Sürmeneli Bıçak Ustaları Dünyanın En Küçük ve En Büyük Bıçağını Yapma Konusunda İddialı - Son Dakika
Güncel

Sürmeneli Bıçak Ustaları Dünyanın En Küçük ve En Büyük Bıçağını Yapma Konusunda İddialı

Sürmeneli Bıçak Ustaları Dünyanın En Küçük ve En Büyük Bıçağını Yapma Konusunda İddialı

Bıçaklarıyla ünlü Trabzon’un Sürmene ilçesinde bıçak ustaları yaptıkları küçük ve büyük bıçaklarla iddialı olduklarını her platformda gösteriyor.

07.12.2014 10:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bıçaklarıyla ünlü Trabzon'un Sürmene ilçesinde bıçak ustaları yaptıkları küçük ve büyük bıçaklarla iddialı olduklarını her platformda gösteriyor.

Sürmene ilçesinde 8 yıldır bıçak üretimi yapan Süleyman Usta, dünyanın en küçük ve en büyük el yapımı bıçaklarını kendisinin imal ettiğini belirtiyor.

Trabzon'un Sürmene ilçesinde tarihi çok eskilere dayanan bıçak imalatı günümüze kadar sürerken, ismini ilçeden alan "Sürmene bıçağı" üretimlerine her gün bir yenisi daha ekleniyor. Dededen kalan el mirasını devam ettiren ve 8 senedir bıçak imalatı yapan 31 yaşındaki Süleyman Usta, 2,5 cm uzunluğu ile dünyanın en küçük, 30 kilo ağırlığında ve 1 metre 10 santim uzunluğundaki bıçağının ise dünyanın en büyük bıçağı olduğu konusunda iddiaları açıklamalarda bulundu. Yaptığı 2.5 cm uzunluğundaki bıçakla ilgili bilgi veren Usta, "8 senedir bu işi yapıyorum. Dedemizden kalan el mirasını devam ettirmeye çalışıyorum. Sürmene'de mutfak, hediyelik bıçaklar var. Ben de Süleyman Usta olarak yeni model üretmeye başladım. Satır ve zırh bıçakları yaptım. Canım sıkıldığı zaman değişik bıçaklar yapmaya çalışıyorum. Dünyanın en büyük el yapımı bıçağını yapayım dedim. Onu da yaptım. En küçük bıçak rekoru 3.5 cm bende onun 2.5 cm'lik olanını yaptım. Bunları görenler aynısının yapılmasını istiyor ama vaktim olmadığı için yapamıyorum. Bu işi ticaret için yapmıyorum sanat için yapıyorum. Onun için böyle değişik modeller yapmayı seviyorum. Bundan sonra dev bir çakı yapmayı düşünüyorum. Canım sıkıldığından aklıma ne gelirse onu yapmayı düşünüyorum" dedi.

Sürmene bıçaklarının bulaşık makinesine atılmaması gerektiğini kaydeden Usta, şöyle konuştu: "Bıçakçılık mesleği 10 yıl önce ölmek üzereydi. Biz gençler olarak bu duruma el koyduk. Bu işi canlandırdık. Sürmene bıçağının en önemli özelliği el emeği olmasıdır. Sürmene bıçağı kestane ağacının kömürüyle yapılır içindeki moleküllerin daha güçlü olması için. Çok keskin keser. Ayrıca, yunus balığının yağını kullanıyoruz. Tüm ev hanımlarına seslenmek istiyorum. Lütfen bıçaklarını bulaşık makinesine atmasınlar, kesme özelliği azalır. Nasıl gıdaların doğalı, organiği varsa bıçağında doğalı organiği Sürmene bıçağıdır. Hiçbir katkı maddesi yoktur el emeğidir. Günümüzde sadece el ile yapılan Sürmene bıçağıdır. Elimizden geldiği kadar en iyisini yapmaya çalışıyoruz."

Öte yandan Sürmene'de bıçakçılık sanatı çok eskilere dayanıyor. Evliya Çelebi'nin (1611-1682) Seyahatnamesi'nde de geçen Sürmene bıçağı üretiminde özellikle Rum bıçak ustalarının yunus balığı yağını kullanarak muhteşem bıçaklar ürettikleri belirtiliyor. Yakın tarihte Sürmene bıçağının gelişmesinde İstiklal harbinden önce Sürmene'yi işgal eden Ruslar'ın iskeleye gelen gemilerin mallarını içerlere taşımak için raylı vagon sistemi kurdukları, bölgeden çekilmeleri ile birlikte raylı sistemin bir müddet kullanıldıktan sonra rayların ve vagonların bıçakçı ustalar tarafından satın alınarak bıçak üretiminde kullanıldığı ifade ediliyor. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sürmeneli Bıçak Ustaları Dünyanın En Küçük ve En Büyük Bıçağını Yapma Konusunda İddialı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...


Advertisement