Pamuk Üretiminde Kurt Tehdidine Karşı Feromon Tuzaklar Kuruldu - Son Dakika
Güncel

Pamuk Üretiminde Kurt Tehdidine Karşı Feromon Tuzaklar Kuruldu

Pamuk Üretiminde Kurt Tehdidine Karşı Feromon Tuzaklar Kuruldu

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde, pamuğu zararlı kurtlardan korumak için feromon tuzaklar kuruluyor.

18.06.2014 16:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde, pamuğu zararlı kurtlardan korumak için feromon tuzaklar kuruluyor.

Harran'da Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından, pamuk üretimini olumsuz etkileyen yeşil kurt ve dikenli kurt gibi zararlılara karşı önleyici tedbirler alınıyor. Yeşil kurt ve dikenli kurt çıkış dönemi ve popülasyon yoğunluğunu tespit etmek amacıyla başlatılan tuzak yöntemi için pilot bir tarla belirlendi. Harran Uluağaç köyündeki çiftçilerden Halil Akmeşe'ye ait pamuk tarlasında, iki adet 60 metre mesafeli 'feromon tuzak' kuruldu. Tuzakları kuran Harran İlçe Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisleri Erol Çatak ve Halil Aldeniz, kurulan tuzaklarla yeşil kurt ve dikenli kurdun pamuk üretimindeki zararlı popülasyon seviyesinin ölçüleceğini ifade etti. Arazideki tüm zararlıları yok etmek istemedikleri için bu yönteme yöneldiklerini belirten ziraat mühendisleri, "Bu uygulama ile ilaçlı mücadelenin önüne geçeceğiz. Zirai ilaç kullanarak tüm böcekleri yok etmektense, yararlı böcekleri tespit edip, bunlara yönelik mücadele yapılabilecektir" dedi.

Ölçümlerde alınacak sonuçlara göre, tarım danışmanları ve çiftçilerin uyarılacağı, ilaçlamanın gereği konusunda fikir sahibi olunacağı da belirtildi.

FEROMON TUZAĞI NEDİR?

Feromon, bir böcek türünün kendi bireyleri arasında haberleşmede kullandıkları koku, böcekler arasında kimyasal konuşma dilidir. Çiftleşmeye hazır bir dişinin saldığı kokuyu duyan erkek böcek, bunun izini takip ederek dişiye ulaşır. Ağaçlara kurulan feromon tuzakları, çevreye dişi böcek kokusu yayarak gelen böcekleri hapsedip ölümlerine neden oluyor. Bu tuzaklar belirli dönemlerde ekipler tarafından toplanarak, imha ediliyor. - ŞANLIURFA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Pamuk Üretiminde Kurt Tehdidine Karşı Feromon Tuzaklar Kuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement