Palamut Yüz Güldürmeye Devam Ediyor - Son Dakika
Güncel

Palamut Yüz Güldürmeye Devam Ediyor

Batı Karadeniz'in önemli sahil kentlerinden Akçakoca'da, 1 Eylül'de av yasağının kalkmasının ardından 'Vira Bismillah' deyip Karadeniz'e açılan balıkçıların yüzü avladıkları çok sayıda palamut sayesinde gülüyor.

26.10.2016 15:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batı Karadeniz'in önemli sahil kentlerinden Akçakoca'da, 1 Eylül'de av yasağının kalkmasının ardından 'Vira Bismillah' deyip Karadeniz'e açılan balıkçıların yüzü avladıkları çok sayıda palamut sayesinde gülüyor.

Teknelerle gece Karadeniz'e açılıp ağlarını bırakan balıkçılar, bol miktarda palamut avlayarak limana dönüyor.

Karadenizde beklentinin üzerinde bir avlanma yaşadığını belirten Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, denizlerde daha çok palamut avlandığını söyledi.

"Sezon gayet iyi durumda devam ediyor." diyen Karakaş, "Sezon 20 gün önceki gibi değil ama ona istinaden yüzde 20 eksik ile devam ediyor. Ciddi bir avcılık devam ediyor. Havalar da iyi gidiyor. Bunun akabinde balık da tutuluyor tezgahlarda satılıyor. 1 kilo 200 gramlık palamut, bugün 7,5 lira ile 10 lira arasında satılıyor. Bu da balığın çokluğunu ve kaliteli olduğunu gösterir." diye konuştu.

Balığın sezon başında Karadeniz'e erken geldiğini belirten Karakaş, şöyle devam etti:

"Balığın şimdilerde iri ve büyük olmasının nedeni, Karadeniz'e erken bırakılan yumurtanın meyvesidir. Şu anda Karadeniz'de balık, devasa bir büyüklüğe, olmaması gereken bir iriliğe geldi. Balıkçımız da vatandaş da bundan memnun. Bu iriliği ve büyüklüğü de ilk defa görüyoruz, daha önceden 100 balığın içerisinde 3-5 tane bugünkü iri balıktan görüyorduk. Şu anda bin tane balığın bin tanesi de iri ve büyük. Bu da sürecin uzun olması, sıcaklığın yüksek olması ve hava şartlarının normal gitmesidir. Bu iriliğin de bir sebebi su sıcaklığıdır. Şu an su 17 derece. Balık yumurtasını bıraktığında 26-27 derece olan su sıcaklığı şimdi 17 derecede. Sıcaklığın bu değerlerde olması demek balığın yağlanması ve sertleşmesi demektir. Şu an palamutun en yağlı olduğu zaman."

Vatandaşların da fiyatlardan memnun olduğunu kaydeden Karakaş, "Balığın tazeliğinden ve fiyatlarından herkes çok memnun. Barınağımızda denizden çıkar çıkmaz balığımızı satışa sunuyoruz. Bu da vatandaşın hoşuna gidiyor. Tezgahta 10 lira olan balığı buradan 7,5 liraya alabiliyorlar. Hava şartları uygun gittiği sürece bu balık 20 gün daha devam edecek." ifadelerini kullandı.

Palamut Yüz Güldürmeye Devam Ediyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Palamut Yüz Güldürmeye Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement