Van Gölü Havzası Kuş Gözlemcilerini Ağırladı - Son Dakika
Yerel

Van Gölü Havzası Kuş Gözlemcilerini Ağırladı

Van Gölü Havzası Kuş Gözlemcilerini Ağırladı

Bitlis’in Ahlat ilçesine gelen çok sayıda kuş bilimcisi, kar yağışına aldırmadan gözlemlerine devam etti.

06.02.2015 10:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis'in Ahlat ilçesine gelen çok sayıda kuş bilimcisi, kar yağışına aldırmadan gözlemlerine devam etti.

Onlarca kuş türünün uğrak yeri olması nedeniyle bölgede önemli bir konumda olan Ahlat Kuş Cenneti'ne, kuş bilimcilerinin ilgisi her geçen gün artıyor. Son yıllarda kuş bilimcilerinin uğrak mekanlarının başında gelen Ahlat Kuş Cenneti, gerek göçmen kuşların yol güzergahı üzerinde olması gerekse kuşların dinlenme mekanı olması nedeniyle kuş bilimcilerinin dikkatini çekmeye başladı. İlçeye Türkiye'nin birçok bölgesinden gelen 51 gözlemci hem Ahlat'taki yeni kuş türlerini tespit ediyor hem de kış ortası su kuşu sayımlarını yapıyor. Van Gölü havzasında ve Erçek Gölü'ndeki kuş sayımlarını gerçekleştiren kuş bilimcileri, farklı kuş türlerini fotoğraflamak ve görebilmek için gösterdikleri büyük çaba ise takdir kazandı.

Ahlat'ta ilk olarak tarihi mekanları gezen 51 kişilik ekip daha sonra Vali Uğur Boran Kuş Cennet'inde araştırmalarına devam etti. İşlerini büyük bir titizlikle yapan ekip, farklı kuş türlerini görebilmek için dürbün ve teleskopla sürekli gözlem yaptı. Zaman zaman farklı bir kuş türü görüldüğünde heyecanlı anlar yaşanırken, görülen kuşların fotoğraflanması için de büyük çaba sarf edildi. Yaptıkları gezi ve incelemelerin ardından bir açıklama yapan Kuş Gözlem Uzmanı Mustafa Erturhan, Ahlat'ın özellikle yaz mevsiminde oldukça özel kuş türlerine ev sahipliği yaptığını söyledi. Erturhan, "Arkadaşlarımızla birlikte artık gelenekselleşen yılda bir defa tren turumuz var. Trenle Tatvan'a kadar geldik. Daha sonra Van'a geçerek kuş ve gözlem faaliyetleri yaptık. Şu anda Ahlat Kuş Cenneti'ndeyiz. Kuş gözlemi yapıyoruz. Ahlat'ın kış mevsiminden ziyade yaz mevsiminde oldukça özel türlere ev sahipliği yapıyor. Burası doğu kamışçılığının üreme alanıdır. Türkiye'de birçok kuş gözlemcisi bunları görebilmek için Ahlat'a geliyor. Hemen hemen Türkiye'nin her yerinden kuş gözlemcileri var. İstanbul, Ankara, Afyon ve hatta yurt dışından gelen arkadaşlarımızda var. Ekibimiz toplam 51 kişiden oluşuyor. Yapmış olduğumuz gezinin herhangi bir resmi mahiyeti yok. Fakat gezinin içinde kombine olarak milli parklarla bir çalışmamız var. Kış ortası su kuşu sayımlarını da bununla birlikte yaptık. Bütün Van havzasında ve Erçek Gölü'ndeki kuş sayımlarını gerçekleştirdik" dedi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yaban Hayatı ve Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emine Hesna Kandir ise, Van Gölü havzasında oldukça güzel kuş türleri gözlemlediklerini belirterek, "Türkiye'nin her yerinden gelen 51 kişilik bir ekiple kuş gözlemine çıktık. Van Gölü havzasında kuş gözlemlerinde bulunduk. Mevsime göre oldukça güzel bir hava bulduk. Bu geziden büyük bir keyif aldık ve çok güzel kuşlar gördük. Tabi her geçen yıl yaban hayatı popülasyonu azalmaya devam ediyor. Bilinçsiz avcılık bunun başlıca sebeplerindendir. Bu sebeple daha dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum. Doğa koruma konusunda daha bilinçli bir nesil yetiştirmemizin gelecek açısından gerekli olduğu kanaatindeyim. Bu sene kaçak avcılıkla mücadele yılıdır. Çünkü kaçak avcılıkla ilgili oldukça caydırıcı cezalar var. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube müdürlükleri tarafından sürekli avcılar takip ediliyor. Kaçak olarak avcılık yapanlar yakalanıyor. Umarım bu cezalar insanları caydırmak için yeterli olur" diye konuştu.

İlçeye kuş gözlemi için gelen ekibe Bitlis Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Salih Özdemir ile Ahlat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Sait Çeker de eşlik ettiler.

AHLAT KUŞ CENNETİ

Vali Uğur Boran adıyla bilinen Ahlat Kuş Cenneti, ilçenin Yamlar mevkiinde olup yaklaşık 50 dönümdür. İlçenin girişinde, Tatvan-Ahlat karayolunun hemen üzerinde ve karayolu ile Van Gölü arasında yer almaktadır. Kuş cennetini çevreleyen yamaçlarda ağaçlandırma çalışmasının yapılmış olması ve korunan bir alan olması nedeniyle doğal yapısı sürekli gelişmektedir. Ahlat Kuş Cenneti'nin büyük bir kısmı sazlık alanla kaplıdır. 2012 yılı içerisinde alanda yapılan gözlemler neticesinde, ilk etapta sakarmeke, gri balıkçıl, elmabaş patka, tepeli patka, küçük batağan, saz delicesi, Van martısı, boz ördek, kaşık gaga, uzun bacak, kızkuşu, angıt, yeşilbaş, çıkrıkçın, saksağan türlerine rastlanmaktadır. Ahlat Kuş Cenneti, kuş gözlemciliği açısından oldukça elverişli bir yapıya sahiptir. - BİTLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Van Gölü Havzası Kuş Gözlemcilerini Ağırladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement