Özmen: Kamuda Dönüşüm 'Bulut' ile Gerçekleşecek - Son Dakika
Güncel

Özmen: Kamuda Dönüşüm 'Bulut' ile Gerçekleşecek

Özmen: Kamuda Dönüşüm \'Bulut\' ile Gerçekleşecek

Microsoft Bilişim Zirvesi'nde Başkentin Bilişim profesyonelleri geleceği birlikte şekillendirmek için buluştu.

21.11.2013 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara'da düzenlenen Microsoft Bilişim Zirvesi'nde konuşan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, bulut teknolojilerinin dünyayı değiştirdiğini ve ekonominin kurallarını yeniden yazdığını söyledi. Bu değişimi göremeyenlerin gerileyeceği uyarısında bulunan Özmen, "Türkiye'nin 2023 için çok büyük hedefleri var. Bu hedeflere erişmemizde bulut teknolojileri çok büyük rol oynayacak" dedi. Zirvede konuşan SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar da Microsoft teknolojileriyle milli ekonomiye 33 milyar dolar katkı sağlayacaklarını belirtti.

20 Kasım 2013 tarihinde Ankara'da düzenlenen Microsoft Bilişim Zirvesi 2013, "Geleceği Birlikte Şekillendirelim" temasıyla başkentte 1000'in üzerinde kamu bilişim profesyonelini bir araya getirdi. Zirvede yeni dünyanın getirdiği zorluklara ve fırsatlara değinilirken, yakın geleceğe yön verecek teknolojik eğilimler ve rekabet avantajı sağlayan Microsoft teknolojilerinin detayları katılımcılarla paylaşıldı.

Microsoft Bilişim Zirvesi 2013'ün açılış konuşmasını gerçekleştiren Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, geleceği şekillendirecek 4 mega eğilimi anlattı. Bu eğilimlerin başında kurumların büyük yatırımlar yapmadan bilgi teknolojilerine erişmelerini sağlayan bulut teknolojisinin geldiğine işaret eden Özmen, sözlerine şöyle devam etti:

"Artık bir uygulama dünyası içerisinde yaşıyoruz. Son derece kolay bir şekilde erişebildiğimiz ve kolayca kullanabildiğimiz tüm bu uygulamalar, aynı zamanda bulut hizmetlerinin hayatımıza nasıl yansıdığının da önemli bir göstergesi. Dünya genelindeki şirket ve kurumlarda teknoloji kullanımında karar verici pozisyonda olan CIO'ların yüzde 90'ı bulut teknolojilerini tercih ediyor. Microsoft, her yıl buluta en az 3 milyar dolar yatırım yapıyor. Biz bulutu yalnızca teknolojik gelişimin bir uzantısı olarak değil, dünyayı değiştiren, ekonominin kurallarını yeniden yazan bir kavram olarak görüyoruz."

Bulut teknolojileri sayesinde her ölçekteki kurumun büyük yatırımlara gerek duymaksızın, bilgi teknolojilerinin sunduğu olanaklara erişebilmesinin rekabeti farklı bir zemine taşıdığına dikkat çeken Özmen, "Bu değişimi göremeyen ve uyum sağlayamayanlar gerileyecek, bazıları kendilerine sürdürülebilir niş alanlar bularak yaşamaya devam edecek. Uyum sağlayabilenler büyüyecek, daha üst seviyelere sıçrayacak. Pazar liderlerinin, liderliği zorlayanların değiştiğini göreceğiz. Pazara yeni girenlerde yalnızca en iyi uyum sağlayanın hayatta kalabildiği bir mücadeleyi izleyeceğiz. Türkiye'nin 2023 için iddialı hedefleri var. Bulut teknolojileri bu hedeflere ulaşmanın da en büyük aracı olacak" dedi.

Yalnızca ihtiyaçlara cevap verme anlamında değil, güvenlik söz konusu olduğunda da Microsoft'un tüm rakiplerinin önünde yer aldığını söyleyen Tamer Özmen, "Dünyanın önde gelen bağımsız kuruluşlarından Securia'nın açıkladığı rakamlara göre, Microsoft en yakın rakibinden yüzde 40 daha az güvenlik tehditlerine maruz kalıyor" dedi.

Kurumsal Sosyal Ağlar İşte Verimliliği Artırıyor

Özmen sosyal ağların günümüzde yalnızca bireylerin günlük hayatında değil, kurumların verimliliğe odaklı iletişiminde de önemli rol oynadığına da değindi. Fortune 500 şirketlerinin yüzde 85'inin sosyal çözümleri iş akışının bir parçası haline getirdiklerini belirten Özmen IPSOS tarafından gerçekleştirilen kurumsal sosyal ağlar araştırmasının verilerini de ilk kez burada paylaştı. Araştırmaya göre Türkiye'de her 10 çalışandan 7'si kurumsal sosyal ağların verimliliklerini artırdığını ve işe daha fazla bağlandıklarını söylüyor.

Yılda 7 Milyar Dolarlık İş Hacmi Yaratıyoruz

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, Microsoft Türkiye'nin başarısının arkasındaki en büyük payın 11 bin iş ortağı ve 100 bin çalışan olduğunu söyledi. Özmen sözlerine şöyle devam etti:

"Microsoft ekosistemindeki iş ortakları 2012 yılında 7 milyar dolar iş hacmi yarattı. Bu hacmin büyük bir kısmı yerel ekonomi içerisinde kalarak inovasyon ve büyümeye katkıda bulundu. Microsoft'un kazandığı her 1 dolara karşılık iş ortakları 14,75 dolar kazandı. 2012 yılında BT harcamalarının yüzde 45'i Microsoft ekosistemi içerisindeki yerel şirketlerce gerçekleştirildi. Bundan Microsoft Türkiye olarak çok büyük gurur duyuyoruz."

Windows Phone Pazarı Büyüyor

Dünyada hızla artan akıllı telefon pazarına da değinen Tamer Özmen, Türkiye'de geçen yıl lanse edilen Windows Phone'un akıllı telefon pazarındaki payının yüzde 10.5'a ulaştığını belirtti.

Açık Akademi 130 bin öğrenciye ulaştı, dünyaya örnek oldu

Türkiye'de 20 yılını geride bırakan Microsoft Türkiye'nin en önemli sosyal sorumluluk projesi olan Açık Akademi hakkında da bilgi veren Tamer Özmen, şunları söyledi:

"Türkiye'nin ilk online ve ücretsiz uygulama geliştirme okulu olan Açık Akademi ikinci yılına girerken 3 bine yakın mezunu ve 1.000'e yakın uygulamasıyla tüm dünyada örnek kurumsal sosyal sorumluluk projesi olmayı başardı. Hedefimiz bu projeyle 5 yılda 1 milyon gencimize ulaşmak."

SGK: Bilişim ile 33 milyar TL katkı sağlayacağız

Zirvenin konuk konuşmacılarından Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar, Microsoft'un sunduğu ürün ve hizmetlerin kendileri için önemini "Biz kuşun bir kanadıysak, Microsoft'u diğer kanadımız olarak düşünüyoruz, birlikte uçacağız" sözleriyle ifade etti.

SGK'nın 4 mega trendi kurmakta ve kullanmakta kararlı olduğunu ve bu yolda gerekli adımları attığını söyleyen Onar, "SGK'yı bu trendlerle birlikte yaşayan bir kurum haline getirmeyi amaçlıyoruz. Biz milyonlarca insana hizmet vermekle yükümlü bir kuruluşuz. Hizmetlerimizi sürdürülebilir ve güçlü kılmak için kapsamlı bir bilişim stratejisini hayata geçirdik. Bilgi ekonomisine geçerek 2012 yılında SGK bütçesine 10 milyar TL katkı sağladık. 2013'te bu katkıyı 13 milyar TL'ye çıkarmayı hedefliyoruz. 2018 yılı hedefimiz milli ekonomiye 33 milyar TL'lik katkıda bulunmaktır. SGK'nın Batıkent'te kurduğu veri merkeziyle bulutun bütün olanaklarını kullanacağız. Sadece Türkiye'nin değil, bölgenin bulut merkezi haline dönüşeceğiz. 2017 yılına kadar iş süreçlerimiz de dahil tüm uygulamalarımızı bulut ortamına ve akıllı platformlara taşımayı hedefliyoruz. Projelerimizi gerçekleştirirken Microsoft'un uçtan uca sağladığı katma değerden, milli istihdama olan katkısından ve çağdaş hizmet anlayışından dolayı büyük mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

27 milyar kayıp Microsoft ile kurtulacak

Büyük veri konusunda SGK'da önemli bir bilgi dağarcığı olduğunu ve bunun büyük bir potansiyele işaret ettiğini söyleyen Onar, "Büyük veriye dayalı kayıt dışıyla mücadele projemiz Aralık ayında hizmete girecek. Bu projede Microsoft'un desteğiyle saha ekiplerimize Windows tabletler ve Windows Phone cihazları üzerinden bilgi görüntülemesi imkanı sunabileceğiz. SGK'nın kayıp, kaçak ve suistimallerden ötürü yıllık kaybının 27 milyar TL olduğunu düşünüyoruz. Büyük veriye dayanarak kurguladığımız bu sistemle ve Microsoft'un mobil denetim olanaklarıyla bu kaçağın önüne geçeceğiz" dedi. Bulut teknolojilerinin önemine de dikkat çeken Onar, Türkiye'de ilk kez tüm iş süreçlerini buluta taşıyan kurum olacaklarını ve yakın gelecekte bulut çözümlerini başka ülkelere de ihraç edeceklerini kaydetti.

1.000'in üzerinde katılımcı, 40'a yakın oturum

1.000'den fazla kamu profesyonelinin katıldığı Microsoft Bilişim Zirvesi 2013'te Windows 8.1'li Kurumsal Cihazlar, Genel Bulut Hizmetleri, Özel Bulut Hizmetleri ve Kurumsal Çözümler başlıkları altında Türkiye'de gerçekleştirilen 20'ye yakın kamu projesi katılımcılarla paylaşıldı. Gerçekleştirilen sunumlarda Microsoft'un cihazlara ve servislere odaklı yeni yaklaşımının ürünü olan, Windows 8.1'le donatılmış çok yönlü bilgisayarlar, tabletler ve Windows Phone 8'li cihazların verimliliğe olan katkısı canlı örnekler eşliğinde katılımcılara aktarıldı.

Sunumlarda çeşitlenen cihaz ekosisteminin yönetimini kolaylaştıracak merkezi yönetim senaryoları da ele alındı. Office 365'in sunduğu verimlilik ve her yerden çalışma olanağı, Windows Azure'un sunduğu esnek platform ve altyapı, siber güvenlik çözümleri, SharePoint ve Office ile yeni nesil iş üretkenliği, iş zekası ve büyük veri çözümleri, Microsoft danışmanlık servisleriyle sunulan kurumsal projeler ve Dynamics CRM ile vatandaş ilişkileri yönetimi sunumlarda ele alınan konular arasındaydı.

Microsoft Bilişim Zirvesi 2013 katılımcıları ayrıca iş uygulamalarında 50 kat daha yüksek performans vaat eden SQL Server Paralel Veri Ambarı'nı yakından tanıma, Microsoft Teknoloji Deneyim Merkezi'nin yeni ve güncel ürünleriyle tanışma, ITKamp ile Microsoft Cloud OS vizyonunu oluşturan bileşenleri yakından inceleme ve Microsoft teknolojileriyle üretilen en yeni cihazları bizzat kullanma fırsatı buldular.

Microsoft Bilişim Zirvesi 2013'ün Platin Sponsorları EMC, Dell ve Sentim, Altın Sponsorları 4S, Citrix, Huawei, Netaş, Nokia, Gümüş Sponsorları Adeo, Bilge Adam, Data Market, İnfotürk Grup, Titus, Veeam ve Veripark da gün boyu düzenledikleri sunumlarda ürün, hizmet ve çözümlerini katılımcılarla paylaştılar.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Özmen: Kamuda Dönüşüm 'Bulut' ile Gerçekleşecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement