'Paralel Hastane'de Ceza Muamması! - Son Dakika
Yerel

'Paralel Hastane'de Ceza Muamması!

\'Paralel Hastane\'de Ceza Muamması!

Şanlıurfa'daki OSM Ortadoğu Hastanesi ile ilgili 2012'de kesilen 61 milyon TL'lik para cezası tam bir muammaya dönüştü.

24.02.2014 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeni Şafak gazetesi OSM'de tespit edilen usulsüzlükler olduğu iddiasını "Hasta Yatağıyla Paralel Soygun" başlığıyla yayımlarken OSM ve SGK bu durumu yalanladı. Benzer cezanın Özel Şanmed Hastanesi'ne de verildiği anlaşıldı

İL MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINMIŞTI
Şanlıurfa'da, OSM Ortadoğu Hastanesi'ne yönelik Sayıştay müfettişlerince yapılan 2012 yılındaki denetimlerde; yoğum bakım ünitesinde mevcut yatak kapasitesinin üzerinde hasta tedavi edildiği gerekçesiyle 61 milyon TL'lik ceza kesildi. OSM, cezanın kesildiği 2012 yılından bu yana hukuki yollardan itirazını sürdürürken, geçtiğimiz günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü'nde denetmen olarak görevli Mehmet K. Erzurum'a, Bilal A. ise Adana'ya "sürgün" edildi. Sürgünün ardından geçen yıl il müdürü olarak görev yapan Mehmet Kara'nın görevden alınması akıllara geldi. Kara'nın en fazla usulsüzlüklerin yapıldığı özel tıp merkezlerine operasyon hazırlığı içerisinde olduğu için görevden alındığı biliniyordu. Denetmen olan iki memurun da aynı şekilde alındığı düşünülürken, cezaya olan hukuki itiraz yollarını kapattıkları öne sürüldü.

YENİ ŞAFAK: PARALEL SOYGUN
Yeni Şafak gazetesi ise, OSM Ortadoğu Hastanesi'ndeki bu durumu, sahipleri Gülen Cemaatine de yakın olduğu için "Hasta Yatağıyla Paralel Soygun" şeklinde başlıkla yayımladı. Devlet içindeki 'paralel yapı'nın, bürokrasideki elemanları aracılığıyla bu hastanenin faaliyet raporlarıyla oynayarak devleti zarara uğrattığını kaydeden gazete, haberinde şu ifadelere yer verdi: "Müfettişler tarafından yapılan incelemeler neticesinde, hastanenin 1 Ocak-31 Aralık 2012 aralığında yoğun bakım servisindeki yatak sayısının 51 olduğu, fakat 77 olarak faturalandırılarak fazladan gelir elde edildiği ortaya çıkarıldı. Böylece hastanenin 5 bin 552 adet yoğun bakım hastasını fazladan faturalandırdığı tespit edildi. Müfettişler fazladan faturalandırma sonucu devletten milyonlarca lira haksız kazanç sağlayan hastaneye faiziyle birlikte 5 milyon 618 bin 679 TL ceza kesti. Yapılan araştırmalar ise daha vahim bir gerçeği ortaya döktü: Özel hastanedeki yolsuzluğu 'paralel yapı'nın Sağlık Bakanlığı'ndaki uzantılarının örtbas ettiği anlaşıldı. Örgütün, 5 Ekim 2011 tarihinde hastanenin yoğun bakım hasta sayısını 77 olarak gösteren faaliyet izin belgesini de onayladığı tespit edildi. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü ve Çevre İl Müdürlüğü tarafından yapılan tetkiklere de etki edilerek, 77 yatak kullanıldığının onaylandığı belirlendi."

OSM: YOĞUN BAKIM YATAK SAYIMIZ 77
OSM Ortadoğu Hastanesi de, söz konusu haber üzerine bir yazılı basın açıklaması yaparak, iddiaları ve haberleri yalanladı. Haberleri mesnetsiz bulan OSM, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Sayıştay denetçileri tarafından yapılan tespitler İl Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü tarafından alt komisyonda değerlendirilerek ilgili hastanelerden savunma, bilgi ve belge istenmiştir. Hastanemizle ilgili denetime söz konusu olan yoğun bakım yatak sayısı hastanemizin açılışında 51 olup Şanlıurfa'daki yoğun bakım yatak ihtiyacı göz önünde bulundurularak hastanemizdeki yoğun bakım servislerini büyütme gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bunun sonucunda servis kapasite artırımı yapılmış ve Sağlık Bakanlığına başvurulmuştur. 01.12.2011 tarihinde İl Sağlık Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü teknik ekiplerince oluşturulan komisyon tarafından Yoğum bakım yatak sayımız 77 olarak uygun görülmüştür. Bu komisyon raporu Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından incelenmiş ve onaylanan müşterek teknik rapora göre 19.12.2011 tarihi itibari ile yoğun bakım yatak sayımız 77 olarak tespit edilmiştir. Yapılan yorumlarda yoğun bakım yatak sayısının 51 olduğu yönündeki iddialar tamamen gerçek dışıdır."

SGK İL MÜDÜRLÜĞÜ İDDİALARI YALANLADI
OSM haberleri üzerine, SGK İl Müdürü Kaşif Kılıç da yazılı bir basın açıklaması yaparak, haberlerde yer alan "kurum müfettişlerinin ceza kestiği" kısmını ele alarak bu tür ceza kesme yetkisinin kendilerinde olmadığını aktardı. Kılıç, haberlerin asılsız olduğunu kaydederek, "Oysaki; Evvela bu tür cezaların, denetmenlerce yahut Kurum Müdürün tarafından verilmesi mümkün olmayıp, bu husus müdürlük bünyesindeki komisyonun görev ve yetkisindedir. Hal böyle iken denetmenlerin ve/veya eski kurum müdürünün yapmadıkları ve yapma yetkilerinin dahi bulunmadığı bir ceza işleminden dolayı tayin edilmeleri yahut, birçok usulsüzlüğe göz yummak zorunda kaldığı iddiası alenen mantığa aykırıdır. Haberdeki cezanın, Sayıştay tarafından onaylandığı yönündeki bilgi de gerçeğe aykırı ve hayal ürünüdür. Zira SGK tarafından verilen bu tür ve mahiyetteki cezalar Sayıştay'ın onamasına tabi değildir. Kaldı ki mezkur ceza henüz kesinleşmemiştir. Kurumumuz işlem ve personeli hakkında yapılan bu asılsız, dayanaksız ve gerçeğe aykırı haberle kamuoyunda oluşan yanlış kanaatleri düzeltmek amacıyla bu basın bültenin yayınlanması zarureti hasıl olmuştur." dedi.

Öte yandan OSM ile ilgili iddialar gündemdeki yerini korurken, benzer ancak daha az bir miktarda aynı gerekçelerle Özel Şanmed Hastanesi'ne de ceza kesildiği anlaşıldı.

Bu arada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise, kendilerine bağlı SGK'nın da içerisinde olduğu iddialar hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
(Kaynak: Gazeteipekyol

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel 'Paralel Hastane'de Ceza Muamması! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement