'Para Politikaları Toplantısı' Yapıldı - Son Dakika
Ekonomi

'Para Politikaları Toplantısı' Yapıldı

\'Para Politikaları Toplantısı\' Yapıldı

GAZİANTEP (İHA) – Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Merkez Bankası ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Para Politikaları Toplantısı’, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Arolat, Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu ve çok sayıda işadamının katılımıyla Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı.

11.12.2013 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GAZİANTEP (İHA) – Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Merkez Bankası ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle düzenlenen 'Para Politikaları Toplantısı', Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Arolat, Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu ve çok sayıda işadamının katılımıyla Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu yaptı. Adil Konukoğlu, siyasi ve ekonomik istikrarın devam etmesinin en büyük beklentileri olduğunu belirterek, "İşadamları olarak istikrarlı bir kur istiyoruz. İstikrarlı bir kur, dünya piyasalarında rekabet gücümüzü artıracaktır" dedi.

Konukoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Geride bırakmak üzere olduğumuz 2013 yılının Gaziantep ekonomisi açısından olumlu gelişmelerin yaşandığı bir dönem olduğunu belirten Konukoğlu, Türkiye ortalamasından daha hızlı büyüdüklerini, yatırıma, üretime, istihdam oluşturmaya ve ihracat yapmaya devam ettiklerini vurguladı.

Konukoğlu, Gaziantep'in toplam sanayi elektrik tüketiminin bu yıl dokuz ayda yüzde 21 arttığına, sigortalı çalışan sayısının 245 bine ulaştığına dikkati çekerken, "İhracatta ise rekorlar kırdığımız bu yılı yaklaşık 6,5 milyar dolarla kapatmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"KÜRESEL EKONOMİNİN İYİLEŞME SÜRECİNE GİRMESİNİ BEKLİYORUZ"

Konukoğlu, 2013 yılında küresel ekonomide toparlanmanın zayıf bir seyir izlediğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) tahvil alımlarını azaltacağını açıklaması, finansal piyasalarda kırılganlığı artırdı. Gelişmekte olan ülkeler, sermaye çıkışından olumsuz etkilendi. Türkiye ise ilk dokuz ayda yüzde 4 büyüdü. Global olumsuzluklara rağmen, Türkiye'nin bunu gerçekleştirmesi önemli başarıdır. 2013 yılı sonunda öngörülen büyüme hedefini de yakalayacağız. Şimdi gözler 2014 yılında. Küresel ekonomide durgunluk sürecinin geride bırakılarak, ılımlı bir büyüme ve iyileşme sürecine girmesini bekliyoruz. Yeni yılın başında gözlenen büyük iktisadi riski ise FED'in likidite politikasının hem piyasalarda yarattığı belirsizlik hem de ortaya çıkaracağı daralma etkisi olacaktır."

"EN BÜYÜK BEKLENTİMİZ, SİYASİ VE EKONOMİK İSTİKRARIN DEVAMIDIR"

Türkiye ekonomisinin, FED'in kararlarının etkisini azaltacak dinamiklere sahip olduğunu belirten Konukoğlu, "Bu süreçte para politikası araçlarının etkin şekilde kullanılması büyük önem taşıyor" dedi. GSO Başkanı Konukoğlu, şunları kaydetti: "Ekonomide güven en önemli faktördür. İşadamları olarak en büyük beklentimiz, yakaladığımız siyasi ve ekonomik istikrarın devam etmesidir. Bu çerçevede Türkiye'nin büyük ve dinamik iç pazara, sağlıklı kamu maliyesine, sağlam bankacılık sektörüne, yüksek sanayi üretimi ile istihdam yaratma kapasitesine sahip olması, hane halkı borçluluk oranının düşük olması büyümesini destekleyici faktörlerdir. Diğer yandan, çevremizdeki ülkelerde belirsizlik ortamının ihracatımızı olumsuz etkilemesi, cari açık sorunu, dış finansman ihtiyacının büyüklüğü, yüksek enflasyon ve istikrarsız bir kur, üzerinde durulması gereken riskler arasındadır."

Mevcut risklerin iyi yönetilmesi gerektiğinin altını çizen Konukoğlu, ekonominin lokomotifi olan reel sektörün verimliliğini ve rekabet gücünü artıracak yapısal reformların devam etmesi gerektiğini söyledi.

"İSTİKRARLI KUR İSTİYORUZ"

Konukoğlu, iş adamları olarak istikrarlı bir kur istediklerini belirterek, "Dalgalanmanın yüksek olduğu bir ortamda kurun daha yukarılara çıkması, üreticilerin girdi maliyetlerinde sıkıntı yaratacaktır. Oysa istikrarlı bir kur, dünya piyasalarında rekabet gücümüzü artıracaktır" şeklinde konuştu.

"Her şeye rağmen yeni yıla umutla bakıyoruz" diyen Konukoğlu, 2014 yılında Türkiye'nin hızlı büyüyeceğini düşündüklerini bildirdi.

Gaziantepli sanayiciler olarak, heyecanlarını ve çalışma azmini sürdürdüklerine vurgu yapan Konukoğlu, "Ortak akılla ortaya koyduğumuz; 2023 yılında, 30 milyar dolarlık ihracat yapma ve 350 bin kişiye istihdam sağlama hedefimize ulaşabilmek için birbirimize kenetlendik. Birlik beraberlik içerisinde hareket etiğimiz sürece, başarı da arkasından gelecektir" diye konuştu.

Konukoğlu'nun konuşmasının ardından konuşmasını gerçekleştiren Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ise ihracatın ithalatı karşılama oranı hakkında bilgiler vererek, ihracatın ithalatı karşılamasının tarihsel ortalamasına bakıldığında ortalama yüzde 65'ler seviyesinde olduğunu belirtti.

2010 yılından itibaren bu oranın yüzde 55'li rakamlara kadar düştüğünü anımsatan Erdem Başçı, "Türk Lirası haddinden fazla değer kazandı, ayrıca tüketici kredilerinin bir önceki yıla göre yüzde 40 arttı. Buna karşı Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Maliye Bakanlığı devreye girip önemli tedbirler aldı" dedi.

Altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 68'ler seviyesine kadar yükseldiğini gördüklerini aktaran Başçı, "Kasım ayında bu tedbirlerle ihracatın ithalatı karşılama oranı kademeli artarak tarihsel ortalaması yüzde 65'in üzerine çıkmış görünüyor. Kasım ayı verileri henüz yayınlanmadı ancak biz burada ihracat için Türkiye İhracatçılar Meclisi, ithalat için de Gümrük Müsteşarlığı'nın bizimle paylaştığı bazı verilere bakıyoruz. Öncü göstergelere bakıyoruz. Burada altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 68'ler seviyesine kadar yükseldiğini görüyoruz. Bir önceki yılın ortalamasına göre baktığımızda pozitif bir eğilim var. Bu demektir ki trend cari giderek iyileşecek, 2014'te de biz bu iyileşmenin devam etmesini bekliyoruz. Biz bu iyileşmenin devam etmesini bekliyoruz. İhracatın ithalatı karşılama oranının büyük ihtimalle önümüzdeki sene yüzde 65-70 bandında hareket etmesi mümkün" değerlendirmesini yaptı.

Toplantı, Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Arolat'ın sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 'Para Politikaları Toplantısı' Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement