Özel Hava Alay Komutanlığı Personeline İlişkin Darbe Girişimi Davası - Son Dakika
Güncel

Özel Hava Alay Komutanlığı Personeline İlişkin Darbe Girişimi Davası

Özel Hava Alay Komutanlığı Personeline İlişkin Darbe Girişimi Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin Etimesgut'taki Özel Hava Alay Komutanlığı personeli hakkında açılan davada "müşteki" olarak ifade veren Alay Komutanı Albay Ümit Tatan, helikoptere doğru götürülürken, sanıklardan Halit Kabil'in "Komutanım, şu an...

09.02.2017 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin Etimesgut'taki Özel Hava Alay Komutanlığı personeli hakkında açılan davada "müşteki" olarak ifade veren Alay Komutanı Albay Ümit Tatan, helikoptere doğru götürülürken, sanıklardan Halit Kabil'in "Komutanım, şu an darbe yapılıyor. Birinci Başkanımızdan emir aldık. Seni Akıncı Üssü'ne götüreceğiz." dediğini bildirdi.

Darbe girişimi sırasında Etimesgut'daki Özel Hava Alay Komutanlığında yaşanan olaylara ilişkin Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen 27 sanıklı davanın dördüncü duruşması, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumu yerleşkesindeki duruşma salonunda başladı.

Duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile sanık avukatlarının yanı sıra darbe girişimi sırasında derdest edilerek, Akıncı Üssüne götürülen, "şikayetçi" Özel Hava Alay Komutanı Albay Ümit Tatan katıldı.

Tatan, beyanında sanıklardan şikayetçi olduğunu ve davaya müdahil olmak istediğini belirtti.

Darbe girişimi günü normal mesaisini bitirdikten sonra evine gittiğini, gece saat 22.05'te sanıklardan Astsubay Hüseyin Çakıroğlu'nun cevapsız çağrısını gördüğünü, ardından ulaştığı Çakıroğlu'nun, "Harekat Merkezi'nden aradılar. Toplantı yapılacak. Sizi bekliyorlar." dediğini anlatan Tatan, bu görüşmenin ardından aradığı Harekat Merkezi'nin, konudan bilgisi olmadığını öğrendiğini bildirdi.

Çakıroğlu'nun bahsettiği toplantının ne olduğunu öğrenmek için çeşitli görüşmeler yaptığını, bu sırada konuştuğu "Agah Yüzbaşı"nın yanındaki bir kişinin "Ümit Bak'a yönlendir." dediğini kaydeden Tatan, görüştüğü Ümit Bak'ın ise "Ülkede anlamsız bir hareketlilik var. Birliğe gidip güvenlik tedbiri alın." dediğini söyledi.

Tatan, bunun üzerine tekrar Çakıroğlu'nu arayarak araba istediğini belirterek, bu görüşmelerin ardından açtığı haber kanallarında, İstanbul'da köprülerde trafiğin kesildiğini gördüğünü ve ilk anda DEAŞ'ın terör saldırısının söz konusu olduğunu düşündüğünü anlattı.

Ardından alaya gidene kadar 5 kez Çakıroğlu'nu olmak üzere birçok kişiyi aradığını, Çakıroğlu'nun telefonlarını açmadığını, santralin de cevap vermediğini aktaran Tatan, "22.55'te Halit Kabil'i arıyorum, 'Neredesin?' diyorum, 'Evdeyim, hazırlanıyorum, çıkacağım.' diyor." ifadelerini kullandı.

Tatan, saat 23.04'te bir kez daha aradığı Çakıroğlu'na, "Neden beni aramıyorsun?" diye çıkıştığını, onun ise "Gerekli hazırlıkları yapıyorum komutanım." dediğini belirterek, "Ona, 'Personelin tamamını çağırıp, tabancalarını almalarını söyledin mi?' diye kızdım. O da 'Personeli zaten çağırdım.' dedi. 'Silahlarını almalarını söyledin mi?' diye sordum. Cevap vermedi, kızdım, kapattım." diye konuştu.

"Şu an darbe yapılıyor"

Kışlaya saat 23.17'de girer girmez, nizamiyede araçtan indiğini, Veli Tüven, Özalp Yeşil, Emre Demir ve Ani Müdahale Kuvveti Nöbetçi Astsubayı Tolga Güntürk'ün de arasında olduğu bazı personelin burada bulunduğunu bildiren Tatan, "Özalp Yeşil ve Emre Demir'e tabancalarını almalarını söyledim ama kimse talimatları hemen yerine getirmiyordu. Durağandılar. Normalde alay komutanı arayınca koşmaları lazımdı. Özalp Yeşil, Emre Demir'in yüzüne bakıyordu." dedi.

Tatan, şöyle devam etti:

"Bu sırada Yarbay Halit Kabil, Binbaşı Dursun Varlı, Binbaşı Hüseyin Çakıroğlu, Binbaşı Mehmet Sağlam, Yüzbaşı İzzet Henek, Yarbay Arif Bağ'ın da arasında bulunduğu grup yanıma geldi. Halit Kabil, 'Komutanım, biz her şeyi organize ettik. Gelin, yürüyelim, izah edelim.' dedi. Silahları üzerlerindeydi. Normalde mesaide silah taşımayız. Yürürken sol koluma Halit Kabil, sağ koluma Dursun Varlı girdi. Kabil, 'Komutanım, şu an darbe yapılıyor. Birinci Başkanımızdan emir aldık. Seni Akıncı Üssü'ne götüreceğiz.' dedi. 'Manyaklık yapmayın. Bırakın.' dedim. 'Emir aldık, gereğini yerine getireceğiz.' dedi. Emri görmek istedim, 'Yazılı değil, şifahi.' dedi. Emrin doğrudan Genelkurmay Başkanı'ndan geldiğini söyleyince, komutanı arayacağımı söyledim. Bu sırada ellerim tutulmuştu. Yaklaşık 200 metrelik yol boyunca itiraz ettim. Mehmet Sağlam, 'Yeter artık, kes sesini. Albaysın diye rütbene uygun şekilde götürüyoruz.' dedi. Ona 'Sen kimsin?' dedim. O da 'Sen kimsin?' diye karşılık verdi. Helikopterin yanına geldiğimde Ramazan Gürkaynak'a, 'Sen de mi Ramazan?' dedim. Fatih Ceylan'a da 'Sen de mi darbecisin?' türü bir şey söyledim.

Yüzüme anlamsızca baktı. 'Burada iki başlılık var. Komutan benim. Benim emirlerimi yerine getirmelisiniz. Yanlış yapıyorsunuz.' diye itirazda bulundum. Sonra Halit Kabil, 'Bağlayın.' dedi. Ardından birisi arkadan göğsüme sarılarak, sıkmaya başladı, birileri de ayaklarımı tuttu ve göğüs üstü yere yatırıldım. Ellerimi plastik kelepçeyle bağladılar. Kelepçeyi kırmaya çalıştım, beklemiyordum ama kırıldı. Baktığımda ellerimin plastik kelepçeyle değil, saymanlık depolarının güvenliği için kullanılan kelepçelerden olduğunu gördüm. Dizleriyle sırtıma bastırınca kaburgalarımın kırılacağını sandım, 'Tamam, bineceğim.' dedim."

"Boşuna çaba göstermeyin, herkes alındı"

Tatan, helikopterde iki yanına Halit Kabil ve Murat Güler'in oturduğunu bildirerek, "Bu sırada halen, 'Uçuş yasağı var. Helikopteri düşürürler.' diye itiraz ediyordum. Sonra 'Albay Ahmet Balaban nerede? Neden müdahale etmiyor?' diye sordum. 'Üzerini değiştiriyor.' dediler. Anladım ki o da onlarla birlikte hareket ediyordu." şeklinde konuştu.

Bu sırada, Murat Güler'in, cep telefonundan bir internet sitesi göstererek, "Boşuna çaba göstermeyin, şu anda Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı, herkes alındı." dediğini anlatan Tatan, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra Akıncı Üssü'ne gittik. İndikten sonra beni oradaki ekibe teslim ettiler. Uzakta, general olduğunu tahmin ettiğim 6-7 kişi, gözleri bağlı şekilde götürülüyordu. Gözlerimi bağlayarak, beni bir odaya götürdüler. Burada ellerimi ve ayaklarımı da bağladılar. Yemek vermediler, bir miktar su verdiler. 'Ayakta gezinmeyin. Bir ihtiyacınız olursa seslenin.' dediler. Gece boyunca uçak ve silah sesleri duydum ama ne olduğunu anlamadım. Ertesi gün 16.00 sıralarında Özel Kuvvetler görevlisi Aydın Başçavuş gözlerimi ve bağlarımı açtı. 'Komutanım, Zekai Aksakallı'nın emrindeyiz. Sizi alacağız ama şimdi burada kalın.' dedi."

Tatan, koridora çıktığında, darbe girişimi sırasında alınan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ile bazı generalleri gördüğünü söyledi.

Aynı akşam saat 17.00-17.30 sıralarında alaya döndüğünü belirten Tatan, "Beni karşılayanlardan biri Hüseyin Çakıroğlu'ydu. Gözaltına alınmamasına şaşırdım. 'Bu arkadaş da onlarla hareket etti, o da alınsın.' dedim. Sonra odama geçtim." ifadelerini kullandı.

Tatan, kendisini Akıncı Üssü'ne götüren helikopterdekilerden birinde M16 piyade tüfeği bulunduğunu bildirerek, "Sonradan, benim habercim, 'Tüfeği benden aldılar. Teslim ettiklerinde mermi namludaydı.' dedi." bilgisini paylaştı.

Darbe girişimi gecesi birliğe geçmeden saat 22.55'te aradığı Halit Kabil'in, "Evdeyim, hazırlanıyorum, çıkacağım." demesine ilişkin Tatan, "Sonraki incelemelere göre, o saatte evde olduğunu söylemesine rağmen, 22.26'da kışlaya geliyor. Telaşı, beni tutuklamak istemelerinden kaynaklanıyor." dedi.

Devam eden duruşmada Tatan, tarafların sorularını yanıtlıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Özel Hava Alay Komutanlığı Personeline İlişkin Darbe Girişimi Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antakya'da Tavuk Çiftliğinde Yangın
    08:50 Antakya'da Tavuk Çiftliğinde Yangın

    Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan bir tavuk çiftliğinin karton deposunda çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Yangının ardından bölgede soğutma çalışmaları yapıldı.

  • Bakan Yerlikaya: '41 ilde uyuşturucuya karşı düzenlenen 'Narkoçelik-12' operasyonunda 268 kişi yakalandı'
    08:49 Bakan Yerlikaya: '41 ilde uyuşturucuya karşı düzenlenen 'Narkoçelik-12' operasyonunda 268 kişi yakalandı'

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, uyuşturucu madde imalatçılarına ve satışını yapanlara yönelik 'Narkoçelik-12' operasyonlarında 268 kişinin yakalandığını açıkladı. Operasyonlarda 856 kilogram uyuşturucu madde ve 795 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi.

  • Hacılar Erciyesspor, 12 Bingölspor maçını kazanmak istiyor
    08:48 Hacılar Erciyesspor, 12 Bingölspor maçını kazanmak istiyor

    Bölgesel Amatör Lig (BAL) ekiplerinden Hacılar Erciyesspor, sahasında oynayacağı 12 Bingölspor maçını kazanmak istiyor. Futbol Şube Sorumlusu Halit Aysu, 'Kümede kalmak için kazanmalıyız' dedi. Ligde 5. sırada bulunan Hacılar Erciyesspor, 12 Bingölspor müsabakasından galibiyetle ayrılarak yeniden çıkışa geçmeyi hedefliyor.

  • Kayseri'de Emekli Vatandaşlara Hobi Bahçesi İmkanı
    08:43 Kayseri'de Emekli Vatandaşlara Hobi Bahçesi İmkanı

    Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi, kentin 7 farklı bölgesinde emekli vatandaşlara yönelik toplam 2 bin 543 adet hobi bahçesi ile ilgili önemli bir karara imza attı. Başvurular 3 Nisan'da başladı ve 23 Nisan'da sona erecek.

  • Rönesans Rezidans'tan sağ kurtulan depremzede anlatıyor
    08:41 Rönesans Rezidans'tan sağ kurtulan depremzede anlatıyor

    Hatay'da meydana gelen depremde Rönesans Rezidans'tan sağ kurtulmayı başaran Mehmet Özdemir, binanın yerle bir olma anını unutamıyor. Özdemir, bu büyük yapının bu kadar çürük olacağını düşünmediğini belirtiyor.

  • Hatay'da 'Cennetten bir köşe' denilen Rönesans Rezidans'ın depremde yerle bir olma anı
    08:40 Hatay'da 'Cennetten bir köşe' denilen Rönesans Rezidans'ın depremde yerle bir olma anı

    Hatay'da meydana gelen depremde bine yakın insanın hayatını kaybettiği Rönesans Rezidans'ın enkazından sağ kurtulan Mehmet Özdemir, deprem anında yaşadığı korku dolu anları unutamıyor. Özdemir, Rönesans Rezidans'ın yerle bir olduğu anları hafızasından silemediğini belirtiyor.

  • Narkoçelik-12 Operasyonunda 268 Şüpheli Yakalandı
    08:39 Narkoçelik-12 Operasyonunda 268 Şüpheli Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 41 ilde eş zamanlı düzenlenen 'Narkoçelik-12' operasyonlarında 268 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Operasyonlarda 856 kilogram uyuşturucu madde ve 795 bin uyuşturucu hap ele geçirildi. Bakan Yerlikaya, güvenlik güçlerini tebrik ederek, uyuşturucu tacirlerine göz açtırmayacaklarını belirtti.

  • Kırklareli'nde hafif ticari araç dere yatağına devrildi, 2 kişi yaralandı
    08:38 Kırklareli'nde hafif ticari araç dere yatağına devrildi, 2 kişi yaralandı

    Kırklareli'nde Egemen K. (25) idaresindeki hafif ticari araç, Cumhuriyet Mahallesi'nde sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu dere yatağına devrildi. Diğer sürücülerin ihbarı üzerine olay yerine ambulans, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekibinin yardımıyla araçtan çıkarılan sürücü ve yolcu Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Araç iş makinesi yardımıyla bölgeden kaldırıldı.

  • Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    08:28 Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Çavdarhisar ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği, 2024 yılı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Kaymakam Abdullah Gedik başkanlığında İl Genel Meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı. Toplantıda, 2024 yılında yapılması planlanan köylerin altyapı çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yapıldı ve köylerin diğer ihtiyaçlarının da bütçe imkanları dahilinde karşılanacağı belirtildi.

  • Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince bir kişinin üzerinde kurusıkı tabanca, fişek ve uyuşturucu madde ele geçirildi
    08:27 Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince bir kişinin üzerinde kurusıkı tabanca, fişek ve uyuşturucu madde ele geçirildi

    Kütahya'nın Fatih Mahallesi'nde Motosikletli Polis Timleri tarafından yapılan çalışmalarda, O.A. isimli şahsın üst aramasında 1,57 gram esrar, 1 adet kurusıkı tabanca ve 6 adet fişek bulundu. Gözaltına alınan şahıs Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Bakan Tunç: Mülakatta 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaç çocuğu vardır?' sorusunun yöneltildiği iddiası doğru değil
    08:27 Bakan Tunç: Mülakatta 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaç çocuğu vardır?' sorusunun yöneltildiği iddiası doğru değil

    Bazı basın yayın organlarında yer alan ve Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı'nda "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaç çocuğu vardır?", "Hz. Muhammed'in çocuklarının isimleri nelerdir?" sorularının yöneltildiği iddiası büyük ses getirdi. Haberlere ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Yalan ve algılar üzerinden gündem oluşturmak ve dezenformasyondan medet ummak ahlaki değildir, siyasi etikle de bağdaşmaz" dedi.


Advertisement