Paket Tur Sözleşmeleri - Son Dakika
Ekonomi

Paket Tur Sözleşmeleri

Sözleşmelerdeki fiyat, belirtilen hallerde sözleşme bedelinin yüzde 5'ini geçmeyecek şekilde değiştirilebilecek Katılımcının öngöremediği bir durum veya mücbir sebep nedeniyle paket turun başlamasına 30 günden daha az bir süre kala fesih bildiriminde bulunması halinde, vergi ve harçlar ile üçüncü kişilere ödenip belgelendirilebilen ve iadesi mümkün olmayan bedeller hariç, herhangi bir kesinti yapılmaksızın ödediği bedel kendisine iade edilecek.

14.01.2015 13:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Paket tur sözleşmelerine ilişkin uygulama usul ve esasları düzenlendi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Paket tur sözleşmelerine ilişkin uygulama usul ve esasları düzenleyen yönetmelik, paket tur, paket tatil, paket seyahat veya benzeri isimler altında düzenlenen sözleşmeleri kapsıyor.

Yönetmelik hükümleri, paket turun ayrıntılarının, paket tur düzenleyicisi, aracısı veya katılımcısı tarafından belirlendiği veya aynı paket tur içindeki hizmetlerin ayrı ayrı faturalandırıldığı, başka ülkelerdeki paket tur düzenleyicisi veya aracısı tarafından düzenlenmekle birlikte Türkiye'deki bir aracı veya temsilci vasıtasıyla satışa sunulan, ticari veya mesleki faaliyetleri çerçevesinde paket tur hizmetinden faydalanan kişilerle kurulan sözleşmelere de uygulanacak.

Yurt dışı turlarda sözleşme bedeli döviz cinsinden belirlenebilecek. Ödemede hangi kurun esas alınacağı sözleşmenin kurulması esnasında taraflarca belirlenecek.

Paket tur düzenleyicisi veya aracısı, paket turu oluşturan hizmetler kapsamında bulunması halinde, turun başlamasından yurt içi turlar için en az 24 saat, yurt dışı turlar için ise 48 saat önce yolculukla ilgili konularda katılımcıyı bilgilendirecek.

Yazılı veya mesafeli olarak kurulan paket tur sözleşmeleriyle yapılan bilgilendirmeler, en az 12 punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir şekilde düzenlenecek ve bunların bir örneği kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısıyla katılımcıya verilecek.

Sözleşmede yer alan fiyat, fiyatın değiştirilebileceğinin açıkça sözleşmede belirtilmesi, fiyat değişikliğinin gerekçesinin ve nasıl hesaplanacağının sözleşmede öngörülen hareket tarihinden en az 20 gün öncesinde katılımcıya yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısıyla bildirilmesi koşuluyla sözleşme bedelinin yüzde 5'ini geçmeyecek şekilde değiştirilebilecek. Söz konusu değişiklik, sözleşme bedelinin döviz cinsinden belirlendiği yurt dışına yönelik paket turlarda fiyat değişikliğinin döviz kurunda meydana gelen olağandışı değişikliklerden kaynaklanması, fiyat değişikliğinin yakıt giderlerindeki olağandışı değişikliklerden kaynaklanması, fiyat değişikliğinin liman, havaalanı gibi yerlerde tahsil edilen vergi, resim, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerde meydana gelen değişikliklerden kaynaklanması halinde yapılabilecek.

Paket tur düzenleyicisi veya aracısının, katılımcıdan kaynaklanmayan bir sebepten dolayı paket turun başlamasından önce turu iptal etmesi halinde katılımcı, kendisine tanınan hakları kullanabilecek.

Katılımcı, sözleşmenin ifası sürecinde ortaya çıkan her türlü eksikliği bağımsız hizmet sağlayıcısına ya da paket tur düzenleyicisi veya aracısına derhal bildirecek. Bu eksiklik giderilmediği takdirde katılımcının sözleşme bedelinden indirim talep edebilecek. Paket tur düzenleyicisi veya aracısının, paket tur başladıktan sonra önemli bir yükümlülüğünü yerine getirmediği veya getiremeyeceği tespit edildiğinde, paket tur düzenleyicisi veya aracısı paket turun devam etmesi için katılımcıya ilave maliyet getirmeyen eşdeğerde alternatif düzenlemeler sunacak ve katılımcıya teklif edilen hizmetlerle sunulan hizmetler arasındaki fark tazmin edecek.

Katılımcı alternatif düzenlemeyi kabul etmeyerek sözleşmeden dönebilecek. Sözleşmeden dönülmesi durumunda paket tur düzenleyicisi veya aracısının ücret talep etme hakkı sona erecek ve yapılan ödemeler sözleşmeden dönüldüğü tarihten itibaren katılımcıya en geç 14 gün içinde iade edilecek. Ancak paket tur düzenleyicisi veya aracısı o ana kadar ifa ettiği edimler için katılımcıdan hizmetten faydalandığı oranda uygun bir karşılık talep edebilecek.

Sözleşmeden dönülmesi durumunda, paket tur düzenleyicisi veya aracısı katılımcının paket tura başladığı yere veya üzerinde anlaşılan başka bir yere ücretsiz naklini sağlamak ve zorunlu konaklama olması halinde yapılan giderleri karşılamakla yükümlü olacak.

Katılımcı, boşa harcanan tatil zamanı için de uygun bir tazminat talep edebilecek.

Katılımcı, fesih talebini paket tur düzenleyicisi veya aracısına yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısıyla bildirmek kaydıyla sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilecek. Paket turun başlamasından en az 30 gün önce yapılan fesih bildirimlerinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç olmak üzere herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödediği bedel kendisine iade edilecek. Paket turun başlamasına 30 günden daha az bir süre kala yapılan fesih bildirimlerinde, paket tur sözleşmesinde belirtilmek şartıyla belirli bir tutar veya oranda kesinti yapılabilecek.

Katılımcının gerekli tüm özeni göstermesine rağmen öngöremediği ve engelleyemediği bir durum veya mücbir sebep nedeniyle paket turun başlamasına 30 günden daha az bir süre kala fesih bildiriminde bulunması halinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile üçüncü kişilere ödenip belgelendirilebilen ve iadesi mümkün olmayan bedeller hariç olmak üzere herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödediği bedel kendisine iade edilecek. Yapılacak bedel iadelerinin, fesih bildiriminin paket tur düzenleyicisi veya aracısına ulaşmasından itibaren 14 gün içinde katılımcıya yapılacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Paket Tur Sözleşmeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement