Uludağ'ın Yediveren Çileği 150 Derde Deva - Son Dakika
Ekonomi

Uludağ'ın Yediveren Çileği 150 Derde Deva

Uludağ\'ın Yediveren Çileği 150 Derde Deva

Bursa'nın dağ ilçelerinden Orhaneli'nde ekilen ve yüksek verim elde edilen yediveren çileği çiftçinin yüzünü güldürüyor. Çileğin 150 derde deva olduğu söyleniyor.

25.09.2015 08:23  Güncelleme: 09:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'nın dağ ilçelerinden Orhaneli'nde ekimi yapılan ve yüksek verim elde edilen yediveren çileği çiftçinin yeni umudu oldu. 150 derde deva olan çilek, çitçilerin kuracağı dernekle dünyaya tanıtılacak.

ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR

Kokusu, rengi, büyüklüğü ve hormonsuz olması sebebiyle rağbet gören yediveren çileği, Orhaneli çiftçisinin yüzünü güldürüyor. İlçe merkezi ve köylerde yetiştirilen çileğin pazar sıkıntısı yok. Çileğin kilosu 3 ila 5 liradan satılıyor. İlçede yıllık bin 500 ton çilek hasadı yapılıyor.

150 DERDE DEVA

Yediveren çileğinin 150 derde deva olduğu, özellikle böbrek kumu dökmede etkili olduğu biliniyor. Çiftçiler, fide desteği olduğu müddetçe çilek üretiminin daha da artacağını belirtti. İlçede kurulacak Göynükbelen Çiftçi Kadınlar Derneği sayesinde kokulu ve hormonsuz çilekler hem Türkiye'ye, hem de dünyaya tanıtılacak.


ÇİFTÇİ KADINLARIN AZMİ

Orhaneli Belediyesi'nin desteğiyle Göynükbelen Çiftçi Kadınlar Derneği'ni kuracaklarını belirten Gülfidan Ceylan, "Bu çilekler sayesinde geçimimizi sağlıyoruz. Kuracağımız dernek sayesinde bu çileği Türkiye'ye ve dünyaya duyurmak istiyoruz. Bizim çileğimiz organiktir. Tadı güzel ve dayanıklı bir çilektir. Normal çilekler bir gün dayanırken, bizim çileğimiz üç gün taze kalabiliyor. Bu çileğin 150'den fazla şifası var. Özellikle böbrek kumu döküyor. Bu çileği Dubai'ye bile gönderdik. Bundan sonra belediyemizin desteğiyle çileği daha iyi pazarlayacağız" dedi.


"FİDE OLURSA DAHA FAZLA ÜRETEBİLİRİZ"

Orhaneli Ziraat Odası'nın desteğiyle geçen yıl 250 bin fidan dağıtıldığını belirten Göynükbelen Muhtarı Ali Kayahan, "Bu yıl bize 500 bin fidan yetmedi. Biz daha fazla fide desteği istiyoruz. Fide olursa bu kaliteli çileği daha fazla üretebiliriz. Buralar verimli topraklar" diye konuştu.


Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Uludağ'ın Yediveren Çileği 150 Derde Deva - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • ***: söyleyin 150 derdi de öğrenelim!!! 17 2 Yanıtla
  • ness: tam 150 mi saydınız mı ? hani 147 falan değil 9 2 Yanıtla
  • .....: bravo 10 0 Yanıtla
  • Deruni HHışş HHışş: Guinese bildir bursalım. 3 0 Yanıtla
  • ÇİLEK KOKUSU: :) 0 0 Yanıtla
  • Ticaret Bakanı: Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılması için Irak ile görüşmeler sürüyor
    10:37 Ticaret Bakanı: Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılması için Irak ile görüşmeler sürüyor

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kalkınma Yolu Projesi'nin önemli bir geçiş güzergahını teşkil edecek Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılması için Irak hükümeti ile görüşmelerin sürdürüldüğünü bildirdi. Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılmasıyla birlikte Habur Gümrük Kapısı üzerindeki yükün hafifleyeceği ve dış ticaret hacminin artacağı değerlendirilmektedir.

  • CarrefourSA ile Tez Koop İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı
    10:29 CarrefourSA ile Tez Koop İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı

    CarrefourSA Sabancı Ticaret Merkezi AŞ ile Tez Koop İş Sendikası arasında, yaklaşık 8 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sözleşme kapsamında tüm ücretlere birinci yıl için yüzde 58 artış yapıldı ve aylık çıplak ücretlere kıdeme göre 350 ila 1450 lira arasında kıdem zammı eklendi. Ayrıca, çalışanlara kıdemleri dikkate alınarak birinci yılda yapılan ücret zammı yüzde 61 ile yüzde 69 arasında oldu. Sözleşmenin ikinci ve üçüncü yıllarında ise çalışanlara yıllık enflasyon oranında ücret zammı uygulanacak. Sözleşmeyle birlikte çalışanların sosyal haklarında da önemli artışlar yapıldı, her ay 1000 lira gıda yardımı yapılacak ve diğer sosyal yardımlar da artırıldı.

  • İzmit Belediyesi Filosuna 4 Yeni Çöp Kamyonu Ekledi
    10:29 İzmit Belediyesi Filosuna 4 Yeni Çöp Kamyonu Ekledi

    İzmit Belediyesi, Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesine 4 yeni çöp kamyonu ekledi. Araç filosunu güçlendiren belediye, toplam araç sayısını 222'ye çıkardı.

  • ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçildi
    10:25 ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçildi

    Ankara Sanayi Odası (ASO) Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına ASO Başkanı Seyit Ardıç yeniden seçildi. ASO Teknopark AŞ Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda Ardıç, oy birliğiyle tekrar başkan seçildi. Ayrıca, Mehmet Cansız ASO Teknopark AŞ Genel Müdürlüğü görevine atandı.


Advertisement