Türkiye'de İlk Defa İkinci Dondurma Yöntemiyle Bebek - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de İlk Defa İkinci Dondurma Yöntemiyle Bebek

Türkiye\'de İlk Defa İkinci Dondurma Yöntemiyle Bebek

Bekar kadınların yumurtalarını saklama imkanı veren yumurta dondurma işleminde, Türkiye’de ilk defa ikinci kez dondurma ile başarı sağladıklarını belirten Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, anne adayları için büyük umut kaynağı oluştuğunu söyledi.

07.12.2015 10:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bekar kadınların yumurtalarını saklama imkanı veren yumurta dondurma işleminde, Türkiye'de ilk defa ikinci kez dondurma ile başarı sağladıklarını belirten Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, anne adayları için büyük umut kaynağı oluştuğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın geçen yıl üreme kapasitesini korumak isteyen pek çok kadına yumurtalarını dondurabilme izni çıkarttı. Bakanlığın düzenlemesi ile önceden sadece kanser hastası kadınlara imkan tanınırken, bugün erken yaşlarda yumurtalık rezervi azalmış veya erken menopoza girme riski bulunan kadınlara yumurtalarını dondurabilme şansı tanındı.

KADINLARIN ARTIK GÜVENCESİ VAR

İzmir Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve Tüp Bebek Merkez Direktörü Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, anne adayının yumurtalığından alınmış yumurtanın özel yöntemle dondurulması ve ileri bir zamanda kullanmak için muhafaza edilmesinin sağlandığını anlattı.

Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, Türkiye'de ilk defa yumurtanın ikinci kez dondurulmasıyla gebelik sağlandığını belirterek şöyle konuştu: "Eskiden kanser olmuş veya ağır bir hastalık sebebiyle kemoterapi alacak hastalarda bekarken yapacak bir şeyimiz yoktu. Çünkü kocası yok neyi donduracağız? Yumurtayı donduramıyorduk. Şimdi yumurta dondurma teknolojisinin ilerlemesiyle bu insanlarda da yumurta dondurmayı sağlayabiliyoruz. Örneğin lenfoma olmuş ve kemoterapi başlanacak bir hastamız vardı. Yumurtalarını aldık, 20'ye yakın yumurtasını dondurduk. Lenfoma tedavisini görecek ve ardından yüzde 80 iyileşecek. Ama eskiden olsaydı yumurtalık bitecek ve bir daha çocuk sahibi olmayacaktı. Şimdi hiç değilse bir güvencesi var. Artık yumurtalık rezervi azalmış bekar hanımlara avantaj sağlandı. Bu hanımların yaşları ne olursa olsun eğer üreme kabiliyetleri yaşıtlarına göre azalmış ise bir heyet raporu çıkarıldıktan sonra yumurtalarını dondurma şansı geldi."

Yumurtaların dondurulma işleminin 4-5 yıldır uygulandığını belirten Işık, Amerikan Üreme Sağlığı Cemiyeti ile Amerikan Gıda ve İlaç Cemiyetinin (FDA) daha geçen yıl dondurulmuş yumurta kullanımını deneyselden çıkarak rutin bir klinik uygulamasına geçtiğini dile getirdi.

"BİRÇOK KADIN FARKINDA OLMADAN YUMURTALIKLAR AZALIYOR"

Yumurta rezervinin azalma göstermesinin sinsi olarak ilerlediğine dikkat çeken Işık, "Bu çok önemli bir şey çünkü sinsi olarak bu 30'lu yaşların hemen başında başlayabiliyor. Bir çok hanım farkında olmadan, adetlerinde bir değişiklik olmadan, bir sıkıntı olmadan esasında üreme kabiliyetlerinde ciddi bir azalma ile karşı karşıya kalıyor" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE İLK DEFA

Türkiye'de ilk defa dondurdukları yumurtayı çözdükten sonra tekrar dondurma işlemi göstererek gebelik sağladıklarını anlatan Işık, şunları söyledi: "Bizim vakamız enteresan bir vaka şöyle ki eşinde bir sperm verme problemi olduğu için uygulama günü yumurtalarını dondurduk ve daha sonra çözüldü. Eşinden daha önceki dönemlerde aldığımız sperm ile döllendi, tek embriyo transferi yapıldı ve gebe kalamadı. Fakat o döllenmeden elde edilen yani dondurulup çözülen yumurtaların döllenmesiyle elde edilen embriyolar tekrar donduruldu. ve onların çözülmesinden şu an sağlıklı bir gebelik devam ediyor. Bu Türkiye'de bir ilk olduğu için ve dondurma teknolojisi ile üst üste iki defa dondurulup yeniden çözülüp üstelik de yumurtadan yani dondurulmuş yumurtadan elde edilmiş ilk gebeliktir."

Karşılaştıkları vakayı ulusal bir kongrede tıp dünyasına sunduklarını belirten Dr. Ahmet Zeki Işık, vakada ikinci kez yumurtaların dondurulmasıyla gebe kalmasının oldukça ses getirdiğini ifade etti.

BULUĞ ÇAĞINI GEÇMİŞ BÜTÜN KADINLARA UYGULANIYOR

Buluğ çağından sonra bütün hanımlara artık yumurtalarını dondurma şansı tanındığını aktaran Işık, sözlerine şöyle devam etti: "Burada güzel taraf bekar, ağır hastalık geçiren, kanser hastaları (lenfoma, göğüs, rahim, bağırsak, lösemi gibi) bir sürü hastalıkta ve kemoterapi alacak bekar hanımlarda bir umut kaynağı tanınmış oluyor. Çünkü evlilerde zaten embriyo dondurulması 20 yıla yakın yıldır yapılıyor. Evlilerde tüp bebek yapar gibi embriyoları dondurduğunuz zaman ciddi bir şans tanıyorsunuz zaten ama bekarsa kadın ne yapacaksınız? Artık güvenilir bir şekilde yumurta hücreleri dondurulabiliyor, saklanabiliyor, daha sonra döllenip çocuk sahibi olmalarında faydası olabiliyor. ve artık bu vaka nedeniyle bildiğimiz bir şey daha var, tekrar yumurtadan elde edilen embriyo dondurulduğu zaman tekrar çözüldüğünde yine gebelik sağlıyor ve hastaya ciddi bir servis vermiş oluyoruz."

TEK KISTAS YUMURTA REZERVİNİN AZALMASI

Bekar kadınlarda tek kıstasın kendi yaşıtlarına göre yumurtalık rezervinde ciddi bir azalma veya yaşından dolayı ileriye dönük yumurtalık rezervinde bir azalmayla karşı karşıya olması olduğunu dile getiren Işık, doktorların rapor çıkartarak yumurta dondurma işleminin yapıldığını ve ileri ki dönemlerde kullandığını aktardı.

"KADINLARA ŞANS VERİLMEMESİ CİNSİYET AYRIMCILIĞIDIR"

Sağlık Bakanlığının bekar kadınlara da imkan tanımasının çok önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Işık, toplumda bu anlamda farkındalığın artması gerektiğini söyledi.

Sivil toplum örgütlerinin de yıllardır bu anlamda adım atılmasını beklediklerini belirten Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Erkeklerin sperminde azalma olduğunda spermlerini dondurmak çok kolay, teknoloji olarak da uzun yıllardır yapılan bir şey. Ama kadınlarda bu şansın verilmemesi bir cinsiyet ayrımcılığıdır. Şu an bu giderilmiş oldu. Dünya şunu tartışıyor. Genç yaştaki hanımların yumurtaları daha sağlam ve daha sağlıklı. Acaba herkes genç yaşta iken yumurtayı dondursa mı ama bu çok felsefi ve toplumun tartışması gereken bir konu. O zaman toplumun evlenme akdi, evlilik şekli ve doğum alışkanlıklarında değişiklik yapabilecek bir şey yani bu çok ciddi bir karar. Bunda toplumun oturup kanaat liderlerinin ikna olması lazım ki böyle bir uygulamaya geçilsin. Ama bunda ikna olacak bir şey yok. Çünkü yumurtalık rezerv azalmaya yüz tutmuş, kadının ileriye dönük gebe kalma azalmış. Niye bu şansını en azından sınırda da olsa yakalayıp hiç değilse kullanmasına müsaade etmeyelim. Hekimlerin onay vermesi ve heyet raporunun çıkması ile şansını kullanmaya devam ediyor. Daha önce ikinci defa dondurulmuş embriyodan sağlamış olduğumuz gebelikler vardı ama yumurtanın daha kırılgan, dondurulmaya daha dirençsiz olduğu düşünülüyordu. Bunun olmadığını gördük bu yeni teknikle ve bu da çok güzel karşılandı. Bize de güven verdi, bizi de rahatlattı. Biz de yaptığımız işe şu an daha sahip çıkarak yapıyoruz."

YÜZDE 90 BAŞARI

İkinci kez yumurtanın dondurularak gebe kalma yönteminin de hastalara en az embriyo döllenmesi kadar şans sunduğunu belirten Işık, "Dondurma teknolojilerinde şok dondurmayla embriyo da yüzde 90'ın üzerinde bir canlılık sağlıyoruz. Yumurta da yüzde 80-90 yani yine bu yakın bir canlılık sağlıyoruz" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye'de İlk Defa İkinci Dondurma Yöntemiyle Bebek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Osmaniye'de tarım arazilerinin kullanımı projesi kapsamında 340 çiftçiye 34 ton soya tohumu dağıtıldı
    13:36 Osmaniye'de tarım arazilerinin kullanımı projesi kapsamında 340 çiftçiye 34 ton soya tohumu dağıtıldı

    Osmaniye'de tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi kapsamında, 340 çiftçiye 34 ton soya tohumu dağıtıldı. Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Kolabaş, soyanın toprağın dinlenmesini sağladığını ve hayvan yemi olarak kullanılabildiğini belirtti. Vali Erdinç Yılmaz ise Osmaniye'nin soya üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, çiftçilere desteklerin devam edeceğini söyledi.

  • Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçilerden biri daha toprağa verildi
    13:35 Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçilerden biri daha toprağa verildi

    Trabzon'un Hayrat ilçesinde meydana gelen göçükte hayatını kaybeden işçilerden Dinçer Uzunosmanoğlu'nun cenazesi Bahçecik Belde Camisi'nde düzenlenen törenle toprağa verildi. Olayda hayatını kaybeden diğer işçilerin cenazeleri ise dün defnedilmişti.

  • Nurdağı'nda depremzede köy evleri hak sahiplerine teslim ediliyor
    13:33 Nurdağı'nda depremzede köy evleri hak sahiplerine teslim ediliyor

    Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin etkilediği Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde tamamlanan köy evlerinin depremzede hak sahiplerine teslimi sürüyor. Kırsal Naimler ve Mestihüyük mahallerinde inşaatı tamamlanan 11 köy evi oturuma hazır hale getirildi. Kaymakam İsmail Alsancak, Nurdağı Belediye Başkan Vekili Yakup Bahar, Gaziantep Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hakan Şimşek ve AFAD İl Müdürü Mahmut Coşkun, bir araya geldiği hak sahiplerine anahtarlarını teslim etti.

  • Erzurum'da Baharın İlk Habercisi: Sıcaklıklar Yükseliyor
    13:32 Erzurum'da Baharın İlk Habercisi: Sıcaklıklar Yükseliyor

    Erzurum'da bahar mevsimi yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Meteoroloji raporlarına göre önümüzdeki hafta sıcaklıklar eksi derecelerden 25 dereceye kadar çıkacak. Erzurum çevresinde parçalı bulutlu bir hava beklenirken, akşam saatlerinden itibaren aralıklı sağanak yağmur görülecek. Sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte pus hadisesi de yaşanacak. Vatandaşlar ve yetkililer çığ tehlikesine karşı dikkatli olmalı.

  • İbrahim Keloğlan'ın Eros'u öldürme davasında karara itiraz edildi
    13:30 İbrahim Keloğlan'ın Eros'u öldürme davasında karara itiraz edildi

    Başakşehir'de bir sitede Eros isimli kediyi dakikalarca tekmeleyerek öldüren İbrahim Keloğlan hakkında verilen karara Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. İtirazda, sanık hakkında verilen kararın bozulması ve sanığın tutuklanmasına yönelik karar verilmesi talep edildi.

  • Şanlıurfa'da Otomobil Çocuğa Çarptı
    13:29 Şanlıurfa'da Otomobil Çocuğa Çarptı

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bir otomobilin çocuğa çarpma anı güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Kaza sonucunda çocuk metrelerce sürüklendi ancak hayati tehlikesi bulunmamaktadır.

  • Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu
    13:29 Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde, Fevzi M'ye ait bir evin bahçesinde yapılan elektrik altyapısı çalışması sırasında lahit bulundu. Durum jandarmaya bildirildi ve lahit, Hatay Müze Müdürlüğüne incelenmek üzere götürüldü.

  • Elazığ'da bir kişi, bagaja sığmayan buzdolabını otomobilin arka koltuğunda ve kapı açık halde taşıdı
    13:28 Elazığ'da bir kişi, bagaja sığmayan buzdolabını otomobilin arka koltuğunda ve kapı açık halde taşıdı

    Elazığ'da bir kişi, bagaja sığmayan buzdolabını otomobilin arka koltuğunda ve kapı açık halde taşıdı. Trafik güvenliği tehlikeye atıldı.

  • Kayseri'de Çevreye Rahatsızlık Verenlere 111 Bin 135 TL Para Cezası
    13:28 Kayseri'de Çevreye Rahatsızlık Verenlere 111 Bin 135 TL Para Cezası

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan Eşref Bitlis Parkı ve çevresinde vatandaşlara rahatsızlık veren 33 kişiye 'Çevreye rahatsızlık vermekten' 32 bin 241 TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca, 26 araca da toplam 78 bin 894 TL trafik cezası kesildi. Toplamda 111 bin 135 TL para cezası uygulandı.

  • Ankara'da silahlı soyguncular kuyumcuyu gasp etti
    13:27 Ankara'da silahlı soyguncular kuyumcuyu gasp etti

    Ankara'nın Keçiören ilçesinde meydana gelen olayda, silahlı ve kar maskeli soyguncular tarafından etkisiz hale getirilen kuyumcu gasp edildi. Soygunu gören bir esnaf, komşusunun ellerinin ve ayaklarının plastik kelepçeyle bağlandığını söyledi. Soygunun ardından kaçan soyguncular ve onlara yardım eden bir kişi yakalanarak gözaltına alındı. Mağdur kuyumcunun sağlık durumu iyi olduğu ve çalınan eşyalarının teslim edildiği belirtildi.

  • CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, Meral Akşener'in sözlerini değerlendirdi
    13:27 CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, Meral Akşener'in sözlerini değerlendirdi

    CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Mansur Yavaş'a yönelik sözlerini talihsiz ve nezaket sınırlarını zorlayan bir açıklama olarak değerlendirdi. Erkol, CHP'de tahakküm ve kölelik ilişkisi olmadığını vurguladı.


Advertisement