Özgür Nehirler İçin Büyük Atlama - Son Dakika
Güncel

Özgür Nehirler İçin Büyük Atlama

Özgür Nehirler İçin Büyük Atlama

175 farklı noktada düzenlenen Büyük Atlama, bu yıl Dicle'den Fırat'a, Muğla'dan İstanbul'a birçok nehirde, gölde ve denizde gerçekleştirildi.

16.07.2014 08:45  Güncelleme: 08:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyük Atlama'nın amacı bir yandan nehirlere yapılan müdahalelere dikkat çekerken, bir yandan da nehirlerin, göllerin ve denizlerin bizim için ne kadar değerli ve vazgeçilmez olduklarını bizzat suya dokunarak hatırlamak.

Tüm Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de nehirlerin üzerindeki tehditlerin başında barajlar ve HES'ler geliyor. Anadolu'nun hemen hemen tüm dereleri, nehirleri enerji üretimi gerekçesiyle şirketlere devredildi. Yüzlerce yıldır vadisinde doğa dostu geleneksel bir yaşam sürdüren yerel halkın geleceği ile birlikte Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin yüzde 80'i de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Büyük atlamanın Türkiye'de ilk defa gerçekleştiği ve Türkiye'de özgür akan son büyük doğal nehir olan Dicle Nehri de Ilısu Barajı projesi nedeni ile yok olma tehlikesi altında. Ilısu Barajı yapıldığı takdirde Yukarı Dicle Vadisi ve 10 bin yıllık tarihi Hasankeyf kenti geri dönüşü olmayacak bir şekilde yok olacak ve onbinlerce insan yurtlarını terk etmek zorunda kalacak. Üstelik Hasankeyf ve Dicle Vadisi UNESCO Dünya Mirası kriterlerinin onda 9'unu sağlayan dünya üzerindeki tek yer.

Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz yaptığı açıklamada "Doğal ve kültürel mirasımızı yok eden yatırım projeleri vicdana ve hukuka rağmen hızla devam ediyor. Daha geçtiğimiz ay Anayasa Mahkemesi Ilısu Barajı Projesi gibi yatırımları Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinden muaf tutan Çevre Yasası'nın ilgili maddesini iptal etti. Normal bir hukuk devletinde bu kararın gereğinin yapılmaması akla bile gelemeyecekken Türkiye'de ise tüm bu hukuksuz projelere devam ediliyor. Oysa nehirler yaşamın temel kaynağı. Barajlar ve HES'ler ile yok edilen her nehir ile birlikte tüm canlıların can damarı kesilmiş oluyor. Sadece biyoçeşitliliğimiz kaybetmiyor, Hasankeyf'te olduğu gibi bu topraklarda yaşayan kültürlerimizi, köklerimizi de kaybediyoruz." dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Özgür Nehirler İçin Büyük Atlama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement