Tbesf Başkanı Demirhan Şerefhan'dan Hakkındaki İddialara Cevap - Son Dakika
Spor

Tbesf Başkanı Demirhan Şerefhan'dan Hakkındaki İddialara Cevap

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) Başkanı Demirhan Şerefhan, "Sayın Bakanı da yanlış bilgilendiriyorlar.

30.01.2015 14:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) Başkanı Demirhan Şerefhan, "Sayın Bakanı da yanlış bilgilendiriyorlar. Biz 1 milyon lirayı alsaydık bugün bu duruma düşmezdik. Önümüzü göremediğimizden dolayı faaliyetleri durdurma kararı aldık" dedi.

TBESF Başkanı Şerefhan, 15 branştaki faaliyetlerini durdurulması kararın gerekçesini "ödenek yetersizliği"yle açıklarken, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın "federasyon yönetim kurulunun ibra edilmemesi" nedeniyle ödenek aktarımı yapmadığını belirtti.

Federasyonun içine düştüğü durumun hem maddi hem manevi olduğunu vurgulayan Şerefhan, "Maddi sıkıntımızın sebebi, 2014 yılından kalan ödenek. Spor Genel Müdürlüğü'nün (SGM) federasyonumuza aktarmadığı 1.1 milyon TL ödenek var. Biz bu ödeneği müteakip seferler SGM'den talep etmişiz. 26 Ağustos 2014 tarihinden beri federasyonumuza ne SGM'den ne de Spor Toto Teşkilat Başkanlığı'ndan herhangi bir ödenek çıkarılmamıştır" şeklinde konuştu.

"14 FEDERASYONA 800 BİN TL BÜTÇE YETER Mİ?"

Tekerlekli sandalye basketbolunda Avrupa ve dünyanın en büyük ligini organize ettiklerini belirten Şerefhan, "Bu alanda Süper ligimiz ve birinci ligimiz bulunmakta. Bunların her hafta yaklaşık 200 bin TL gideri olmakta. Bu gider liglere katılan takımların deplasman masraflarını, yol paralarını, harcırahlarını federasyonumuz üstlenmektedir. Yetkililer 'Biz yeterince para verdik' diyorlar, Sayın Bakanı da yanıltıyorlar diye düşünüyorum. Çünkü sadece tekerlekli sandalye basketboluna ayrılması gereken bütçe 2.5 milyon TL civarında, ampute futbol branşına aktarılması gereken bütçe 1.5 milyon TL civarındadır. İkisini topladığınız zaman zaten 4 milyon TL etmektedir. Bu federasyonda geri kalan 14 branşa 800 bin TL mi yetecek. Böyle bir mantığı ben maalesef kabullenemiyorum" ifadelerini kullandı.

Şerefhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kaç gün geçti hala kimse bir telefon açıp da 'biz Demirhan Şerefhan'a kızgınız ama sana gerekli ödeneği gönderiyoruz, camia mağdur olmasın' diyen bir Allah'ın kulu da çıkmadı. Sayın Bakan çıktı, açıklama yaptı, 'Biz 4 milyon 800 bin TL verdik, bunla yetinmeleri gerekiyordu' dedi. Sayın Bakanı da yanlış bilgilendiriyorlar. Biz 1 milyon TL'yi alsaydık bugün bu duruma düşmezdik. Önümüzü göremediğimizden dolayı faaliyetleri durdurma kararı aldık."

"FEDERASYONA TEKERLEKLİ SANDALYE SATTI MI SATMADI MI?"

"Tekerlekli sandalye ticareti yapıyor, federasyona tekerlekli sandalye sattı mı, satmadı mı?" Tartışmalarına da açıklık getiren Şerefhan, "Müfettişler muhasebe evraklarımızı, mahsup fişlerimizi incelediler, bütün kayıtlara baktılar, arkasından da bunlara itibar etmeyip genel sekreterimizden ve muhasebe memurumuzdan yazılı beyan aldılar" dedi.

Şerefhan, SGM Müfettişliği'nin kendilerinden "TBESF tarafından son 3 yıl içerisinde hangi tarihlerde, hangi firmadan ve kaç adet sandalye alımı yapıldığını" yazılı olarak talep ettiğini, söz konusu muhasebe kayıtlarının incelenmesinin ardından hiçbir tekerlekli sandalye alımı yapılmadığı ve alımla ilgili başkanlık onayının hazırlanmadığının tespit edildiğini söyledi.

"Çamur at, izi kalsın politikası" yürütüldüğünü dile getiren Şerefhan, Türkiye distribütörü olduğu tekerlekli sandalye markası RGK'nın Bedensel Engelliler Genç Milli Takımı'na 30 bin Euro'luk sponsorluk yaptığını açıkladı.

"HİÇBİR ZAMAN BİAT ETMEDİM"

"Federasyondan maaş alan bir eleman değilim" diyen Şerefhan, "Yurt içi görevlendirmelerde harcırah alan bir federasyon başkanı da değilim. Çünkü biz ülkemiz, vatanımız için hizmet eden insanlarız. Ben eroin, kokain satmıyorum, ihaleye fesat karıştırmıyorum. Alnımın teriyle 2012 seçimlerinde zaten öncesinde yapmış olduğum işlerimizi devam ettiriyorum. Kullanabilecekleri tek konu budur. Avcılık, Atıcılık Federasyonu Başkanı'nın silah fabrikası var, Basketbol Federasyonu Başkanı senelerdir bir sürü spor markasının Türkiye distribütörüydü. Bu suçu bana atanlara sesleniyorum, ben hiçbir zaman onlardan olamadım, hiç kimseye biat edemedim. Benim yapımda da karakterimde de böyle bir şey yok."

Şerefhan, Türkiye'de bedensel engelli sporlarında son yıllarda büyük bir başarı elde edildiğini bunun mimarlarının başında da kendisinin olduğunu söyledi.

"BEN BABAMDAN PARA İSTEMEYE UTANIRIM"

"Ben babamdan para istemeye utanırım" diyen Şerefhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Spor Genel Müdürü'nden 2013 senesinde 1 sene boyunca randevu alamadım. Önümü ilikleyip para istemekten artık sıkıldım. Böyle olmaması gerekiyor. Özerk federasyonların yapısının mutlaka değişmesi gerekiyor. Ben bugün varım, yarın yokum. Bu sistem Türk sporuna zarar vermektedir. Davul birinde tokmak öbüründe olmaz. O zaman spor federasyonu başkanlarını kendin atayacaksın, atayıp hesap soracaksın. Onların başarısından da başarısızlığından da sen sorumlu olacaksın. O zaman senden de hesap sorulacak."

"BENİM ÜZERİMDEN CAMİA CEZALANDIRILIYOR"

Şerefhan, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'a TBESF ve mali yapısına ilişkin SGM tarafından yanlış bilgilendirme yapıldığını iddia ederek, şunları söyledi:

"Benim üzerimden camia cezalandırılmakta ve camiaya bana karşı bir tavır almaları için baskı yapılmaktadır. Bu kadar emek veren birisi olarak faaliyetleri durdurmak benim gerçekten zoruma gidiyor ama bu kararı ben tek başına almadım. Bu konularda danıştığımız bir ekip var, yönetim kurulumuz var. Biz hep beraber oturduk, en son yönetim kurulu toplantısında bu meseleleri konuştuk. Yani 'ne yapacağız, ödenek de vermiyorlar, icralar gelmeye başladı. Devlette devamlılık esastır, benden önceki dönemin borçları olabilir ama o borç benim de borcumdur' dedik. Dolayısıyla bu devamlılık esasıyla bu işlerin yürütülmesi gerekiyordu. Kulüpler şu anda son derece muzdarip, sporcular kendi aralarında haklı olarak yazışıyorlar, 'maça çıkmazsak maaş da alamayacağız, biz maç başına para alan sporcularız' diyorlar. Zaten Türkiye'de engelliler binbir güçlükle spor yapıyorlar. Bir de böyle bir engelleme oldu."

ERMAN TOROĞLU VE KAYA ÇİLİNGİROĞLU'NA CEVAP

Şerefhan, eski TBESF Başkanı Mustafa Gülpınar, Erman Toroğlu ve Kaya Çilingiroğlu'nun şahsına yönelik suçlamalarına da cevap verdi.

Eski federasyon başkanının suçlamalarıyla ilgili daha önce düzenlediği basın toplantısında belgeleriyle cevap verdiğini hatırlatan Şerefhan, "Belgeleriyle cevap verdiğim için tekrar tekrar onun üzerinden konuşmakta fayda görmüyorum" dedi.

Şerefhan, Toroğlu ve Çilingiroğlu'nun ise şu sözlerle karşılık verdi:

"Kaya abinin kendi takdiridir, kendisini çok severim. Çalışmak ister veya istemez ama istifasının sebebi yaşanan bu olaylar değildir. 'Farklı şekilde bu işlerin içinde olmam' gibilerinden bir ifade kullanmış. Olabilir, saygı duyarım. Erman hocayı bütün Türkiye tanıyor. Erman hocanın sözlerinin üzerine laf söylemeye gerek yok. Kendine göre haklı olduğu konular var ama dediğim gibi ben usulsüzlük, yolsuzluk ve ahlaksızlık yapan bir insan değilim, eroin, kokain satan, ihaleye fesat karıştıran birisi değilim. Bu camia beni dün neysem o şekilde kabul etti. Ben şu anda kabul ettikleri Demirhan Şerefhan olarak devam ediyorum. Ben 2013 yılında 'yılın spor adamı' seçildim. Camianın görmediği şeyleri spor basını görüyor. Başarılar o kadar fazla ki bedensel engelli sporlarına Avrupa ve dünyadan 50 sene sonra başlamamıza rağmen hemen hemen açtığımız tüm branşlarda o ülkeleri yakalamışız ve önüne geçmişiz. Bu yazıları çıkaran kişilere 'niye başarılarımızı yazmıyorsunuz, niye bunca sene basketbol liglerimize sponsor arandı, bu sene bulundu niye yazmadınız?' dedim. Bu ülkede neden başarılar yazılmıyor anlamıyorum."

İSTİFA SİNYALİ

SGM'ye yönelik sert eleştirilerde bulunan Şerefhan, "Bu kurumda bundan sonra bir yaşama hakkı zaten tanınmıyor. Bu kurumda ne liyakat ne sportif başarı aranmıyor, aranan tek şey ya onlardansın ya da değilsin, bu kadar basit" dedi.

5 Şubat'ta TBESF Yönetim Kurulu'nun yeniden toplanacağını açıklayan Şerefhan, "Önemli kararlar alacağız. Biz de insanız, bu kadar emek veren, çocuk gibi yetiştirip büyüten bir federasyon başkanı olarak buna tabii ki gönlüm elvermiyor. Orada farklı kararlar alınacaktır. Camiayı özellikle bir kısmını sevindirecek kararlar alınacaktır. Genel Müdürlüğü sevindirecek, camiayı rahatlatacak kararlar alınabilir" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Spor Tbesf Başkanı Demirhan Şerefhan'dan Hakkındaki İddialara Cevap - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı
    18:04 Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı

    Beşiktaş, hazırlık maçında Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Karşılaşmanın 25. dakikasında Karagümrük'ün golüne Ghezzal ile yanıt veren Beşiktaş, maçtan 1-1'lik beraberlikle ayrıldı.

  • Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı
    17:57 Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı

    Beşiktaş, milli arada özel maçta VavaCars Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Kevin Lasagna'nın golüne Ghezzal'ın cevabıyla maç eşitlendi. Al-Musrati, Rebic ve diğer bazı oyuncular kadroda yer almadı.

  • Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi
    17:53 Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi

    Kayseri'de otomobilin tıra çarptığı ve Wushu Kung Fu Avrupa şampiyonu Buket Kaya'nın hayatını kaybettiği kazada tutuklanan sürücü tahliye oldu. Kazada hayatını kaybeden Kaya'nın önce otomobili sürdüğü ancak daha sonra kendini kötü hissettiği için şoför koltuğuna başkasının oturduğu ortaya çıktı.

  • Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor
    17:53 Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor

    Bursaspor, TFF 2. Lig'in 33. haftasında deplasmanda konuk olacağı Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarını sürdürdü. Yeşil-beyazlı futbolcuların hırslı görüntüsü dikkat çekti.

  • Bakırköy'de Futbol Sahasına Yapılan Tesis Tartışmalara Yol Açtı
    17:28 Bakırköy'de Futbol Sahasına Yapılan Tesis Tartışmalara Yol Açtı

    Bakırköy Zuhuratbaba'da bulunan Yücespor futbol sahasına yapılmak istenen tesis, Bakırköy Belediyesi ile mahalle sakinlerini karşı karşıya getirdi. İnşaat çalışmasını engellemek için iş makinesinin önüne yatan mahalle sakinleri gözaltına alındı.

  • Milli Sporcu Buket Kaya'nın Hayatını Kaybettiği Trafik Kazasında Sanık Tahliye Edildi
    17:23 Milli Sporcu Buket Kaya'nın Hayatını Kaybettiği Trafik Kazasında Sanık Tahliye Edildi

    Kayseri'de milli sporcu Buket Kaya'nın hayatını kaybettiği trafik kazasına ilişkin hakkında dava açılan otomobil sürücüsü ilk duruşmada tahliye edildi. Sanık, olay günü alkol aldıklarını ve Buket'in aracı kullanamayacağını söylemesi üzerine direksiyona geçtiğini iddia etti. Kazada yaralanan müşteki, R.Ö'den şikayetçi olmadığını belirtti. Mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

  • Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final Maçlarının Programı Açıklandı
    17:14 Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final Maçlarının Programı Açıklandı

    Ziraat Türkiye Kupası yarı final ilk maçlarının programı Türkiye Futbol Federasyonu tarafından duyuruldu. İlk maçlar 23 Nisan Salı ve 24 Nisan Çarşamba günleri oynanacak.

  • Söke Basket ve Kuşadası Academy, finalde karşı karşıya geldi
    17:08 Söke Basket ve Kuşadası Academy, finalde karşı karşıya geldi

    Söke Basket Spor Kulübü (SBK) ve Kuşadası Academy Spor Kulübü (KASK), gruplarındaki 7 maçını da yenilgisiz tamamlayarak finalde karşı karşıya geldi. Final maçında sporcular, velilere anlamlı bir mesaj vermek için pankart açtı. Kulüplerin antrenörleri ise çocukların kötü alışkanlıklardan kurtulması ve saygı değerlerini öğrenmelerinin önemini vurguladı. Her iki kulübün kurucu antrenörü ise velilere teşekkür etti ve çocukların gelişimi için çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

  • Trendyol Süper Lig'in 33. haftasının fikstürü açıklandı
    17:06 Trendyol Süper Lig'in 33. haftasının fikstürü açıklandı

    Türkiye Futbol Federasyonu, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasının maç programını duyurdu. Beşiktaş - MKE Ankaragücü, İstanbulspor - Fatih Karagümrük, Konyaspor - Corendon Alanyaspor gibi maçlar bu hafta oynanacak.

  • Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Antalya'da başlıyor
    17:03 Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Antalya'da başlıyor

    Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası, 27 ülkeden 108 sporcunun katılımıyla Antalya'da başlıyor. Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, organizasyonun Türkiye'de 7'nci, Antalya'da ise ilk kez düzenlendiğini belirtti. Vestel'in sponsorluğunda gerçekleştirilen organizasyonun Türk cimnastiğine büyük güç katacağı ifade edildi. Organizasyonun son günü 31 Mart'ta yapılacak.


Advertisement