Tozlu Raflarda 'Tarih Satırları' - Son Dakika
Güncel

Tozlu Raflarda 'Tarih Satırları'

Tozlu Raflarda \'Tarih Satırları\'

Tozlu raf aşıkları, Türk tarihine damga vuran olayların manşetlere taşındığı gazetelerle tarihe yolculuk ediyor.

24.04.2014 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tozlu raf aşıkları, Türk tarihine damga vuran olayların manşetlere taşındığı gazetelerle tarihe yolculuk ediyor. İzmir Kitap Fuarı'ndaki sahaflara akın edenler, eski yıllara ait gazeteleri seyrederek tarihe adeta tanıklık ediyor. Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu gün basılan gazeteyi satın almak içinse 250 TL'yi gözden çıkarmak gerekiyor.

19. İzmir Kitap Fuarı, her sene olduğu gibi bu yıl da bir koridorunu tarihe ayırdı. Sahafların açtığı stantlarda, ikinci el ve artık basımı durmuş kitapları kolaylıkla bulan kitapseverler, eski yıllara ait gazete ve dergilerle de tarih koridoruna giriyor. Osmanlıca gazeteler, eski plak, dergi ve reklam afişlerinin de satıldığı sahaflarda en dikkat çeken şey ise Türk tarihine damga vuran olayların manşetlere taşındığı gazeteler. Adnan Menderes'in idamı, ordunun yönetime el koyması, Kıbrıs Çıkarması gibi pek çok önemli olayın manşet olduğu eski gazeteler, kitapseverler tarafından büyük ilgiyle karşılanıyor. Elindeki en eski gazetenin 1910-1915 yıllarına ait Osmanlıca gazeteler olduğunu söyleyen sahaf Bayram Koç, asıl amaçlarının satıştan çok gazeteleri sergilemek olduğunu belirterek, "Satın almak isteyen oluyor ama biraz pahalı geliyor. Fiyatlar 40 lira 50 lira arasında değişiyor genelde. Atatürk'ün öldüğü gün basılan gazeteyi 250 liraya kadar sattığımız oldu. Almak isteyenlerin biraz paraya kıyıp alması gerekiyor" dedi.

"SATIŞ İKİNCİ PLANDA KALIYOR"

Stantta, ikinci el kitaplar, eski gazeteler ve dergiler, Osmanlıca kitaplar ve gazeteler sattıklarını anlatan Koç, "Sahafiye demek, her yerde bulunamayacak, eski eserleri bir araya getirmek, bunları karşı tarafa tanıtmak, geçmiş olaylardan ibret almaktır bir bakıma. Amaç sahafiye tutkunu olan insanların bir şeyler görmesini sağlamak satış ikinci planda kalıyor" diye konuştu.

"BUGÜNDEN KENARA AYIRIN"

Eski gazete, dergi ve kitapları genelde vatandaşlardan ve kağıt hurdacılarından aldıklarını söyleyen Koç, önemli günlere ait gazeteleri kenara ayırdıklarını belirterek şöyle konuştu: "Mesela Atatürk'ün ölüm günü, Menderes'in idamı gibi, Kıbrıs Çıkarması gibi önemli olayların yaşandığı gün çıkan gazeteleri ayırıyorum. Sergi gibi asıyorum. Vatandaşlar görsün, geçmişe dönsün. Sahafiyeyi bilmeyen insan çok. Görüp de şaşıran da var. 'İçeri girebilir miyiz, dokunabilir miyiz, satıyor musunuz, sergi mi?' diye soranlar oluyor. Ama bizim böyle kitap fuarlarına gidip tanıtım yapabilmemiz çok önemli. Bize 'sarraf' diyenler var ama yine de ilgi çok iyi. İnsanların önemli günlere ait gazeteleri bugünden kenara ayırmaları gerekiyor."

"1980 DÖNEMİNDE GAZETE BİRİKTİRİRDİM"

Sahaflarda o anları yaşamış gibi hisseden kitapseverlerden Ömer Şen ise şunları söyledi: "Bizim yaşımız bunları hatırlamaya yetmiyor maalesef ama eski gazeteleri bulup okumak insanın hoşuna gidiyor. Tarihi öğrenmeye çalışmak güzel ama bulamıyoruz her yerde. Lisedeyken 1980 dönemindeki gazeteleri biriktirmeye çalışıyordum ama sonradan yer yetmeyince vazgeçtim, biriktirdiklerimi de dağıtmak zorunda kaldım." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tozlu Raflarda 'Tarih Satırları' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement