Özgür Suriye Ordusu Cerablus'un Kapısına Dayandı! - Son Dakika
Dünya

Özgür Suriye Ordusu Cerablus'un Kapısına Dayandı!

Özgür Suriye Ordusu'na bağlı 400 savaşçıdan oluşan birlikler, IŞİD'in Türkiye sınırında elinde tuttuğu son önemli kent olan Cerablus'u kurtarmak için emir bekliyor.

22.08.2016 15:21  Güncelleme: 16:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rûdaw'ın güvenilir bir yerel kaynaktan aldığı bilgiye göre, 400 ÖSO savaşçısı Cerablus'un dışında bulunuyor.

BİRLİKLER EMİR ALDI

Kaynak, birliklerin Cerablus Operasyonu'nu başlatmak için ÖSO Genel Komutanlığı'ndan emir aldığını aktardı.

IŞİD'in ise kentin çevresine mayınlar yerleştirdiği bildirildi.

IŞİD'İN BİR BÖLÜMÜ KENTTEN ÇEKİLDİ

Aynı kaynak IŞİD mensuplarının bir bölümünün gruplar halinde kentten çekildiğini, ailelerini de Rakka'ya gönderdiğini belirtti.

Sözkonusu ailelerin sayısının 50 dolayında olduğu tahmin ediliyor.

SİLAHLI MUHALİFLER SALDIRACAK

Reuters haber ajansı, ismi gizli tutulan Suriyeli bir üst düzey muhalif komutana dayandırdığı haberinde, "ÖSO adı altında yüzlerce silahlı muhalifin Cerablus'a saldırı düzenleyeceğini" bildirdi.

SALDIRI BİR KAÇ GÜN İÇİNDE GERÇEKLEŞECEK

Habere göre, bir ÖSO komutanı, "Farklı fraksiyonlar, sınırdaki alanda toplanıyor" derken, saldırının birkaç gün içinde gerçekleşeceğini ifade etti.

IŞİD'İN ELİNDE TUTTUĞU SON ÖNEMLİ KENT

Örgütün Türkiye sınırında elinde tuttuğu son önemli kent olan Cerablus, geçtiğimiz günlerde kurtarılan Menbic'e 38 kilometre mesafede yer alıyor.

SINIR 2.5 YILDIR KAPALI

Terör örgütü IŞİD, Cerablus'u, 2014 yılının Ocak ayında bir başka terör örgütü El Kaide'nin o dönemki Suriye kolu El Nusra Cephesi'nin elinden almıştı. Çatışmalar sırasında Türkiye, 6 Ocak 2014 tarihi itibarıyla Cerablus'un karşısına düşen Karkamış Sınır Kapısı'nı kapatmıştı. Kapı bugüne kadar kapalı kalsa da bölgede kaçak geçişler olduğu söyleniyor.

Halep'in Şeyh Maksud ve Eşrefiye semtlerinde PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD, Esed güçlerinin Halep kent merkeziyle tek bağlantısı Kastillo yolunu ateş gücüyle kontrol altına aldı.

PYD'nin Kastillo yolunu kullanan Esed güçlerine ateş ettiği ve bu nedenle rejim güçlerinin yolu kullanamadığı ifade edilirken PYD'nin bölgeden geçen araçlara da ateş açtığı dile getiriliyor.

PYD birliklerinin Haseke kentinde rejim güçleri ile arasında yaşanan çatışmaların ardından Halep'teki söz konusu yolu ateş gücüyle kapattığını belirten kaynaklar, PYD'nin Kastillo yolunu kapatması nedeniyle rejimin kent merkezi içinde kuşatma altına girmiş olduğunu kaydetti.

Rejim güçleri geçen ay, kentin kuzeyinde bulunan ve muhaliflerin tek çıkış noktası olan Kastillo yolunun kontrolünü sağlamış, bunun üzerine muhalif bölgeler kuşatma altına girmişti.

Fetih Ordusu, bu ayın başında kentin güneyindeki Ramuse kavşağını, fırını ve petrol istasyonunun denetimini sağlayarak kent üzerindeki rejim kuşatmasını kırmıştı.

Suriye'de Mart 2011'de başlayan iç savaşın başından bu yana rejim ve PYD arasında, Halep'in kuzeyinde, PYD kontrolündeki Şeyh Maksud'da, Haseke'de petrol alanlarında ve kontrol noktalarında birkaç kez günübirlik çatışmalar meydana gelmişti. Esed rejimi, bu alanları PYD'nin hakimiyetine bırakarak güçlerini diğer bölgelere kaydırmıştı.

Rejim ordusu, geçen hafta Haseke'de PYD'nin kontrolündeki mahalleleri savaş uçakları ve toplarla hedef almış, saldırıda 5'i sivil 6 kişi ölmüştü. PYD güçleri saldırıya Haseke merkezindeki rejim karargahlarını havan toplarıyla vurarak karşılık vermişti.

Özgür Suriye Ordusu Cerablus\'un Kapısına Dayandı!

Son Dakika Dünya Özgür Suriye Ordusu Cerablus'un Kapısına Dayandı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement