Yenilebilen Mantarın Farklı Türü Zehirleyebilir - Son Dakika
Güncel

Yenilebilen Mantarın Farklı Türü Zehirleyebilir

Yenilebilen Mantarın Farklı Türü Zehirleyebilir

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Doran, son zamanda yaşanan mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyararak yenebilir mantarların farklı türlerinin zehirlenmeye sebep olabileceğini belirterek vatandaşları uyardı.

03.07.2015 14:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Doran, son zamanda yaşanan mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyararak yenebilir mantarların farklı türlerinin zehirlenmeye sebep olabileceğini belirterek vatandaşları uyardı.

Bilecik Merkez Aşağıköy'de fakülteye ait Araştırma ve Uygulama alanında konu hakkında İHA muhabire açıklama yapan Prof. Dr. İlhan Doran, Türkiye'de yaklaşık 20 milyon hektar orman alanı bulunduğunu ve ormanlık alanlarda pek çok mantar yetiştiğini belirtti. Doran, "Genellikle orman köylümüz ve etrafındaki köylerde ilkbaharda ve sonbaharda yağışlarla beraber doğada çıkan mantarları toplayıp tüketiyor köylülerimiz ve bunun neticesinde bazı türler içerisinde bulunan enzim dolayısıyla zehirli madde içeriyor. ve buradan olan zehirlenmelerde genelde ilkbahar ve sonbaharda ülkemizde çok yaşanıyor. Bu konuda neler yapmamız lazım? Direkt olarak bunun bir tahlili yapılamıyor henüz. Hangi mantar zehirlidir değildir? Uzun yıllar köydeki yaşlılarımız kendi tecrübelerine dayanarak mantarları topluyorlar. Fakat aynı mantar türüne benzer farklı bir mantar türü yenildiği zaman zehirlenmeye netice verebiliyor" dedi.

"114 ZEHİR DAYANIŞMA MERKEZİ DİYE BİR HAT AÇILMIŞ"

Doran, yaklaşık 40'a yakın mantar türü olduğunu ve toplanıp yenilebilen mantarın 25'e yakınının Türkiye'de uluslararası ticareti söz konusu olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti.

"Böyle de büyük bir pazar var aslında. Mantarın zehirlenme belirtileri normal mide bulanması, kusma, baş dönmesi, halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Bu konuda da Tarım Bakanlığımız 114 Zehir Dayanışma Merkezi diye bir hat açılmış. Bilecik yöresinde de zaman zaman duyuyoruz zehirlenmeler olabiliyor. Bu konuda da kesin olarak şu mantar zehirler, bu mantar zehirlemez diye bilimsel bir veri yok. Dolayısıyla insanları biz kültür mantarı tüketmeleri konusunda yönlendirebiliriz. Fakat illa da doğadaki mantar yenilmez kesinlikle demiyoruz. Söylediğim gibi bu konuda bilimsel olarak mantarın içerisindeki zehirli enzimi gösteren bu zehirlidir veya değildir diye henüz bilimsel bir çalışma yok."

"DOĞADAKİ MANTARLARI PAZARDA ALIRKEN İÇİNE BAKIP DA ALIN"

Mantar alınırken ve toplanan mantarları yemeden önce belli başlı yöntemler ile zehirli olup olmadığını belirten Doran, sözlerine şöyle son verdi.

"Dolayısıyla çok büyük bir risk doğadaki mantarları pazarda alırken içine bakıp ta alın. Örneğin sütlü olanlar veya kırdığımız zaman renginin değişenler veya bir gümüşle kaynattığımız zaman gümüşün rengi kararıyor gibiyse halk arasında bazı söylentiler var bu konularda ayırt edebilecek ama kesin bir veri yok elimizde. Bilimsel olarak ayırt etmek için bir veri yok. Dolayısıyla mantarları tüketirken doğadaki mantarları çok dikkatli olmak gerekiyor kaçınmak gerekiyor. Belirtileri olduğunda direkt hemen hastaneye gitmeleri gerekiyor. Zehirlenmeler geçmiş yıllarda insanlar atalarından bu mantarı yedim, atalarımız da yiyordu dedelerimiz de yiyordu annelerimiz de yiyor zehirlenmiyor dolayısı ile ben de zehirlenmem alıp yiyeyim şeklinde yanlış düşünce var. Aynı mantarın benzerini o mantar zannederek toplayabiliyor köylüler siz de onu satın aldığınız zaman zehirlenebiliyorsunuz." - BİLECİK

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yenilebilen Mantarın Farklı Türü Zehirleyebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement