"Özel" öğrenciler sanatla buluştu - - Son Dakika
Güncel

"Özel" öğrenciler sanatla buluştu -

Beyşehir İlçe Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğünün takı tasarım ve model uçak kurslarında başarılı olan engelli öğrenciler, şimdi de enstrüman çalmayı öğreniyor.

19.09.2014 13:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beyşehir İlçe Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğünün takı tasarım ve model uçak kurslarında başarılı olan engelli öğrenciler, şimdi de enstrüman çalmayı öğreniyor.

Beyşehir Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirdiği proje kapsamında, ilçede yaşayan "özel" öğrenciler, açılan kurslarda öğretilen değişik el becerisi ve çeşitli aktivitelerle, sosyal yaşama kazandırılıyor.

Beyşehir Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde yaz döneminde açılan takı tasarım ve model uçak yapımı kurslarına katılan ve başarılı olan engelli öğrenciler, şimdi de çeşitli enstrümanları öğrenebilmek için dersler alıyor.

Halk Eğitim Merkezi'nde görevli takı tasarım öğretmeni Özlem Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meslektaşı Hatice Kalaycı ile beraber 16 engelli öğrenciye 2 ayrı sınıfta takı tasarım eğitimi verdiklerini anlattı.

Önal, "Burada öğrencilerimize takı tasarım ve ahşap boyama ve değişik el becerileri konusunda eğitimler veriyoruz. Ailelerden, engelli çocuklarına daha fazla güvenmelerini ve onların el becerilerini geliştirebileceklerine inanmalarını istiyorum. Onları eve kapatmasınlar ve sosyal hayata karıştırsınlar. Artık, en azından evlerinden kendi başlarına kursumuza gelip gitmelerini görmek bile onlar için çok önemli bir gelişmedir" dedi.

Türk Hava Kurumu (THK) Beyşehir Şubesi Saymanı ve Model Uçak Öğretmeni Figen Üzüm ise takı tasarım eğitimi alan engelli öğrencilerle tanışıp onlara havacılıkla ilgili bilgiler verdikten sonra, çok istekli olduklarını görünce bu kursu HEM ile işbirliğine giderek vermeyi kararlaştırdıklarını anlattı. Üzüm, "Umduğumdan çok daha güzel yaptılar, çok da eğlenceli geçti, çok zevk alarak verdiğim bir kurs oldu. Kendilerine model uçak eğitimi verdik" diye konuştu.

- Engellilere enstrüman eğitimi, 25 yıllık hayaliydi

Halk Eğitim Merkezi'nde görevli müzik öğretmeni Ayşe Amber de engelli öğrencilere enstrüman eğitimleri vermenin 25 yıllık bir hayali olduğunu belirterek, "Hafta içi takı tasarım ve model uçak kursu alan engelli öğrencilerimize hafta sonları ise iki gün 5'şer saat toplamda haftada 10 saat ders vereceğim. O çocuklarla birlikte olmak ve paylaşım yaşamak hayatımın en büyük anlamı benim için. İlk enstrümanımız vurmalı çalgılarla olacak. Darbuka eğitimi ile başlayacağız. Öyle inanıyorum ki mutlaka ve mutlaka bu çocuklarla bir konser vereceğim" ifadelerini kullandı. Amber, engelli öğrencilere eğitim verilirken müzik eğitimi alan, enstrüman çalan diğer öğrencilerle de bir araya getirilerek kaynaşma eğitimine tabi tuttuklarını da belirtti.

Beyşehir Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Gündüz ise Beyşehir Kaymakamlığı'nın hayata geçirdiği engellilere yönelik programların 3 yıldır devam ettiğini vurgulayarak, "Bu kursların onların kendi özgüvenini artırmak, arkadaşlarıyla hayatı paylaşmak konularında çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Özellikle yaz aylarında onları boş bırakmadık hem de burada iç içe yaşamayı uygun gördük. Takı ve tasarım ve model uçak kurslarının ardından yeni bir proje başlattık. Bu kardeşlerimize bundan sonra müzik eğitimi verelim, bir ekip kuralım dedik. Şu anda vurmalı çalgıların ardından saz ve gitar eğitimi vererek, onlardan iyi bir ekip oluşturmayı düşünüyoruz" dedi.

Beyşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Konuk da ilçede özel öğrencilerin eğitimlerine ayrı bir önem verdiklerini söyledi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bu öğrencilere her zaman sahip çıkmaya ve destek olmaya devam edeceklerini anlatan Konuk, şunları kaydetti:

"Bunlarla ilgili her türlü kursları açmaya devam edeceğiz. Sadece bununla yetinmeyeceğiz, bu öğrencilerimiz kurslarda eğitim görürken, ailelerini de bir başka tarafta çeşitli kurslara dahil edeceğiz. Toplumda yüzde 8 civarında özel kardeşlerimiz var. Bir kısmı, zihinsel, bir kısmı ise bedensel engelli, bunlar toplumun gerçekleri. Onları böyle kabul ederek, her koşulda sahip çıkarak, bu tür kurslara katılmalarını sağlayarak, bir anlamda terapi ederek çeşitli eğitimler vererek, onların kendilerini daha iyi geliştirmeleri, yetiştirmeleri için her türlü imkanı sağlayacağız ve bu tür kursları onlar için seferber edeceğiz."

-Müzik ve enstrüman kursunda eğitim alırken

-Engelli öğrencilerle röportajlar

-Engelli öğrenciler takı tasarım kursunda eğitim alırken

-HEM öğretmeninde kurs veren usta öğreticilerle röportajlar

-HEM müdürü Ahmet Gündüz röportaj

-İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Konuk röportaj

"Özel" öğrenciler sanatla buluştu -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Özel' öğrenciler sanatla buluştu - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement