Tarlada Tüfekli Sarımsak Nöbeti - Son Dakika
Güncel

Tarlada Tüfekli Sarımsak Nöbeti

Tarlada Tüfekli Sarımsak Nöbeti

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yetişen ve Şubat ayı sonunda dikimi gerçekleşen sarımsağın hasadı devam ediyor.

07.08.2015 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetişen ve Şubat ayı sonunda dikimi gerçekleşen sarımsağın hasadı devam ediyor. Üreticiler, hırsızlık olaylarına karşı tarlalarında gece tüfekle nöbet tutuyor.

Türkiye'nin yüzde 30'luk sarımsak ihtiyacını karşılayan Taşköprü'de, bu yıl sarımsak üretiminin 20 bin ton civarında olması bekleniyor. Sarımsak borsasının bulunmaması nedeniyle yıllar itibariyle fiyatların farklılık gösterdiği Taşköprü sarımsağı, 10 TL'den alıcı buluyor. Hasadı dört hafta süren sarımsağın tarlada kuruması için 10 gün kadar beklemesi gerekiyor. Kuruyan Taşköprü sarımsağının, Taşköprü ve Kastamonu'da kurulan sarımsak pazarında satılmasına başlandı. Her yıl Taşköprü'de 4 bin ailenin geçim kaynağı olan sarımsağın hak ettiği değeri alıp geçimlerini sağlamak ümidi ile yaşayan üreticiler, çocuğu yaşlısı, kadını erkeğiyle sarımsak tarlalarında emek sarf ediyor.

Sarımsak üreticileri, tarlalarda aileleriyle birlikte traktör yardımıyla sarımsağın hasadına başladı. Bir yandan tarlada sarımsaklar traktör yardımıyla sürülürken, diğer yandan çocuğuyla, kadınıyla, erkeğiyle aileler, topraktan sarımsağı çıkarıyor.

SARIMSAK TARLASINDA, GECE NÖBET TUTUYORLAR

Taşköprü'de bu yıl, dolu ve sağanak yağış nedeniyle sarımsak üretiminde düşüş yaşandı. Taşköprü'de yeterli verimin alınamaması nedeniyle sarımsak fiyatları tavan yaptı. Bu yüzden sarımsağın değerinin artması nedeniyle hırsızlık olayları yaşanmaya başladı. Üreticiler, hırsızlık olaylarına karşı tarlalarında gece nöbet tutmaya başladı. Bazı üreticiler, tarlalarında zaman zaman havaya ateş ederek, hırsızlık olaylarının önüne geçmeye çalışıyor.

Taşköprü sarımsağının rekoltesinde bu yıl biraz düşüş yaşandığını belirten üretici Aziz Sarı, "Sarımsağın az olmasının önemli etkenlerden birisi sarımsak tarlalarını dolu vurmasıdır. Diğer bir etkende makine ekimlerinde bu yıl yeterince verim alınamadı. Bu, iki etkenden dolayı sarımsakta verimi biraz düşürdü. Dolayısıyla sarımsak arzı, geçtiğimiz yıla göre bu yıl biraz daha az oldu. Buda fiyatın yüksek olmasına sebep oldu. Bu gün Taşköprü sarımsağı, 3 ila 12 lira arasında alıcı buluyor. Böyle olunca da sarımsak tarlalarında hırsızlık olayları duyuyoruz. Çevre köylerimizde birkaç köyde hırsızlık olayı da yaşandı. Köyümüzde de bu konuda muhtarlık tarafından veya anons şeklinde hırsızlık olaylarına karşı uyarılar yapıldı. Dolayısıyla sarımsak hasadı başladığından itibaren bu tarafa yaklaşık 10-15 gündür tarlamızda geceleri nöbet tutuyoruz. Bizim köyümüzde henüz hırsızlık olayı yaşanmadı ama çevre köyümüzde hırsızlık olayı yaşandı. Hatta bir köyümüzde tarladan 3 ton gibi bir sarımsak çalındı. Bu da bizleri, tarlamızda sarımsaklarımıza karşı tedbir almamıza sebep oldu" dedi.

"TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI, TEMMUZ AYINDAN ÖNCE ÇIKMIYOR"

Taşköprü sarımsağının dünyada ve Türkiye'de büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen Aziz Sarı, "Hem iklim şartları hem de su özelliğinden dolayı aroması yüksektir. Türkiye'nin yaklaşık yüzde 30'u civarında sarımsak ihtiyacı, Taşköprü'den karşılanmaktadır. Taşköprü sarımsağı, artık Türkiye'nin her yerinde bilinmektedir. Taşköprü sarımsağının, dayanıklılığı ve kalitesi diğer sarımsaklardan çok daha üstündür. Taşköprü sarımsağının hasadı Temmuz ayının ilk haftasında başlar. Bu yüzden Temmuz ayının ilk haftasından önce Taşköprü sarımsağı var deniliyorsa bu doğru değildir. Çünkü bizim hasadımız, en erken Temmuz ayının 10'ununda başlar. Ağustos ayının başlarına kadar devam eder. İyi bir muhafaza ile Haziran veya Temmuz ayına kadar yaklaşık 1 yıl dayanıklılığı sürer. Buda bizim sarımsağımızın kalitesinin yüksek olduğunu gösterir. Diğer illerdeki sarımsaklar, çok üzün süre dayanmaz, kararma veya diş altı olur. Bu şekilde tüketiciler, bu tür sarımsakların Taşköprü sarımsağı olmadığını gösterir" diye konuştu.

Tarlalarında sarımsak hırsızlıklarına karşı gece nöbet tutmaya başladıklarını ifade eden Aziz Sarı, "Beyaz altın' diye nitelendirdiğimiz Taşköprü sarımsağımızı, tüketicilerimize sağlıklı bir şekilde sunabilmek için gece nöbet tutuyoruz. Hırsızlık olaylarına karşı tarlamızda, sarımsağımız bekliyoruz, korumaya çalışıyoruz. İnşallah yeni bir sezonda da tüketicilerimize bol miktarda beyaz altınımızı sunmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"SARIMSAK TARLALARINI DOLU VURDU"

Taşköprü'de sarımsak üreticisi Hatice Sarı ise, geçtiğimiz aylarda dolayı yağdığı için sarımsakların olumsuz etkilendiğini belirterek, "Buna rağmen bu yıl sarımsak yine iyi, kilosu 10 TL'den alıcı buluyor" ifadelerini kullandı.

Taşköprü'de geçtiğimiz ay birkaç köyü dolu vurduğunu açıklayan sarımsak üreticisi Selahattin Çelik de, şunları kaydetti:

"Birkaç köyümüzü dolu vurdu. Dolu yağmasından dolayı birkaç köyümüzde mahsul az oldu, bu yüzden fiyatlar da bu yıl iyi oldu. Sarımsakları, tarlada kurutmaya beklettik. Şimdi de yavaş yavaş kaldırmaya başladık. Bu yüzden gece nöbet tutuyoruz, sarımsaklarımız çalınmasın diye. Sabaha kadar tarlada bekledikten sonra sarımsakları traktörle eve götürüyoruz. Sarımsak, bu yıl çok kıymetli ve bu yüzden 'beyaz altın'ın tam zamanı."

Bu yıl Taşköprü sarımsağının durumunun gayet iyi olduğunu vurgulayan AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik ise, şunları söyledi: "Bu yıl Taşköprü sarımsağının durumu gayet iyi. Sadece fazla yağıştan dolayı çok küçük bir sarımsak kaybımız var. Bunun dışında rekolte de iyi. Türkiye'nin diğer yörelerinde bir takım sıkıntılar var. Ama burada hamdolsun, en azından ektiğimiz ürünün karşılığını alabiliyoruz. Çiftçilerimizin memnun olduğunu görüyorum. Şu anda Taşköprü sarımsağı, 9-10 TL civarında alıcı buluyor. İnşallah sarımsakta durum, bu şekilde devam eder. Herhangi bir sorun yaşanmaz. Çiftçilerimiz de hak ettikleri emeklerinin karşılığını alırlar." - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tarlada Tüfekli Sarımsak Nöbeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement