Özel Hava Alay Komutanlığı Personeline İlişkin Darbe Girişimi Davası - Son Dakika
Güncel

Özel Hava Alay Komutanlığı Personeline İlişkin Darbe Girişimi Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin Etimesgut'taki Özel Hava Alay Komutanlığı personeli hakkındaki davada, 15 Temmuz gecesi derdest edilen "şikayetçi" Alay Komutanı Albay Ümit Tatan'ın şoförü er Esat Cebecioğlu'nun talimatla alınan "tanık" ifadesi okundu.

10.02.2017 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin Etimesgut'taki Özel Hava Alay Komutanlığı personeli hakkındaki davada, 15 Temmuz gecesi derdest edilen "şikayetçi" Alay Komutanı Albay Ümit Tatan'ın şoförü er Esat Cebecioğlu'nun talimatla alınan "tanık" ifadesi okundu.

Darbe girişimi sırasında Etimesgut'daki Özel Hava Alay Komutanlığındaki olaylara ilişkin Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 27 sanıklı davanın beşinci duruşması, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumu yerleşkesindeki duruşma salonunda başladı.

Tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile sanık avukatlarının katıldığı duruşmada tutuklu sanıkların avukatları, müvekkillerinin tahliyelerine yönelik beyanda bulunmaya devam etti.

İddianamedeki, "olay gecesi FETÖ/PDY üyesi personelin birliğe çağrıldığı" iddialarını reddeden avukatlar, operasyonel görev nedeniyle Ankara dışında bulunan pilotlar haricindeki tüm pilotların o gece çağrıldığını öne sürdü.

Avukatlar, darbe girişimi gecesine ilişkin görevli tüm personel listesinin istenmesini talep etti.

Ayrıca, Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı'nın duruşmada tanık olarak dinlenmesini isteyen avukatlar, müvekkilleri için tahliye talebinde bulundu.

"Nöbet listesinde isimleri olmayanlar nöbete kaldı"

Duruşmada daha sonra darbe girişimi sırasında derdest edilen Alay Komutanı Tatan'ın araç şoförü olan er Esat Cebecioğlu'nun, Giresun Ağır Ceza Mahkemesinde talimatla alınan ifadesi, Mahkeme Başkanı Zikrullah Özbağ tarafından okundu.

Buna göre Cebeciğlu, 20 Ocak'ta verdiği ifadede, darbe girişiminden önceki yaklaşık 3 aylık sürede Tatan'ın araç şoförlüğünü yaptığını, 15 Temmuz 2016'dan önce birlik içinde tuhaf durum görmediğini belirterek, "Ancak 14 Temmuz'da eğitimler bittikten, 'Paydos' denildikten sonra normalde nöbet listesinde isimleri olmayan Pilot Dursun Varlı Binbaşı, Halit Kabil Yarbay, Ümüt Arif Bağ Yarbay, Alay Komutan Yardımcısı Ahmet Balaban Albay ve santral görevlisi Süleyman Ektaş birlik içinde nöbete kaldılar. Yani ara vermeksizin birlikte kalmaya devam ettiler. Bu komutanlar mesai bitince genelde evlerine giderlerdi ancak nöbetçi olmadıkları halde nöbete kalarak, birlik içinde gezinmeye başladılar." beyanında bulundu.

"Şu anda darbe yapıldı"

Cebecioğlu, 15 Temmuz akşamı gece yarısına kadar benzinlik nöbetinin kendisine yazıldığını, bu sırada Halit Kabil'in emri üzerine birkaç erle onun yanına gittiğini bildirerek, "Bize 'Alay Komutanımız Ümit Tatan'ı güvenliğini sağlayarak, alaya getirin.' dedi. Bunu söylerken nöbetçi olmadıkları halde nöbete kalan komutanların hepsi yanındaydı. Hatta bu sırada Kabil, 'Şu anda darbe yapıldı. Erler mühimmatını alsın, mevzilere geçsin.' diye emir verdi. Normalde kimseye mühimmat verilmezdi. İlk defa o gece tüm askerlere mühimmat verildiğini gördüm. Alay Komutanımız Ümit Tatan'ı o gece evinden aldık." ifadelerini kullandı.

Alaya gelince Tatan'ın, kendisini karşılayanlarla hangar binasına doğru yürümeye başladığını ifade eden Cebecioğlu, sanıklardan Binbaşı Dursun Varlı'nın, bu sırada kendisi ve yanındaki muhafızın elinden silahlarını aldığını, kendilerinin de nizamiyeye geçtiğini anlattı.

Hangar ile nizamiye arasında 50 metreden kısa mesafe bulunduğunu, helikopterin çalıştığını duyduklarını, ardından "Beni alamazsınız. Kurtarın beni." şeklinde bağırış işitince yardım amacıyla hangara doğru koştuklarını bildiren Cebecioğlu ancak helikopterin havalanması nedeniyle Tatan'ı göremediklerini söyledi.

"Polis bile gelse sıkın"

Bu sırada Varlı'nın, "Birinci komutanın emriyle alay komutanımız tutuklandı." dediğini belirten Cebecioğlu, şunları kaydetti:

"Bu durumu anormal karşıladığımız için sebebini sorduk ancak Yarbay Ümüt Arif Bağ bizleri dövmeye çalışarak ve '... olun gidin' diyerek, koğuşlara gitmemizi emretti. Koğuştan tekrar nöbetlere gitmemiz için emir geldi. Dursun Varlı Binbaşı, tahminen 8-10 er ve diğer rütbelileri sıraya dizdi. Bize, 'Darbe çıktı. Çok dikkatli olacağız. Polis bile gelse sıkın.' dedi. Bu, kendi kanaatim ama öyle askerler vardı ki inanın, polis bile gelse kurşun sıkacaklardı."

Cebecioğlu, o gece tüm komutanların birliğe geldiğini, Özel Kuvvetlerden gelen timin müdahalesiyle darbe teşebbüsünün sonlandırıldığını ifade etti.

İddianamedeki sanıklara ilişkin, "Tanıdığım komutanlar, öncesinde çok iyilerdi, herkese iyi davranırlardı ancak darbe teşebbüsünün olduğu gün karşımızda bambaşka komutan ve insanlar vardı. Tamamıyla değişmiş ve acımasız halleri hala gözlerimin önünde." diyen Cebecioğlu, derdest edilen Tatan'ın tekrar Alay'a geldiğinde bileklerinde iple sıkılmış gibi kırmızı izler gördüğünü anlattı.

Mahkeme heyeti, beyanın okunmasının ardından duruşmaya ara verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Özel Hava Alay Komutanlığı Personeline İlişkin Darbe Girişimi Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.


Advertisement