Pakistan Başbakanı Navaz Şerif Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif Açıklaması

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, "Hindistan, er ya da geç barış planını takip edecek, erken olması onlar için daha iyi olur" dedi.

03.10.2015 17:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, "Hindistan, er ya da geç barış planını takip edecek, erken olması onlar için daha iyi olur" dedi.

Şerif, BM Genel Kurul görüşmeleri için gittiği ABD'nin New York kentinden ülkesine dönüşte İngiltere'nin başkenti Londra'ya uğradı.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Şerif, BM Genel Kurulu'undaki konuşmasında Hindistan'a çağrıda bulunarak dile getirdiği dört önerinin bölgesel barışın sağlanması için tek yol olduğunu ifade etti.

"Hindistan, Pakistan'ı kötü göstererek bir şey kazanamaz" diyen Şerif, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgesel barış için tekliflerimizden başka başka bir çözüm yoktur. Dile getirdiğimiz dört nokta kalıcı barışın sağlanması için tek yol haritasıdır.  Hindistan, er ya da geç barış planını takip edecek, erken olması onlar için daha iyi olur. Husumet içeren sözler sadece gelişme sürecini yavaşlatır. Ayrıca Pakistan'a karşı yürütülen vekalet savaşı da sona erdirilmelidir. Hindistan istihbarat teşkilatı RAW'ın ülkemiz sınırları içerisindeki terör olaylarına karıştığını gösteren delilleri içeren dosyaları BM Genel Sekreteri'ne de teslim ettik."

Başbakanı Şerif, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Keşmir bölgesinin bir kısmını kontrolü altında tutan Hindistan'ı işgalci olarak nitelemiş ve "Hindistan'a dört başlıkta teklifte bulunuyorum ki iki ülke gerginliklerin daha fazla yükselmesini önlemelidir. Bunlar, Keşmir sınır hattında 2003 yılında imzalanan ateşkes anlaşmasına uyulmalı, hiç bir koşulda güç kullanılmaması noktasında anlaşılmalı, Keşmir'in militarize edilmiş halinden geri adım atılmalı, Siaçen buzulunda karşılıklı olarak güçlerin geri çekilmesinde anlaşılmalı şeklindedir" demişti.

Bunun üzerine Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj da BM Genel Kurulu'na yaptığı konuşmada, "Biz dört teklife ihtiyaç duymuyoruz, sadece ülkemize karşı terör girişimlerinin bırakılmasının ardından barış görüşmeleri başlayabilir" dedi.

İngiltere'den 1947 yılında bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971'de savaşa girdi. Hindistan, Pakistan'ı, kontrolü altında bulunan Cammu Keşmir bölgesine saldırı düzenlemeleri için direnişçilere silah vermekle suçluyor.

Keşmir'in Pakistan'a bağlanmasını isteyen grupların 1989'dan bu yana bölgede devam eden silahlı eylemlerinde 70 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği sanılıyor. Hindistan'ın, Keşmir'in kontrolünü sağladığı bölgede 500 bin asker bulundurduğu biliniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Pakistan Başbakanı Navaz Şerif Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement