Para Politikası, İdeal Olmaktan Uzak ve Kör Bir Araçtır" - Son Dakika
Ekonomi

Para Politikası, İdeal Olmaktan Uzak ve Kör Bir Araçtır"

Eski ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, son deneyimler ışığında finansal istikrar için tehditlerin son derece ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, "Bu tehditleri ele alan bir araç olarak para politikası, ideal olmaktan uzak ve kör bir araçtır" dedi.

08.04.2015 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, son deneyimler ışığında finansal istikrar için tehditlerin son derece ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, "Bu tehditleri ele alan bir araç olarak para politikası, ideal olmaktan uzak ve kör bir araçtır" dedi.

Bernanke, Brookings Enstitüsü'nün bloğunda yayımlanan "Para politikaları, finansal istikrar için riskleri göz önünde bulundurmalı mı?" başlıklı yazısında değerlendirmelerde bulundu.

Büyük Durgunluk karşısında Fed'in kısa vadeli faiz oranlarını Aralık 2008'den bu yana sıfıra yakın düzeyde tuttuğunu anımsatan Bernanke, aynı zamanda ücret ve fiyat deflasyonundan kaçınmak ve toparlanmayı güçlendirmek amacıyla tahvil alımları gibi başka adımlar attığını ifade etti.

Bernanke, buna rağmen toparlanmanın mali politikalardan kaynaklanan dalgalanma ve finansal kriz sonrası etkiler nedeniyle umulduğu kadar hızlı gerçekleşmediğini belirterek, "Bugün, ABD'de iş durumu birkaç yıl öncesine göre daha iyi durumda ve deflasyon riski oldukça düşük" değerlendirmesini yaptı.

Ekonomideki azımsanamayacak iyileşmeye karşın, Fed'in gevşek para politikalarının tartışmalara yol açtığına işaret eden Bernanke, şunları kaydetti:

"Aleyhte konuşan kişiler, ilk olarak bu tür politikaların sözde enflasyon riskleri üzerine yoğunlaştı. Zaman ilerledi, fakat enflasyona dair bir işaret yoktu. Yakın zamanda, uyumlu para politikasına muhalefet olan kişiler, sürekli düşük nominal faiz oranının finansal istikrar için risk yaratacağı savının etrafında birleşti. Burada bir yanlış yok.

Son deneyimlerimiz ışığında finansal istikrar için tehditler son derece ciddiye alınmalı. Bununla birlikte, bu tehditleri ele alan bir araç olarak para politikası ideal olmaktan uzak ve kör bir araçtır. Çünkü para politikası, ekonomi ve finansal piyasalar üzerinde geniş bir etkiye sahiptir. Bu nedenle de varlık fiyat balonu için onu bir 'tabanca' olarak kullanma girişimi, istenmeyen yan etkiye neden olabilir."

"Para politikası, Fed'in hedeflerine ulaşmasına yardım etmede işe yarar değil"

Para politikasının, Fed'in yakın vadeli tam istihdam ve finansal istikrar hedeflerine ulaşmasına yardım etmede işe yarar olmadığını savunan Bernanke, kendisinin bu sebepler nedeniyle finansal istikrarı desteklemek için, para politikalarından ziyade hedeflenen tedbirlere güvenmenin daha iyi olduğunu savunduğunu aktardı.

Bernanke, alınan sonuçların merkez bankalarının finansal istikrar için riskleri azaltmada faiz oranı politika aracını kullanmasının ideal bir fikir olmadığını ortaya koyduğunu dile getirerek, "Etkili finansal yönetim her ne şekilde olursa olsun mükemmel değil ama istikrarlı bir finansal sistemi korumamız için en iyi araç olabilir" ifadelerini kullandı.

Eski Fed Başkanı Ben Bernanke, 30 Mart'ta Brooking Enstitüsü'nün bloğunda yayımladığı ilk yazısında artık sivil olduğunu, ekonomik ve finansal konularda yapacağı değerlendirmelerin Fed'i takip edenler tarafından mercek altına alınmayacağını ifade etmişti.

İlk yazısında Fed Başkanlığı döneminde faiz oranlarının neden düşük seviyelerde tutulduğunun gerekçelerini kaleme alan Bernanke, daha sonra Almanya'nın dış ticaret fazlasına ilişkin görüşlerini aktarmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Para Politikası, İdeal Olmaktan Uzak ve Kör Bir Araçtır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement