINCILAR EKMEK HAMURUNU YOĞURMAK İÇİN BUZ ALIYORLAR"

Yaz aylarının gelmesi ile buz satışlarının artığını ifade eden Hasan Ülker, buzu daha çok fırıncıların tercih ettiğini belirterek, "Bu mesleğe balıkçılıkla başladık. İlk kendi ihtiyacımız için buz işini yapmaya başladık daha sonra vatandaşın da ihtiyacı olduğunu görünce zamanla bu işi ticarete döktük. Balıkçılık işini bırakarak tamamen buz işini yapmaya başladık. Buz yaz aylarında başlı başına bir ihtiyaç. Fırınlar özellikle bu sıcak havalarda ekmeği çıkaramadıkları için ekmek hamurunu yoğurmak için buz alıyorlar. Havaların ve suların sıcak olmasından dolayı hamura buz katılıyor. Balıkçılar, piknikçiler ve lokantacılar buzu çok tercih ediyor" dedi.

Sıcaklardan dolayı 12 saatte çıkardıkları buzu 15 saatte çıkarabildiklerini söyleyen Ülker, "Balıkçılar için denizden çektiğimiz su ile yaprak buz yapıyoruz. Fırınlar için kalıp buz çıkarıyoruz. Kalıp buzları bazı fırınlar kırık istediği için buzları kırıp veriyoruz. Lokantalar için kadeh buz var. Yaprak buz, kadeh buz ve kalıp buzu yapıyoruz. Buzu kalıplara koyduktan sonra 12 saatte almamız gerekirken aşırı sıcak olmasından dolayı 15 saati buluyor. Buzun kalıbı 3 buçuk TL, çuvala girdiği zaman 8 lira, kadeh buzun torbası 5 lira. Buz kalıpları makineden çıkarıldıktan sonra poşetlenerek buzhaneye konularak satış için bekletiliyor. Buz yaparken kullandığımız su öncelikle arıtmadan geçerek daha sonra kalıplara doldurularak makineye yerleştiriliyor" diye konuştu. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sıcak Havalarda Esnafın Çaresi Buz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement