Adana'da Özel Hastane Konforunda Evde Sağlık Hizmeti - Son Dakika
Güncel

Adana'da Özel Hastane Konforunda Evde Sağlık Hizmeti

Adana Evde Sağlık Hizmetleri Koordinatörü Dr. Acımış, "Hastaneye taşınması zor olan yatalak hastaların, aile ortamında sağlık hizmeti almalarını amaçlıyoruz." dedi.

26.07.2014 11:59  Güncelleme: 10:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı tarafından 2010'da başlatılan ve birçok ilde yürütülen "Evde Sağlık Hizmetleri" uygulaması hem hastaların hem de hasta yakınlarının yaşama tutunması için umut oluyor.

Evde sağlık hizmeti kapsamında, yatağa tam bağımlı olan ve tanısı konulmuş hastaların aileleri ile yaşadıkları ev ortamında tedavilerinin takibi yapılıyor, hasta yakınlarına ya da bakmakla görevli kişilere bu konuda eğitim veriliyor.

Adana İl Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri Koordinatörü Dr. Berna Acımış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastaneye taşınması zor olan yatalak hastaların, aile ortamında sağlık hizmeti almalarını amaçladıklarını söyledi.

Evde sağlık hizmetlerinin 2010'da Sağlık Bakanlığının yönergesiyle faaliyete başladığını belirten Acımış, şöyle konuştu:

"Adana'da koordinatörlük hizmetiyle hastaneye taşınması zor olan yatalak hastaların, aile ortamında sağlık hizmeti almalarını amaçlıyoruz. Özellikle yatağa bağımlı, yaş aranmaksızın, sağlıkla alakalı ihtiyacı olan herkes, 444 38 33 numaralı telefonla başvurarak veya aile hekimlerine talepte bulunabiliyorlar. Talepte bulunan hastaya randevu verilerek evinde ziyaret ediliyor. Bu iki taraflı bir hizmet aile üyelerinin de sağlık çalışanlarına yardımcı olması gerekiyor."

Başvuru yapan ailelere hasta bakımıyla ilgili kapsamlı bir eğitimin de verildiğine dikkati çeken Acımış, "İhtiyaç halinde hastalara diyetisyen, fizyoterapist ve diğer uzmanlarımız randevu vererek, ev ziyaretinde bulunuyor ve gerekli tedaviler veriliyor" dedi.

Acımış, kent genelinde Haziran 2013 itibariyle 12 bin 299 hastaya evde sağlık hizmeti vermeye çalıştıklarını ifade etti.

Başvuruların değerlendirilebilmesi için hastanın yatalak olması ya da yatağa tam bağımlı olması gerektiğinin altını çizen Acımış, yaş konusunda herhangi bir sınırlama bulunmadığını, genellikle, sinir sistemi rahatsızlıkları olan, yürüyemeyen, alzhaimer hastaları, ürolojik problemi olanlar, halk dilinde felç olarak bilinen hastalığa yakalananların bu hizmetten yararlandığını dile getirdi.

Evde Sağlık Hizmetleri doktoru Cihan Yeşiloğlu, düzenli takibi yapılan hastalardan Mehmet Yusuf Efşin (2) ve Şehmuz Gök'ün (3) spinal muskuler atrofi (SMA) hastalığı teşhisi konduğunu her iki hastaya da doğumlarından itibaren bakımlarının birim tarafından yapıldığını söyledi.

Yeşiloğlu, bu tür hastalara hastaneye gitmesinin güç olması ve herhangi bir problem yaşamaması için evde bakım yapıldığını, ayrıca bu hastalar için yakınlarının talepleri doğrultusunda her türlü sağlık hizmetinin verilmeye çalışıldığını aktardı.



Hasta yakınları memnun



Hasta Mehmet Yusuf Efşin'in annesi Azize Efşin, evde bakım hizmetleri sayesinde oğlunun hayatta kaldığını doktor ve hemşirelerin ellerinden gelen her türlü yardımı yaptığını belirtti.

Bu hizmet sayesinde oğlunun, temizlik, pansuman, beslenme gibi her türlü bakımını öğrendiğini anlatan Efşin, doğuştan gelen bir hastalık. bunu hastanede öğrendik. Oğlum verilen bu hizmetler sayesinde hayatta. Bakım konusunda yaşadığımız tek sorun elektrik kesintileri, bu yüzden evimizde jeneratör kullanıyoruz. Elektrik olmazsa oğlum nefessizlikten ölür" diye konuştu.

Şehmuz Gök'ün annesi Velican Gök ise evde sağlık hizmetinden son derece memnun olduklarını en büyük sorunlarının elektrik kesintileri olduğunu söyledi.

Sağlık ekibinin kendilerine çok yardımcı olduğunu, onları artık aile gibi gördüklerini belirten Gök, "Oğlumun günlük bakımı için gereken her şeyi bana öğrettiler hiç sıkıntı yaşamıyorum. Olağanüstü bir durum olduğunda arıyorum hemen gelip yardım ediyorlar" ifadelerini kullandı. - Adana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Adana'da Özel Hastane Konforunda Evde Sağlık Hizmeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement