Pamuğun Hasadında Gerekli Önlemleri Alın! - Son Dakika
Güncel

Pamuğun Hasadında Gerekli Önlemleri Alın!

Pamuğun Hasadında Gerekli Önlemleri Alın!

Urfa'da pamuk hasadının gelmesiyle birlikte uzmanlar pamuğun toplanması, taşınması ve korunması için gerekli uyarıları yapmaya başladı.

24.08.2014 12:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye pamuk üretiminin büyük bir bölümünü yetiştiren Urfa'da hasat mevsimi başladı. Pamuk hasadının başlamasıyla uzmanlardan pamuğun nasıl toplanması ve korunması konusunda uyarı geldi. Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen pamuk üreticilerine önemli uyarılarda bulundu. Öztürkmen,"2014 yılı pamuk sezonunda bulunmaktayız. Pamuğun, gerek ülke ekonomisi gerekse ilimiz ekonomisinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Ülkemizde tekstil sektörünün önemli hammadde kaynaklarından birisidir. 1995 yılında tüneller vasıtasıyla Atatürk Barajı'ndan alınan suyun Harran Ovasına verilmesinden bu yana pamuk ekim alanında önemli bir artış olmuştur. 2013 yılında Ülkemizde üretilen pamuğun yüzde 42'i ilimizde üretilmiştir. Gerek kamu kuruluşları ve gerekse özel sektörün destekleriyle pamuk tarımındaki sorunlar genel anlamda çözülmüştür. Verim bakımından önemli gelişmeler elde edilmiştir. Ancak, pamuk hasadında halen sorunlar devam etmektedir.

Pamuk hasadı ülkemizde elle ve makine ile yapılmaktadır. Elle hasatta, pamuk toplama işçileri pamuklu bez veya naylon çuvallardan yapılmış önlükleri kullanmakta, daha sonra topladıkları pamuğu jütten yapılmış haral ismini verdiğimiz büyük çuvallara doldurmaktadırlar. Jüt çuvalları ucuz, hafif ve esnek olmasından dolayı pamuk hasadında ve taşınmasında yoğun bir şekilde kullanılmaktadır" dedi.

TOPLAMA SORUNU

Pamuk işçilerinin toplarken dikkat etmesi gereken noktalara da değinin Öztürkmen, "Pamuk toplama işçileri; topladıkları pamuk miktarına göre ücret almaktadırlar. Dolayısıyla bir işçi ne kadar çok pamuk toplarsa o kadar fazla ücret alabilmektedir. Pamuk toplama işleminde; ailede çalışabilecek olan tüm bireyler çalışmaktadır. İşçi ailesi günlük olarak daha fazla para kazanmak için kütlü pamukla birlikte bitki üzerinde yaprak dahil alabileceği tüm bitki parçalarını kütlü pamuğa karıştırmaktadır. Üzülerek söylemek gerekirse kar beyazı olan kütlü pamuklar kirli halde depolanmakta, daha sonra beyaz rengini kaybetmekte, bu durum lif özelliklerini olumsuz yönde etkilenmektedir. Pamuktaki kirlilik, son 15 yıldan beri ülkemizde önemli bir sorun olarak yerini korumaya devam etmektedir" diye konuştu.

TAŞIMA SORUNU

"Dönem itibariyle diğer önemli bir sorun kütlü pamukların taşınması sorunudur" diyen Öztürkmen, "Pamuk tarımı gelişmiş hiçbir ülkede kütlü pamuklar römork ve kamyonlarla üstü açık bir şekilde taşınmamakta veya işletmede açık alanda toz ve toprağa maruz bırakılmamaktadır.

Makine ile toplanan pamuklarda; yabancı madde oranı fazla olduğundan hızlı bir şekilde çırçırlanmalıdır. Kütlü pamuk neminin artışıyla birlikte depolama süresi de azalmaktadır. Nem oranı yüzde 8-10 olan kütlü pamuklar 30 gün, yüzde 14-15 olanlar ise 3-4 gün güvenli bir şekilde depolanabilmektedir. Bu nedenle makine ile toplanan pamukların klasik Rollergın çırçır makineleri yerine yüksek kapasiteli Saw-Gın veya Rotobar çırçır makineleri ile çırçırlanmalıdır. Pamuk tohum kabuğu parçalarının lif pamuğa bulaşmaması için çırçır makinesi ayarlarının iyi yapılması ve lif pamuk neminin ise yüzde 8.5'i geçmemesi gerekir. Bu durum, lif pamukta küflenme ve yanmalara neden olabilecektedir" dedi.

DENETLEME YAPILACAK

Pamuk hasadı yapılırken gerekli denetlemelerin yapılacağını belirten Öztürkmen denetlemelerde nelerin göz önünde bulundurulacağını da açıkladı. İşte denetlemede dikkate alınacak hususlar:
1) Pamuğu jütten yapılmış HARAL ismini verdiğimiz büyük çuvallarda taşıyanlara,
2) Kütlü pamukla bitki üzerindeki yaprakları karıştıranlara,
3) Kütlü pamukları römork ve kamyonlarla üstü açık bir şekilde taşıyanlara,
4) Kütlü pamukları işletmede açık alanda toz ve toprağa maruz bırakanlara,
5) Pamuk tohum kabuğu parçalarının lif pamuğa bulaştıranlara,
6) Çırçır makinesinin ayarlarını iyi yapmayanlara,
7) Pamuk lif neminin ise % 8.5'i geçirip, lif pamukta küflenme ve yanmalara neden olanlara: 1 aydan 6 aya hapis, 5.824,98 TL'den – 28.980 TL'ye kadar para cezası uygulanabilecek.
(Kaynak:Gazeteİpekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Pamuğun Hasadında Gerekli Önlemleri Alın! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trabzon'da tır, otobüs ve kamyonetin karıştığı kaza: 1 yaralı
    18:28 Trabzon'da tır, otobüs ve kamyonetin karıştığı kaza: 1 yaralı

    Trabzon'un Ortahisar ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, GT 600 TR plakalı tır, 61 AH 754 plakalı yolcu otobüsü ve 61 AFH 775 plakalı kamyonet çarpıştı. Kazada otobüste bulunan bir kişi hafif yaralandı. Olay yerine polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Kazanın nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu'nun Trabzon-Rize istikametinde ulaşımda aksamalar yaşandı.

  • Batman'da Genç Zihinler Yarışıyor projesinin finali yapıldı
    18:24 Batman'da Genç Zihinler Yarışıyor projesinin finali yapıldı

    Batman'da İl Emniyet Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Genç Zihinler Yarışıyor projesi kapsamında düzenlenen bilgi yarışmasının finali gerçekleştirildi. 71 lise arasında yapılan yarışmada Batman Anadolu Lisesi birinci oldu. İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Alay Komutanı, İl Milli Eğitim Müdürü ve diğer yetkililerin katıldığı ödül töreniyle yarışma sona erdi.

  • Emekliler Yeniden Düzenleme İstiyor
    18:24 Emekliler Yeniden Düzenleme İstiyor

    Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şubesi, emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi için imza kampanyası başlattı. En düşük emekli maaşının 35 bin lira olmasını ve yoksulluk sınırına çıkarılmasını talep eden sendika, imzaları TBMM'ye gönderecek.

  • Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ü ziyaret etti
    18:24 Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ü ziyaret etti

    Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ü EXPO Kisecik'teki makamında ziyaret etti. Öntürk, ziyarette yapılacak hizmetler ve projeler hakkında bilgi verirken, Masatlı da Öntürk'ün Hatay'ın ihya ve inşasında başarılı işlere imza atacağına inandığını belirtti.

  • Gümüşhane Üniversitesi Rektörü ve Turizm Heyeti Vali Tanrısever'i ziyaret etti
    18:23 Gümüşhane Üniversitesi Rektörü ve Turizm Heyeti Vali Tanrısever'i ziyaret etti

    Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ve beraberindeki turizm heyeti, Vali Alper Tanrısever'i ziyaret etti. Tanrısever, Turizm Haftası dolayısıyla heyeti kabul etti ve görüş alışverişinde bulundu.

  • Çankırı'da polis ve jandarma ekipleri tarafından yapılan denetimlerde 102 kişi ve 5 düzensiz göçmen yakalandı
    18:20 Çankırı'da polis ve jandarma ekipleri tarafından yapılan denetimlerde 102 kişi ve 5 düzensiz göçmen yakalandı

    Çankırı'da gerçekleştirilen denetimlerde çeşitli suçlardan aranan 102 kişi ve 5 düzensiz göçmen yakalandı. Denetimlerde ele geçirilenler arasında uyuşturucu ve silahlar da bulunuyor. Trafik denetimlerinde ise birçok araç trafikten men edildi ve sürücülere cezai işlem uygulandı.

  • Trendyol, Pendikspor maçı hazırlıklarına başladı
    18:20 Trendyol, Pendikspor maçı hazırlıklarına başladı

    Trendyol, Süper Lig'in 33. haftasında Pendikspor ile yapacağı karşılaşmanın hazırlıklarına bugün yaptığı antrenmanla başladı. Florya Metin Oktay Tesisleri'nde gerçekleştirilen antrenman, dinamik ısınma ve pas çalışmalarıyla devam etti. Teknik Direktör Okan Buruk yönetimindeki antrenman, çift kale maçla sona erdi. Trendyol, bir günlük iznin ardından Pendikspor maçı hazırlıklarını sürdürecek.

  • Ünye Belediye Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    18:18 Ünye Belediye Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Ünye Belediye Meclisi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından ilk toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı başkanlığında yapılan toplantıda, meclisteki görev dağılımı ve komisyon üyelerinin seçimi gerçekleştirildi. Tavlı, Ünye'ye hizmet etme anlayışıyla birlik ve beraberlik içinde çalışacaklarını belirtti.

  • Sinop'ta korkutan orman yangını
    18:18 Sinop'ta korkutan orman yangını

    Sinop'un Ormantepe köyü Gökçam Mahallesi'nde çıkan orman yangınında 1,5 hektarlık alan zarar gördü. İhbar üzerine bölgeye itfaiye ve orman arazözleri sevk edildi. Rüzgarın etkisiyle yangın hızla yayıldı ancak ekiplerin müdahalesiyle 6 saatlik çalışmanın ardından söndürüldü. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

  • Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi
    18:16 Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Dubai Uluslararası Havalimanı'nı sular altına kalırken, uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi. Uçuşlar 25 dakika süreyle askıya alındı, birçok uçuş iptal edildi veya komşu havalimanlarına yönlendirildi.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer'i ziyaret etti
    18:16 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer'i ziyaret etti

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer'i ziyaret ederek 'hayırlı olsun' dileklerinde bulundu. Ziyaret sırasında, yeni dönemde birlikte yürütülecek projeler ve hizmetler hakkında görüşme gerçekleştirildi.


Advertisement