Özel Kömür İşletmelerinin Üretimi Durdurma Kararı - Son Dakika
Yerel

Özel Kömür İşletmelerinin Üretimi Durdurma Kararı

SGK Zonguldak İl Müdürü Acar: "Kurumumuza işten çıkartma bildirimi ulaşmadı.

16.09.2014 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ta, 6552 sayılı "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun"un yürürlüğe girmesinin ardından üretimi durdurma kararı alan özel işletmelerince, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)  ile Çalışma ve İş Kurumu (İşkur) İl Müdürlüğü'ne herhangi bir işten çıkartma bildiriminin ulaşmadığı bildirildi.

İşkur İl Müdür Yardımcısı Hakkı Alkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maden ocaklarında üretimin durdurulmasının ardından madencilerin işten çıkarılmasına yönelik herhangi bir bildirimin kendilerine ulaşmadığını söyledi.

Firmaların süreçle ilgili müdürlüğü arayarak bilgi aldıklarını anlatan Alkan, "Biz işçiyi çıkartırsak hangi maddeye göre çıkartabiliriz' diye soruyorlar. Firmalardan bize henüz resmi olarak çıkış bildirimleri gelmedi. Rödovans sahibi şirketler hemen çıkış bildirimi yapamazlar. Çok sayıda işçi çıkartma, ilgili kanun gereği toplu işten çıkış bildirimine giriyor. Bunun için de bir ay önceden bize yazılı bilgi vermesi lazım. Bu bildirimi yapmadan işten çıkışlarını veremezler. Aksi takdirde para cezası uygulanır" diye konuştu.

Alkan,  firmaların şu anda bekleme aşamasında olduğunu, müdürlüklerindeki rakamlara göre alt taşeronlarla birlikte 4 bin 600 kişinin özel maden ocaklarında çalıştığını vurguladı.

SGK İl Müdürü Çiğdem Acar da kentte 22 işletmenin üretimini durdurmasının ardından şirket yetkililerine gerekli bilgileri verdiklerini dile getirerek, şu ana kadar kurumlarına işten çıkartma bildirimi ulaşmadığını, internet üzerinden yapılan işlemlerin 10 gün sonra belli olduğunu kaydetti.

"Öncelikle 270 kişinin çıkışı verildi"

Maden işletmecilerinden Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mehmet Salih Demir ise 22 işletmede üretimin durdurulmasının ardından işten çıkartmaların başladığını bildirdi.

Ocaklardan kömür çıkartılmadığını, galerileri ayakta tutmak ve güvenlik için 5-6 kişilik ekibin görev yaptığını anlatan Demir, "Bizim 900 kişinin çalıştığı ocaklarımızdan şu ana kadar 270 kişinin çıkışı verildi, hafta sonuna kadar sayı artarak devam edecek. Çıkışların verilmesine resmi olarak başlandı. Bugün İşkur ve SGK'ya çıkış işlemleri gider" ifadesini kullandı. - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Özel Kömür İşletmelerinin Üretimi Durdurma Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement