Palandöken'den 'Perakende Yasası'na İlişkin Açıklama - Son Dakika
Ekonomi

Palandöken'den 'Perakende Yasası'na İlişkin Açıklama

Palandöken\'den \'Perakende Yasası\'na İlişkin Açıklama

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Perakende Yasası çıktı ama esnaf ve sanatkar olarak etkisini daha hissetmiyoruz” dedi.

22.07.2015 10:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Perakende Yasası çıktı ama esnaf ve sanatkar olarak etkisini daha hissetmiyoruz" dedi.

Yıllardır beklenen 'Perakende Yasası'nın 29 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girmesinin piyasalarda beklenen etkilerinin görülmediğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Perakende Yasası çıktı ama esnaf ve sanatkar olarak etkisini daha hissetmiyoruz. AVM açılışları çığ gibi devam ediyor. Sosyal alan olabilecek yerlere artık yan yana yapılmaya devam eden AVM'lerin2018 yılı itibariyle toplam sayısı 421'e, toplam alanın da 12,8 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. 25 bin metrekarelik AVM'ler artık küçük ölçekli kalacak. Önümüzdeki süreçte, otel, rezidans, hipermarket, kültür merkezi ve AVM birleşiminden oluşan devasa AVM'lerin art arda geldiğini göreceğiz. Bir an önce Perakende Yasası'nın yönetmelikleri hazırlanarak. Piyasanın kuralları hayata geçirilmeli" diye konuştu.

"HEM ESNAF HEM MİLLİ SERVETE ZARAR"

AVM yapımının her sermayesi olanın yapacağı iş olarak görülmesinin hem esnaf ve sanatkara hem de milli sermayeye zarar verdiğini açıklayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Bazı bölgelerde AVM enflasyonu başladı. Bu güne kadar 47,5 milyar liralık yatırım yapılmış. Sayı olarak ilk sırada yer alan İstanbul'da, 2009 yılında 40 olan AVM sayısı bugün 103 adet. 2018 yılına kadar açılacak 31 yeni AVM ile sayı 134 olacak. İkinci sırada 37 AVM ile Ankara bulunurken, bin kişiye düşen 294 metrekare alışveriş alanı ile birinci durumda. Büyük şehirlerdeki yoğunlaşma artık birbirine zarar verir durumda. Her sermayesi olanın rant için kira için kolayca yapacağı iş gibi görüldüğünden mantar gibi AVM bitiyor her yerden. Çevreye, esnaf-sanatkara, vatandaşın cebine verilen zararı kimse hesap etmiyor" ifadelerini kullandı.

"ARTIK YAŞLANAN, BATAN AVM'LERİ KONUŞACAĞIZ"

2015 yılı ilk verilerine göre, Türkiye'de toplam alanı 10 milyon metrekareyi geçen 344 alışveriş merkezi bulunduğunu ifade eden Palandöken şunları kaydetti:

"İstanbul'da yaşlanan, işlevini kaybeden 37, Ankara'da 11 AVM var. Ülke çapında 10 yaşın üzerinde yenilenmeyi bekleyen 83 AVM var. 2 milyon metrekare alışveriş alanına sahip eskiyen AVM'ler mevcut alanın yüzde 20'sine denk geliyor. Bu sayı beş yıl içinde iki katına çıkacak. Yaşlanan, atıl duruma düşmüş batan AVM'leri konuşmamak için Perakende Yasası'nın düzenlemelerinin bitirilerek bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz. Şimdiden çevre için çirkin görüntülerin oluşmaması için yetkililer önlem almalı." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Palandöken'den 'Perakende Yasası'na İlişkin Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement