Pamukta Rekolte Beklentisi 140 Bin Ton - Son Dakika
Ekonomi

Pamukta Rekolte Beklentisi 140 Bin Ton

Pamukta Rekolte Beklentisi 140 Bin Ton

Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, “beyaz altın” pamuğun geçmişteki parlak günlerine dönmesi için çalıştıklarını söyledi.

26.08.2016 09:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, "beyaz altın" pamuğun geçmişteki parlak günlerine dönmesi için çalıştıklarını söyledi.

Karataş ilçesi Yüzbaşı köyünde Progen Tohum tarafından düzenlenen "Tarla Günü" etkinliğine katılan Tekin, Adana'da bu yıl 270 bin dekar alanda pamuk ekimi gerçekleştirildiğini belirtti. Adana'da pamuk ekiminin geçmiş yıllara oranla daha düşük seviyede olduğunu ifade eden Tekin, yapılan çalışmalarla pamuğun geçmişteki parlak günlerine dönmesini hedeflediklerini kaydetti.

Bu yıl il genelinde 140 bin ton pamuk üretimi beklediklerini ifade eden Tekin, "Pamuk üretiminin gelişmesi, eski günlerine geri dönmesi için çalışmalarımız sürüyor. Bakanlığımız da destek uygulamaya başladı. Pamukta prim desteği 75 kuruşa çıkarıldı" dedi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da Türkiye'nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden Çukurova'da, son yıllarda ekimi giderek azalan pamuğa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının mutlaka destek vermesi gerektiğine dikkati çekerek, "Zenginliğini pamuğa borçlu olan Adana'da pamuk üretimi yeniden canlandırılmalı, eski günlerine dönmeli" diye konuştu.

Türkiye'de tekstil ağırlıklı bir sanayi olduğuna işaret eden Doğan, "Pamuk, önemli miktarda ithalat yaptığımız bir ürün. İthalatla dışarıya giden dövizin Türkiye'de kalması için devletimiz gerekli önlemleri alarak, pamuk üreticisine destek olmalı" ifadelerini kullandı.

Progen Genel Koordinatörü Prof. Dr. Cafer Mart ise yeni geliştirilen pamuk ve soya çeşitlerinin üreticilerle buluştuğu Tarla Günü'nde, üreticinin pamuktan uzaklaşma nedenleri ve sürdürülebilir bir pamuk tarımı için yapılması gerekenleri anlattı.

Avrupa'nın en büyük tekstil üreticisi olan Türkiye'nin, 2015 yılı verilerine göre 7.9 milyar dolar ile Avrupa'nın üçüncü büyük tekstil ve ham maddeleri ihracatçısı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye aynı zamanda yıllık 16.9 milyar dolar ihracat rakamı ile dünyanın altıncı büyük hazır giyim ihracatçısı. En fazla dış ticaret fazlası veren sektörü tekstil ve tekstil sektörünün toplam ihracatındaki payı yüzde 17.6. Pamuk yetiştirme potansiyeline sahip olduğu halde, pamuk alanlarının giderek daraldığı ve tekstilin ham maddesi olan pamuk ihtiyacının her yıl yaklaşık yarısının ithal edildiği bir ülke. Türkiye bir tekstil ülkesi olmasına rağmen, tekstilin ham maddesi olan pamuk üretimi maalesef yıldan yıla düşüyor."

Üreticinin bir ürünü tercih etmesinde veya etmemesinde, o üründen sağladığı kazancın diğer ürünlerle mukayesesinin önem taşıdığına vurgu yapan Mart, "Bir başka deyişle ürünler arası fiyat ve gelir paritelerine göre bazı ürünler daha fazla tercih edilir pozisyona geçiyor. Doğal olarak birim alandan elde edilen getiri düzeyi üreticinin tercihini etkiliyor" şeklinde konuştu.

Son yıllarda pamuk yetiştiriciliğinde birim alandan elde edilen getirinin alternatif ürünlere oranla daha düşük kalmasına bağlı olarak pamuk ekimine olan ilginin azaldığını ve pamuk ekili alanların bazı yıllar küçük artışlar olsa da daralmaya devam ettiğini belirten Mart, şöyle devam etti:

"'Pamukta birim alandan elde edilen getiriyi nasıl yükseltebiliriz?' sorusu önem kazanıyor. Bunun iki yolu var. Birincisi birim alandan alınan verimi yükseltmek; ikincisi ise üretim maliyetlerini düşürmek. Birim alandan elde edilen getiriyi yükseltme adına verimi nasıl arttırabilir, üretim maliyetlerini nasıl düşürebiliriz? Progen Tohum olarak yüksek verimli çeşitleri geliştirerek buna katkı sağlamaya çalışıyoruz. Pamuk, soya, buğday ve mısır tohumu üreten yerli bir firmayız. Türkiye pamuk tohumu pazarının yaklaşık yüzde 40'ına ulaşan bir firma."

Sürdürülebilir bir pamuk tarımı için üretici karlılığının yanında, sanayici talebinin de önemli olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Cafer Mart, "Yani geliştirilen çeşitlerin yüksek veriminin yanında sanayicinin istediği kaliteli elyafa sahip olması gerektiğine inanıyoruz. Çukurova pamuğunun kalitesini yükseltmek amacıyla geliştirdiğimiz çeşitleri Çukurovalı üreticilerin seçimine sunuyoruz. Yüksek verimlilik konusunda önemli faaliyetler gerçekleştiren bir firmayız. Yürüttüğümüz ıslah programı bünyesinde geliştirdiğimiz yüzde 100 yerli Türk pamuk çeşitlerinin Türk Cumhuriyetlerinde, Orta Asya ülkelerinde ve bazı Avrupa ülkelerinde geniş alanlarda tarımının yapılmasının gururunu yaşıyoruz. Yerli pamuk üretimini arttırmak, buna bağlı olarak ithal bağımlılığımızı azaltmak istiyorsak, öncelikle pamuk tarımının sürdürülebilir kılınması için pamuk politikası gözden geçirilmelidir" dedi.

Prof. Dr. Cafer Mart, yapılması gerekenleri de şu şekilde sıraladı:

"Gümrük tarifelerinin etkisi ve önemi ürünler arası rekabette dikkate alınmalı. Yüksek verimin anahtarı durumundaki sertifikalı ve kaliteli tohumluk kullanımında yakalanan ivme sürdürülmeli. Ürünler arası paritelerde dengeleri sağlamada destekleme politikaları etkin ve doğru uygulamalı. Sertifikalı tohum kullanımına ve verime net katkısı nedeniyle, destekleme politikası ürüne fark ödemesi şeklinde devam etmeli. Birim alandan alınacak verim değerlerini yükselten endirekt desteklemeler uygulanmaya devam etmeli."

Progen Tohum'un düzenlediği Tarla Günü etkinliğine; çok sayıda üretici, bayi ve kamuda görevli ziraat mühendisi katıldı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Pamukta Rekolte Beklentisi 140 Bin Ton - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TÜİK verilerine göre Türkiye'nin dış ticaret rakamları açıklandı
    12:27 TÜİK verilerine göre Türkiye'nin dış ticaret rakamları açıklandı

    TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'nin Şubat ayı ihracatı yüzde 13,6 artışla 21 milyar 82 bin dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise yüzde 9,2 azalarak 27 milyar 853 milyon dolar oldu. Kayseri'nin ihracatı ise yüzde 18 artış gösterdi.

  • Zonguldak'ta ruhsatsız işletilen 4 maden ocağı imha edildi
    12:25 Zonguldak'ta ruhsatsız işletilen 4 maden ocağı imha edildi

    Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan operasyonda, Kilimli ilçesinde ruhsatsız işletilen dört maden ocağı tespit edildi. Ocalarda ele geçirilen eşyalar, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ekipleri tarafından imha edildi ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

  • Kayseri Ticaret Odası Başkanı: Şubat Ayında İhracat Yüzde 17.67 Arttı
    12:23 Kayseri Ticaret Odası Başkanı: Şubat Ayında İhracat Yüzde 17.67 Arttı

    Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.67 artışla 314 milyon 61 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı. Gülsoy, ihracatçı üyeleri ve ekiplerini kutlayarak destek çağrısında bulundu.

  • Ankara'daki Barajların Doluluk Oranı Açıklandı
    12:23 Ankara'daki Barajların Doluluk Oranı Açıklandı

    Ankara'da bulunan barajların toplam doluluk oranı yüzde 47,79, aktif doluluk oranı ise yüzde 40,72 olarak ölçüldü. Barajlardaki su miktarı ve tüketim göz önünde bulundurulduğunda yakın dönemde su sıkıntısı beklenmiyor.

  • KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar
    12:18 KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar

    KKTC'nin ana muhalefet partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkenin ekonomik ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek, yabancılara mülk satışının artması ve nüfus yapısının değişmesi konularında endişelerini dile getirdi.

  • Turkcell, Kincentric Best Employers 2024 programında 'Türkiye'nin En İyi İş Yeri' seçildi
    12:02 Turkcell, Kincentric Best Employers 2024 programında 'Türkiye'nin En İyi İş Yeri' seçildi

    Turkcell, Kincentric'in uyguladığı Best Employers programında bir kez daha 'Türkiye'nin En İyi İş Yeri' seçildi. Şirket, çalışan bağlılığı, çeviklik, bağlı kılan liderlik ve yetenek kriterlerine göre değerlendiriliyor. Turkcell İnsan ve İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, çalışan memnuniyetinde çıtayı her zaman daha yükseğe koyduklarını belirterek, Türkiye'nin dijitalin yüzyılı yapma yolculuğuna devam edeceklerini söyledi.

  • DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak
    12:01 DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli ilçesinde 247 bin 500 dekar tarım arazisinin borulu şebeke sulamaya kavuşacağını bildirdi. Proje sayesinde yaklaşık 25 bin kişiye istihdam olanağı ile yıllık 635 milyon lira gelir artışı sağlanacak.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır
    11:56 ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, iş dünyası olarak enflasyonla mücadele sürecinde üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Baran, enflasyonun işletmelerin gelir-gider dengesini bozduğunu belirtirken, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 4,5 büyüdüğünü ve enflasyonla mücadelede başarıya ulaşacaklarına inandıklarını söyledi.

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kuru beton santrali faaliyete alındı
    11:53 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kuru beton santrali faaliyete alındı

    Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bulunan kuru beton santrali hizmete açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, santralin yol bakım, onarım ve yapım süreçlerini hızlandıracağını belirtti. Ayrıca, yerli kaynakların kullanılacağı altyapı projeleri ve inşaatlarda betonlama işlemlerinin daha kaliteli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirileceği ifade edildi.


Advertisement